Montpellier Kanser Araştırma Enstitüsü’ndeki (IRCM) araştırmacılar, kanda daha önce hiç bulunmayan yeni bir bileşen keşfettiler. Mitokondri normal olarak hücrelerin içinde bulunur, ancak ekip şimdi kan dolaşımında kendi başlarına yüzdüğünü keşfetti.

Genellikle hücrelerin enerji merkezleri olarak adlandırılan mitokondri, enerjiyi ve hücre sinyallerini metabolize etmede önemli bir rol oynayan organellerdir. Bazen hücrelerin dışında bulunurlar, ancak genellikle sadece trombositlerin içinde parçalar halinde bulunurlar.
Ancak yedi yıllık bir çalışmadan sonra, IRCM ekibi, kan plazmasının tam ve tamamen çalışan mitokondriyi içerdiğini buldu. Elektron mikroskobu kullanarak, araştırmacılar yaklaşık 100 kişiden plazma örneklerini analiz ettiler ve mililitre plazma başına bu mitokondri içeren yapıların 3.7 milyonuna kadar buldular.

Araştırmanın baş araştırmacısı Alain Thierry, “Ekibimiz, özellikle mitokondriden türetilen hücre dışı DNA’nın parçalanması üzerinde çalışarak, kandaki DNA’nın spesifik ve hassas tespiti konusunda araştırmalarını geliştirdi.” dedi.
Bu, hücre dışı mitokondrinin bir çeşit biyolojik rol oynaması gerektiği anlamına gelir. Ekip, bağışıklık sistemi, enflamatuar yanıtlar oluşturmaya ve hücrelerin birbirleriyle iletişim kurmasına yardımcı olabileceğini varsayıyor.
Araştırma FASEB Journal’da yayınlandı .
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- İnsan Kemiklerinde Tamamıyla Yeni Bir Kan Damarı Türü Bulundu
- Soğuk Havalarda Tetiklenen Bir Kadında Görülen Nadir Kan Hastalığı
- 4.000’den Fazla Kan Testine Göre Bedenlerimiz Üç Farklı Değişim ile Yaşlanmakta
- Bilim insanları, kendiliğinden omuriliğe bağlanan mini bir beyin niteliğinde yapay organ geliştirdi
Çeviri: Ülkü Güngör