Bilim insanları, insan beynindeki dil bağlantılarının evrimsel olarak düşünüldüğünden 20 milyon yıl daha erken oluştuğunu keşfettiler. En az 25 milyon yaşında olan beyinin içinde insan dil yolunun kökenleri bulundu. Daha önce birçok bilim insanı tarafından, dil gelişim basamaklarının, yaklaşık 5 milyon yıl önce hem maymunların hem de insanların ortak bir atasıyla ortaya çıktığı düşünülüyordu.
Sinirbilimciler için bu buluş, evrimsel tarihi aydınlatan bir fosil bulmakla karşılaştırılabilir. Ancak, kemiklerin aksine, beyin fosilleşmedi. Bunun yerine sinirbilimcilerin, yaşayan primatların beyin taramaları üzerinde çalışarak ve bunları insanlarla karşılaştırarak ”ortak ata” beyninin nasıl olabileceği ile ilgili çıkarımlar yapmaları gerekti.

Tıp Bilimleri Fakültesi’nden Profesör Chris Petkov, şunları söyledi: “Bu uzun zamandır kayıp bir atanın yeni bir fosilini bulmak gibi. Yine de hala keşfedilecek eski bir kökeni olabileceği de heyecan verici.” Avrupa ve ABD bilim insanlarının uluslararası ekipleri, Doğa Sinirbiliminde yayınlanan çalışmalarında insanlar ve maymunlar üzerinde, beyin görüntüleme çalışmasını ve beyin yollarının , işitsel bölgelerinin analizini gerçekleştirdi.
İnsan beynindeki işitsel korteksi, konuşma ve dili işlemek için önemli olan frontal lob bölgeleri ile birbirine bağlayan bu dil yolunun bir bölümünü keşfettiler. Konuşma ve dil insanlara özgü olsa da, diğer primatlardaki işitsel yol yoluyla bağlantı, işitsel biliş ve vokal iletişimde evrimsel bir temel ortaya koymaktadır.
Profesör Petkov şunları ekledi:
“İnsan dili yolunun, insan olmayan primatların işitme sisteminde evrimsel bir temele sahip olup olmayacağını tahmin ettik ancak kesin olarak bilemedik. İtiraf etmeliyim ki, insan olmayan primatların işitsel sistemi içinde açık bir şekilde gizlenen benzer bir yol görüyoruz. ”
Dikkat çekici dönüşüm

Çalışma aynı zamanda insan dili yolunun olağanüstü dönüşümünü de aydınlatıyor. İnsan beyninde önemli, benzersiz bir fark bulundu. Bu beyin yolunun insan sol tarafı daha güçlüydü. Ve sağ taraf beynin işitsel olmayan kısımlarını içermek için işitsel evrimsel prototipten sapmış gibi görünüyor.
Çalışma, küresel bilim topluluğu tarafından açıkça paylaşılan kaynaklardan yapılan beyin taramalarına dayanıyordu.
Ayrıca, daha fazla keşfe ilham vermek için küresel olarak paylaşılan orijinal yeni beyin taramaları oluşturdu. Ve yazarlar, insan dili yolundaki işitsel habercinin daha da eski olabileceğini düşündüğünden, çalışma, insanlarla daha uzak ilişkili hayvanlarda bulunan en eski evrimsel kökeni olan bir sonraki beyin ‘fosili’ için nörobiyolojik araştırmaya ilham veriyor.
İngiltere’de Newcastle Üniversitesi danışman nöroloğu ve ortak kıdemli yazar olan Profesör Timothy Griffiths, “Bu keşif, insanlarla ve maymunlarla çalışılması mümkün olmayan insan işitsel biliş ve dilinin hangi yönlerinin, bu yolla, hayvan modelleri ile incelenebileceğini anlamak için muazzam bir potansiyele sahiptir. Çalışma zaten nöroloji hastaları da dahil olmak üzere yeni araştırmalara ilham verdi. ”
Çalışmaya katılanlar: Newcastle Üniversitesi, Tıp Bilimleri Fakültesi, İngiltere; Max Planck Bilişsel ve Beyin Bilimleri Enstitüsü, Almanya; Birkbeck NeuroImaging UCL Merkezi, İngiltere; Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi, ABD; Iowa Üniversitesi, ABD.