2030′ larda insanları Mars’a taşıyacak olan NASA’nın 18 milyon değerindeki Orion programının ajansı üç tesisinin kapılarını ilk kez, insanları Mars’a götürecek olan roket ve kapsüller hakkında daha fazla bilgi vermek amacıyla ziyaretçilere açtı.
Yüksek Basınç Altında Test Ediliyor
İnşa edilen ilk insanlı uzay aracı olan Orion’un amacı insanları gidilmişin daha da uzağına götürerek, daha farklı daha derinlemesine bir uzay keşfi çağını başlatmak. Kennedy Uzay Merkezi’ nde bulunan Orion kapsülü 2018’ deki gerçekleştirilecek olan ilk görevin bir parçası. Mühendisler mürettebatı korumak, hava geçirmez olduğundan emin olmak ve muhtemel zayıf noktaları saptamak adına Orion kapsülünü dayanma sınırının daha üstünde bir basınca maruz bıraktılar.
Güneş Paneli Dizisi
Orion’ un bilgisayarları, yaşam üniteleri ve diğer yerleşik ekipmanlar için 11 kilowatt güç üretecek olan 4 adet güneş paneli bulunmakta. Bu güneş panelleri 24-foot ( yaklaşık 731,5 cm) uzunluğunda ve X şeklinde dizilmişler. Fırlatma sırasında bir sorun olmaması için katlı durup uzayda bir akordeon gibi açılacaklar. Sandusky/Ohio’ daki NASA Glenn Araştırma Merkezi’ ndeki mühendisler, uzayda açılacakları sırada bir sıkışma olmaması için panellerin taklitleriyle çeşitli testler yapmaktadırlar.
Yakıt Kulesi Yükseliyor
Yukarıdaki fotoğrafta Orion’un beş hidrojen depolama tankından yalnızca biri görünüyor. Beş depolama tankı toplamda 130 foot (39.6 metre) uzunluğunda oluyor. Roket dünyadan ayrılırken 2 milyon 700 bin litre, – 252 santigrat derece soğukluktaki sıvı hidrojeni oksijen ile yakacak. Tanka ait bitirilen her bir silindir varili, NASA birleştirme tesislerinde çalışan mühendisler roketin diğer parçalarıyla birleştirecekler.
Ses Kontrol
Roket kalkışları, insan organlarını jöleye çevirebilecek ya da uzay kapsülünü kullanılamaz hale getirebilecek kadar gürültülüdür. Bu sebeple Sandusky’ deki mühendisler Orion’ un yapısal bütünlüğünü test etmek adına, kapsül parçalarını dünyanın en güçlü akustik odasında, 152 desibel ses basıncına maruz bırakıyorlar.
Ağır Yükü Kapatmak
Uzay Fırlatma Sistemi’nin silindirik hidrojen tankı (tankın sızdırmazlığı sağlandıktan sonra) iki adet kapak ile kapatılacak. Kalkış sırasında, mekiğin motorlarında, 129.7 tonluk ağırlığı kaldırabilmek için hidrojen ve oksijenin tepkimeye girip ve yeterli itiş gücünü elde etmek için patlayacak. Bu güç Neil Armstrong’ u Ay’a taşıyan roketten yüzde yirmi daha fazla güç demek.