Altı aylık uzun yolculuğun ardından altı dakikalık zorlu iniş işlemini de başarıyla gerçekleştiren InSight, NASA’nın Mars’a indirmeyi başardığı 8. uzay aracı oldu. Bu zorlu süreç işin yalnızca ilk adımıydı. InSight’ın sıradaki görevi, bilim insanlarına Mars’ın kalbini inceleme olanağı vermesi olacak. Uzay aracı, Mars’a indikten sonra ilk olarak güneş panellerini açtı. Bilim insanlarının 5 saatlik incelemesini ardından, aracın güneş panellerinin yerinde ve çalışır durumda olduğu teyit edildi.
InSight’ın gücünü güneş enerjisinden aldığı düşünülürse, panellerin çalışır durumda olması gelecek için olumlu bir işaret. Aracın enerji kısmının kontrol edilmesinin ardından, araca bağlı olan robotik kolun ve diğer ekipmanların iyi durumda olup olmadığı da kontrol edilecek. Bu kontrolün de tamamlanması ile birlikte InSight, Mars’taki asıl görevine başlayabilecek. InSight’ın Mars’taki ilk görevi ise kızıl gezegenini köstebeği olup yüzeyde yaklaşık 5 metrelik bir delik açmak olacak. InSight, söz konusu deliğe ‘İç Yapı Sismik Deneyi’ (SEIS) adlı sismometreyi yerleştirecek. Bu sismometre Mars’ın kuru kabuğunun altında ne gibi faaliyetler olduğunu, bununla birlikte Güneş sisteminin en büyük volkanlarından bazılarına sahip olan Mars’ın sismik durumunu inceleyecek.
Bütün bu işlemlerin yapılması ve verilerin gönderilmesi ise birkaç ay sürecek. InSight’ın göreve başlamasının ardından en az iki yıl boyunca Mars’ın sismik durumu ile ilgili verileri Dünya’ya iletmesi bekleniyor. InSight, Kızıl Gezegen’e iniş yapan diğer uzay araçlarının aksine görev yaptığı bölgeden asla ayrılmayacak. Mars’ın kalbi ve sismik durumu ile ilgili elde ettiği veriler ile gezegenlerin oluşumu hakkında şu ana kadar hiç elde edilmemiş verilerin bulunmasını sağlayacak. Yani ”Mars’ta yaşayabilir miyiz ?” sorusunun net cevaplarından birisi alınmış olacak.
Editör / Yazar: Kuzey KILIÇ
Kaynak: https://www.cnet.com/news/after-nasa-insight-mars-landing-heres-what-happens-next/

Elon Musk: Mars’a gitme ihtimalim yüzde yetmiş
