Arkeologlar, İran’da devasa taş duvar kalıntıları keşfettiler.
Bu duvarın uzunluğu Romalılar tarafından İngiltere’ye karşı yaptırılan ünlü Hadrian Duvarı ’nın uzunluğuna (71 mil – 115 km) yakın. Yaklaşık 115 kilometre(71 mil – 115 km) uzunluğundaki duvar, İran ‘ın batısındaki Sar Pol-e Zahab ilçesinde bulundu.

“Tahran Üniversitesi Arkeoloji bölümü doktora öğrencisi Sajjad Ali baigi Antiquity dergisinde yayınlanan bir makalede
“Tahmini hacmi yaklaşık bir milyon metreküp olan taşlar, iş gücü, malzeme ve zaman açısından önemli kaynaklar gerektirecektir.
Yapı kuzeyindeki Bamu Dağları ‘ndan güneyindeki Zhaw Marg köyü yakınlarındaki bir bölgeye uzanıyor.” şeklinde açıklamalara yer verdi.
Duvar boyunca M.Ö. dördüncü yüzyıla ve M.S. altıncı yüzyıla ait bulunan çanak çömlek parçaları bulundu.
Ali baigi makalesinde şunları da belirtti: “Yıkılan yapıların kalıntıları duvar boyunca görülebilir. Duvarın kaldırım taşları gibi doğal yerel malzemelerden yapıldığına dikkat çekti. Hatta yer yer alçı harcının da görülmesi mümkün.”
Duvarın varlığı arkeologlar tarafından bilinmemesine rağmen, yakınında yaşayanlar duvarın varlığından uzun zamandır haberdar ve civarda “Gawri Duvarı” olarak adlandırılmıştır.
Gizemli duvar
Arkeologlar, yapıyı kimlerin hangi amaçla yaptıklarını bilmiyorlar. Duvarın sağlam olmaması nedeniyle bilim insanları tam genişliğinden ve yüksekliğinden bile emin değiller.

Ancak 4 metre genişliğinde ve yaklaşık 10 metre yüksekliğinde olduğu tahmin ediliyor. “Savunma amaçlı mı yoksa sembolik mi olduğu belli değil” diyen Ali baigi, eski bir imparatorluğun sınırlarında yer alan bu duvar olan Partizan (tahmini M.S 247-M.S 224) ile Sasaniler (M.S 224-651) tarafından inşa edilmiş olabilir.
İran’ın batısında yer alan her iki imparatorluk da büyük kaleler, şehirler ve sulama sistemleri inşa etti.
Yeni keşfedilen Gawri Duvarı, İran’daki tek eski uzun duvar değil. Arkeologlar daha önce İran’ın kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde benzer yapılar buldular. Bunlar savunma amaçlı duvarlar olabilir. Alibaigi, gelecekte Gawri Duvarı üzerinde daha fazla araştırma yapmayı umduğunu belirtti.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- İran’ın başkenti Tahran, her yıl 25 santimetre kadar toprağa gömülüyor
- İran’ın yörüngeye uydu yerleştirme girişimi başarısız oldu
- 2019 Teknoloji Alanında En Gelişmiş 10 Ülke
Editör / Yazar: Muhammed Ragıb ÇALIK