Haber kaynaklarının bildirdiği üzere yakında Japonya’da insan fare veya insan-sıçan gibi bazı olağandışı melez embriyolar büyüyebilir.
Japonya’daki bir araştırma grubu, 24 Temmuz ‘da Japon hükümetindeki bir komiteden bir tür insan kök hücresini hayvan embriyolarına yerleştirebilecek bir deneyle çalışmak için onay aldı.

İnsan hücreleri embriyoların içine girdikten sonra – uyarılmış pluripotent kök (iPS) hücreleri olarak adlandırılır – belirli organlara dönüşebilir.Araştırmacılar her şey yolunda giderseinsan organlarını diğer hayvanların üzerinde büyütmeyi planlıyor. Araştırmacılar, belki de bu organların bir gün insanlarda organ nakli için kullanılabileceğini söyledi.
Houston’daki BaylorCollege of Medicine’da çalışan nörobilim profesörü olan Ronald Parchem “Japon hükümetinin bu projeyi onaylamasını ben şahsen çok heyecan verici olduğunu düşündüm. Çok çeşitli hastalıklardan mustarip veya farklı doku veya organ değişimine ihtiyaç duyan birçok insana yardım etmek için muazzam bir potansiyele sahip.”
Bununla birlikte, elbette bu araştırma ilerledikçe ortaya çıkabilecek bilimsel ve etik sorular da olacaktır.
İlgili: Çinli bilim insanları, insan beyni genlerini maymunlara nakletti
İnsan fare –Peki, buralara nasıl gelindi
Bir embriyonun varlığının 14. Gününden sonra hayvan embriyolarında insan hücrelerinin büyümesi ve bu embriyoların taşıyıcı bir hayvanın rahimine nakledilmesi yasağını kalktığında Japonya haber manşetlerinde yerini aldı. Nature dergisine göre,Stanford Üniversitesi ve Tokyo Üniversitesi’nde kök hücre biyoloğu olan HiromitsuNakauchi bu yasağın kaldırılmasıiçin on yıldan uzun bir süredir bu araştırmaları takip ediyor.

Şimdi Japon Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’ndan gelecek ay resmi onay bekleyen Nakauchi’nin araştırması Nature dergisine göre Japonya’nın yeni yönergeleri altında ilk onaylanan araştırma olabilir.
Onay verilirse Nakauchi, küçük adımlarla ilerlemeyi planladığını, önce fare ve sıçan embriyolarını geliştirmeyi planladığını söyledi. Nakauchi daha sonra insan iPS hücrelerini bu embriyolara transfer edecek ve kemirgen embriyolarında bir “insan” pankreasının büyümesini sağlayacak.
Embriyolar gelişip tam teşekküllü fareler ve fareler olarak doğduktan sonra, araştırmacılar küçükleri izlemek için iki yıla kadar harcama yapmayı planlamaktadır. Hükümet, araştırmaya belirli kısıtlamalar getirdiğinden, bu kritik bir aşamadır. Örneğin, eğer bilim insanları insan hücrelerini kemirgen beyninin %30’undan fazlasında bulurlarsa bilim insanları deneyi durdurmak zorundadır. ScienceAlert’in haberine göre, bu “insanlaştırılmış” bir hayvanın ortaya çıkmayacağından emin olmak için getirilmiş bir kısıtlama.
İnsanlaştırılmış fare?
İnsanlaştırılmış terim belirsiz bir şeydir. Ancak temelde bazı bilim insanları ve ahlakçılar, çok fazla insan hücresinin farenin beynine girmesi durumunda, “o fare beyninin biliş veya zihinsel kabiliyetinin de bir şekilde değişebileceği” nedeniyle endişe duyuyor. “Aslında ne olacağını bilmiyoruz. Tahminlerimiz ve araştırmalarımız insan niteliklerine sahip bir fare ortaya çıkmasının çok düşük bir ihtimal olduğunu gösteriyor.
Başka bir deyişle, melez bir farenin insan davranışlarına sahip olması ihtimal dâhilinde değildir. Bunun yerine fareler insan benzeri bazı moleküler özelliklere sahip olabilir.
Nakauchibu senaryonun da olası olmadığını söyledi. Daha önceki bir deneyde, insan iPS hücrelerini döllenmiş koyun yumurtasına yerleştirildi ve daha sonra bu embriyoyu Stanford Üniversitesi’ndeki bir koyun içine nakledildi. Ancak nakledilen insan hücreleri, embriyoyu tuhaf bir insan-koyun melezine dönüştürmedi.
Nakauchi, bir Japon haber kuruluşu olan AsahiShimbun’a “Koyunların vücudunda yetişen insan hücrelerinin sayısı binde 1’i veya on binde 1 oranında oldukça azdı.Bu seviyede, insan yüzü olan bir hayvan asla doğmayacak.” dedi.
AsahiShimbun,Nakauchi’nin ekibinin ayrıca insan karaciğerleri ve böbrekler dâhil diğer organlarla denemeyi yapmayı planladığını bildirdi.
Bilimsel ve etik sorular
Nakauchi ‘nin yöntemi bilimsel olarak sağlamdır, çünkü yalnızca bir türün hücrelerini başka bir türün embriyosuna yerleştirmeyi gerektirmeyen bir uygulamadır. Ve bu yapıldığında sonuç iki veya daha fazla organizmadan elde edilen hücrelerin karışımı olan kimerizm olarak bilinir.
Parchem, “Ne zaman bir tür alıp başka türle karıştırsanız, asıl embriyoya sahip olan türler genellikle daha iyi sonuçlar verir” dedi. “Eğer bir fare hücresi alıp bir fare blastosisine[erken bir embriyo] koyarsanız, fare hücreleri dezavantajdadır. Bu nedenle, genel olarak kimerizm çok düşüktür.”
Parchem, bilim insanlarının hayvanlarda – özellikle bıldırcınlar ve tavuklar gibi birbirleriyle yakından ilişkili olanların – on yıllardır araştırmacıların gelişimsel biyoloji hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olduklarını belirtti. Ancak “insan kimeralarını yapma kabiliyetimiz aslında çok zayıf” dedi. “Bütün kanıtlar, insan hücrelerinin baktığımız domuz, fare, sıçan ve koyun gibi diğer türlere çok kötü bir şekilde dâhil olduğunu söylüyor.”
Şimdilik, bilim insanları Nakauchi ‘nin deneylerinin nasıl geliştiğini görmek zorunda kalacaklar. Nakauchi ‘nin AsahiShimbun ‘a söylediği gibi, “Hemen insan organları yaratmayı beklemiyoruz, ancak bu noktaya kadar edindiğimiz bilgi birikimine dayanarak araştırmalarımızı sürdüreceğiz.”
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Endişe Verici Deney İle İnsan Beyni Genlerine Sahip Maymunlar Üretildi
- 50 Bin Yıllık Nesli Tükenmiş Bir Aslanı Klonlamak Üzere Çalışma Yürütülüyor
- ‘Dünyanın ilk genetik tasarımlı bebekleri doğdu’
Editör / Yazar: Muhammed Ragıb ÇALIK
Kaynak: https://www.livescience.com/66071-human-animal-hybrid-embryos.html