Kartal pençeleri, Güney Avrupa’da yaklaşık 120.000 ve 40.000 yıl önce gelenek haline gelen Neandertallerin takı yapmak için kullandıkları ilk malzemeler olarak kabul edilir. Yapılan araştırmalar sonucunda araştırmacılar İber Yarımadası ‘ndaki kartal pençelerinin süs eşyası olarak kullanıldığına dair kanıtlar buldular.
Science Advances dergisinin kapağında yayınlanan bir makale, Calafell’deki Foradada mağarasında bulunan bulguları ele alıyor.
İlgili: Dünya Üzerinde Varolan İnsan Türüne Yakın 7 Homo Türleri
Araştırma, Afrika’daki Evrim Enstitüsü’nün (IDEA) araştırmacısı ve UB Tarih Öncesi Çalışmalar ve Araştırma Semineri (SERP) projesinde araştırma ekibi üyesi olan Antonio Rodríguez- Hidalgo tarafından yönetildi.
Bu bulgulara olan ilgi, Neandertal dönemi ve İber Yarımadası’nda bulunan ilk örneklerden bugüne kadarki türünün en modern parçaları olmasından kaynaklanmaktadır. Bu durum bu tarzdaki Neandertal süsleri için tahmin edilen coğrafi sınırları genişletmektedir. Antonio Rodríguez-Hidalgo ‘ya göre bulunan bu parçalar “Neandertallerin yaptığı son kolyeler” olabilir.

AntonioRodríguez-Hidalgo, “Neandertaller, orta Palaeolitik’in başlangıcından beri, kartal pençelerini sembolik olarak kolye olarak kullanıyorlardı” diyor.
Özellikle, CovaForadada’da bulunan araştırmacıların, 39.000 yıldan daha uzun bir süre önce İspanyol İmparatorluk Kartalının (Aquila Adalberti) kalıntıları incelendiğinde pençelerinin kolye yapmak için kullanıldığını gösteren bazı işaretler tespit edildi.
İlgili: Neandertaller Hakkında Bilmediğimiz 10 Gerçek
Bulunan Kalıntılar Büyük Bir Kartalın Sol Bacağı
Bulunan kalıntılar, büyük bir kartalın sol bacağına karşılık gelmektedir. Araştırmacılar, izler ışığında ve farklı tarih öncesi alanlardan ve etnografik belgelere ait kalıntılarla ilgili analojilerden yola çıkarak hayvanın tüketim için değil sembolik nedenlerle manipüle edildiğini belirledi. Kartal pençeleri, Avrupa’da bilinen en eski süs unsurlarıdır hatta kuzey Afrika’da Homo sapiens tarafından kullanılan deniz kabukların daha yaşlıdır.
Bulgular, Avrupa’da yaşayan son Neandertallerden tipik olarak châtelperronian kültürüne aittir ve bu türlerin Afrika’dan Homo sapiens ile temasa geçtiği ve Orta Doğu’dan genişleyen alanda çakıştı.
Cova Foradada, Avrupa’nın güney châtelperronian kültür alanını kapsamaktadır. Keşif Orta Paleolitik’ten Son dönem Paleolitik’e kadar olan adımın 40.000 yıl önce gerçekleştiği ve muhtemelen Neandertaller ile Homo sapiens arasındaki etkileşimin gerçekleştiği bölge haritasında bir değişiklik yaptı. Cova Foradada ‘daki çalışmalar 1997 yılında başladı.
Şu anda, kazı denetimine JuanIgnacio Morales ve Artur Cebrià önderlik ediyor. Bu sitenin arkeolojik incelemesi, Katalan Hükümeti Kültür Bakanlığı tarafından finanse edilen UB profesörü ve SERP direktörü Josep M Fullola başkanlığındaki bir başka Bilim ve Yenilik Bakanlığı tarafından finanse edilen bir SERP projesinde yer almaktadır.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Arkeoloji Nedir? Arkeolojinin Diğer Bilimlerle İlişkisi
- 80 bin yılllık çok iyi korunmuş Yüzlerce Neandertal ayak izleri keşfedildi.
- Neandertallerin ana besin kaynağı kesinlikle etti
- Arkeolojik kazılarda 2 Bin 137 Yıllık ‘Akıllı Telefon Benzeri’ Bir Cisim Bulundu
- Atalarımız Kaç Nesli Tükenmekte Olan İnsan Türü ile Aynı Zamanda Yaşadı?
Editör / Yazar: Muhammed Ragıb ÇALIK