Johari Penceresi ile Kendinizi Daha İyi Tanıyın!

Öz farkındalık, iç gözlem yapabilme kabiliyeti ve kendini çevre ile diğer bireylerden ayırıp bir birey olarak görebilme yeteneğidir. Araştırmalar kendinizi tanımanın, kendinize ve yaratıcılığınıza daha çok güvenmeyi, daha iyi kararlar almanızı sağlamayı, ilişkilerinizi daha iyi sürdürmeyi ve daha fazla iletişim kurmanızı sağlar. Hatta öz farkındalık sizi daha etik hale getirir. Peki, kendinizi nasıl tanıyacaksınız? Şimdi Johari Window yani Johari Penceresi ile deneyin!

4 Odalı Bir Evsiniz

1955 yılında Joseph Luft ve Harrington Ingham tarafından geliştirildi. Johari Window (Kurucuları Joseph and Harrington ‘dan sonra isimlendirildi.) karakterinizin daha önce gizli yönlerini ortaya çıkardığını iddia eden, bir tür grup egzersizidir.

Johari Penceresi ile Kendinizi Daha İyi Tanıyın!

Prosedür nispeten basittir. Gruptaki herkes kabul etme, cesur, gergin, aptal ve bilge (listenin tamamını aşağıdan görebilirsiniz.) gibi 56 sıfattan oluşan bir listeyi alır ve sizden kendi kişiliğinizi tarif ettiğini düşündüğünüz kelimeleri seçmenizi ister.

Yetenekli,kendine güvenenidealistmütevazıdindarsempatik
Kabul etmegüvenilirbağımsız(özgür)gerginkarşılık veren(hazır cevap)güvenilir
Uyumluasil(efendi)becerikliitaatkararaştırmacıbilge(bilgili)
Cüretkâranlayışlızekidüzenliısrarcıesprili
Cesurenerjikiçe kapanıksabırlıne yaptığını bilenbilge
Sakindışa dönükkibargüçlüduyarlısıcak
Sempatikarkadaş canlısıbilgiligururluduygusal
Neşelicömertmantıklısessizutangaç
Zekimutlusevecenaksettirenaptal
Kompleksliyardımseverolgunrahathazırlıksız(plansız)

İki uzun kelime listeniz olduktan sonra ne olacak peki?

Bir sonraki adım, bunları dört bölmeli bir pencere gibi 2×2 olacak şekilde düzenlenmiş kutulara yerleştirmektir. Sol üste yerleştirilmiş her iki listede de yer alan, kendi içimizde gördüğümüz ve başkalarının da görmelerine izin verdiğimiz kelimeler içindir.

Hiçbirimiz tamamen açık bir kitap değiliz. Seçtiğiniz bu kelimeler, sahip olduğunuzu bildiğiniz ancak başkalarından gizlediğiniz niteliklerdir. Ve bunlar genellikle gizli veya ‘cephe’ olarak etiketlenmiş sol alt kutuya giderler.

Daha sonra, başkalarının seçtiği, ancak başkalarının içinizde gördüğü özellikler değil, kendinizde görmediğiniz özellikler, diğer bir deyişle ‘kör noktalarınız’ . Bunlar sağ üsteki noktaya gider.
Son olarak orijinal listeden ‘kimsenin bilmediği’ etiketli bölmenin sağ alt köşesinde seçmediği sıfatları yapıştırın. Bunlar hem sizden hem de başkalarından gizlenen özellikler veya sizin için geçerli olmayan fakat başka zaman ve bağlamda olabilecek özellikler olabilir. Bu bölüm karakterinizin gizemlerini ve büyüme noktasını temsil eder.

Farklı Büyüklükteki Odalar

Johari Penceresi ile Kendinizi Daha İyi Tanıyın!

Sadece bu etkinlik boyunca çalışmak, sizi nadiren düşündüğünüz kendinizle yüzleşmeye itecek ve dünyaya tam olarak hangi imajı tasvir ettiğinizi düşünmenize neden olacaktır. Ancak, sonuçta ortaya çıkan kutulara ve her çeyrekte kaç kelime olduğuna bakmak, daha fazla gerçeği ortaya çıkarır.

Eğer ‘açık’ kutunuz sıfatlarla doluysa, muhtemelen adından da anlaşılacağı gibi açık bir kitaptır: Hem kendinizi tanıyan hem de başkalarının da çoğunlukla gerçek sizi görmesine izin verirsiniz.

Bu rahat ve güçlü bir pozisyon. Eğer bu kısım çoğunlukla boşsa, geri bildirim yoluyla kişiliğinin bu ‘arena’ bölümünü büyütme, kendini açma ve kendini keşfetmek daha sıkı psikolojik bir temele ve öz farkındalık yolunun faydasında konumlandıracağı muhtemeldir.

Diğer kutular büyük görünüyorsa, durumunuz daha karmaşıktır. Büyük bir “kör noktalar” kutusuna sahip olanlar kendi karakterleri hakkında naif olabilirler. Kendi saldırganlıklarını veya ihtiyaç duyduklarını göremeyebilirler.

Örneğin, diğerleri kadar açık bir şekilde içinde oldukları durumu göremezler. Büyük “cephe” kutulu olanlar gizli ve kapalı olarak karşımıza çıkabilir. Kendilerinin bir kısmını başkalarından gizlemek için çok fazla enerji harcarlar.

Son olarak, bilinmeyen büyük bir kutuya sahip olanlar, belki de iç görü eksikliği veya bunun tanımlayıcıları üzerlerine sabitlemeyi zorlaştıran dürtüsellik eğilimi nedeniyle kendileri ve diğerleri için gizemleri olabilir.

Ancak Johari penceresinden bir göz atmak, öz-farkındalık cephesinde yapacak işiniz olduğunu gösteriyorsa endişelenmeyin. Bu egzersizi bir çalışma ekibi veya başka bir güvenilir grupla yapmak, kör noktaları temizlemeye ve kendinizi daha iyi tanımanıza yardımcı olabilir. Bir şans verin!

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Çeviren: Uğur KÖŞE

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    zaman

    Zaman Nedir?

    Stanford Araştırmacıları; Tutkunuzu Bulmaya Çalışmayı Bırakın – Bunu Yapın!