Bu yılın ilk Süper Ay ‘ı 9 Şubat’ta gökyüzünü süsledi. Bir Süper Ay genellikle mümkün olan en büyük dolunay olarak tanımlanır. Bu aslında yarım yamalak bir tanımdır. Gerçek şu ki, Süper Aylar hiç de büyük değillerdir. Ay ve Ay’ın gökyüzünde nasıl göründüğü ile ilgili sayısız yanlış anlama vardır.
İlginizi çekebilir: Gezegenimizin Daimi Yoldaşı: AY Hakkında Genel Bilgiler
İşte 5 örnek
Süper Aylar çok büyüktür
Bir gözlemcinin bakış açısından, bir Süper Ay en küçük olanından sadece yüzde 14 daha büyüktür. Bununla birlikte,normal bir Ay’ı ve Süper Ay’ı yan yana gözlemleseydiniz farkı anlayabilirdiniz.

Ancak gözlerimiz gökyüzündeki nesnelerin görünen boyutlarını bir şeyle karşılaştırmadan yüksek hassasiyetle ölçemez. Ay aniden büyümez, bir ay boyunca yavaş yavaş büyür ve sonra küçülür.
Ay’ın karanlık bir tarafı var
Ay’ın bir karanlık tarafının olması tipik bir yanlış anlamadır. Hep aynı tarafın bize baktığını gördüğümüz için Ay’ın kendi ekseni etrafında dönmediğine inanırız. Fakat bu da doğru değildir. Aynı tarafı görüyoruz çünkü Ay, hem Dünya’nın etrafında dönüyor hem de bir kez kendi etrafında dönüyor.
Ay, Dünya’nın etrafında hareket eder ve döner. Şu anda Ay dönüyorsa ve Ay’ın Güneş’e bakan yarısı aydınlıksa, kesinlikle Ay’ın her tarafı bir ay içinde Güneş’i görecektir.
Dünya’nın gölgesi ayın evrelerine neden oluyor
Bir ay boyunca, Ay farklı aşamalar gösterir. Dünya’nın konumu göz önüne alındığında Ay’ın aydınlatılmış farklı taraflarını görüyoruz.
Nasıl olduğunu öğrenmek için, Ay’ı temsil etmek için duvara bir top koyun ve etrafında yürüyün.Güneş arkanızdayken, görünen tüm tarafların aydınlandığını görürsünüz.
İlerledikçe ve topla yüz yüze geldikçe Güneş artık sağınızdadır ve görünür tarafın yarısının yarım ay gibi aydınlandığını görürsünüz.

Top ve Güneş aynı yönde olduğunda, görünür tarafın hiçbirinin yanmadığını görürüz.
Ayrıca, Dünya’nın şeklini düşünerek Dünya’nın gölgesinin Ay’ın evrelerini oluşturamayacağını da kanıtlayabilirsiniz.
Ancak örneğin, bir yarım ay ile büyük ay arasında farklı bir şekle dikkat edin. Dünyanın gölgesi buna neden olmuşsa, gezegenin çok garip bir muz şekli olması gerekirdi.


Ay güney gökyüzünde farklı hareket eder
Hilal şekli, Ay’ın büyüyor mu yoksa soluyor mu olduğunu ortaya koyar. Kuzey yarımkürede iseniz, hafızayı kuvvetlendiren “DOC” ile şekilleri hatırlayabilirsiniz.
Ay, sağ tarafa kavis çizerken bir D’ye benzediğinde, büyüyen Ay’dır. O gibi göründüğünde yuvarlak bir dolunaydır. Ve sola doğru kavis çizerken C gibi göründüğünde, küçülen bir Ay’dır.
Ancak, bu sıranın güney yarımkürede “COD” haline gelmesi için ters çevrilmesi gerekir. Bu farkı açıklamak biraz karışıklığa neden olabilir.
Çünkü özellikle Ay güney yarımkürede sağdan sola hareket ederken, kuzey yarımkürede açıkça soldan sağa hareket eder.
Kuzey yarımküreden güneye doğru ilerledikçe (veya tersi), Ay’a bakış açınız tersine döner. Ya da, koordinat sisteminizde, Ay ve yıldızlar baş aşağı dönüyor gibi görünür.

Ay’ın hilali her zaman Güneş’e yönelmez
Ay’ın kavisli hilalinin daima Güneş’in yerini işaret ettiği söylenir. Ancak, Ay eğimi yanılsaması nedeniyle her zaman böyle görmeyiz. İki noktayı birbirine bağlayan bir çizginin (bu durumda ay ve güneş ışığının aydınlatılması) düz olması gerektiğini varsayarız.
Fakat bu noktalara küresel bir gezegende sabit bir yerden baktığımız için çizgi gerçekten kavislidir.
İki noktanın daha iyi bir perspektifini görmek için konumumuzu değiştirmek daha gerçekçi bir görünüm verir. Bunu, Güneş tam olarak sağınıza veya solunuza gelene kadar doğrudan Ay’a bakarken geriye yaslanarak yapabilirsiniz.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Ay Hakkında Birkaç Bilgi
- Ay ’dan Bakıldığında Dünya Nasıl Görünür?
- Ay Tozundan Oksijen Üretecek Yeni Büyük Bir Tesis Kuruldu.
- İnsanlık Ay’a Üs Kurduğunda Bu Mantarlar Da Aramızda Olabilir. MANTAR ÜSLER
Çeviri: Ayhan Mete GÜNAY