Son zamanlarda bir bilim insanı, yamyamlığın; insanlık için iklim değişikliğinden kurtulma şekli olabileceğini öne sürdü. Burada hiciv yapılıp yapılmadığından şüpheliyiz. Ancak görünüşe göre vücudumuzdaki bazı hücreler bu konuda oldukça önde ve bunlar ne yazık ki, hayatta kalmasını hiçbir şekilde istemediğimiz hücreler.

Yeni araştırma, diğer hücrelerin tüketilmesinin aslında bazı kanser hücrelerinin, modern tıbbın onlara tedavi amaçlı verdiği en güçlü ilaçlara rağmen, hayatta kalmasını sağlayan bir sırları olabileceğini göstermektedir.
Kemoterapi tedavisinin yan etkileri oldukça acımasızdır lakin vücudun temel organlarını canlı tutarken bir yandan da kanser hücrelerini yok etmenin son derece etkili bir yoludur. Bununla birlikte, bazen, kanser hücrelerinin küçük bir kısmı, kardeş hücrelerinin çoğunu öldüren kimyasallardan kaçmayı başarır ve genellikle kişinin ölümcül sonuçlarla yüzleşmesine neden olurlar.
Bunu nasıl yaptıklarını yani nasıl bu kimyasal ilaçlardan kaçabildiklerini anlamak; onu önleme yollarını bulmak ve milyonlarca insanı kurtarmak için önemli bir anahtardır.
Bu elbette karmaşık bir süreçtir, çünkü tüm dirençli kanser hücreleri tedaviden kaçmak için aynı yöntemi kullanmazlar. Louisianna’daki Tulane Üniversitesi’nden Dr. CrystalTonnessen-Murray, bilhassa bazı meme kanseri hücrelerinin kullandığı ve başka kanser türleri tarafından da benimsenen kan dondurucu bir kaçış yolunu tanımlamıştır.
TP53 genleri

Birçok meme kanseri türlerinin tedavisinde atılan büyük adımlara rağmen, normal TP53 tümör baskılayıcı genine sahip olanlar da dahil olmak üzere bazı hücrelerin tedaviden kaçınmada daha inatçı bir özelliğe sahip olduğunu kanıtlamıştır.
Bir genin normal versiyonu, özellikle tümörleri baskılayan bir protein içeren TP53 genleri (Bu arada TP53 geni hakkında; bu gen, tümör proteini p53 adı verilen bir proteini yapmak için talimatlar (genetik kod) barındırır.
Bu protein bir tümör baskılayıcı olarak işlev görür; hücrelerin büyümesini ve çoğalmasını kontrol altında tutar)göz önüne alındığında kanserlerin yüzde 70’i bu gende mutasyonlar içerir. Bununla birlikte, geri kalan yüzde 30’u da hayatta kalma oranları oldukça düşük bazı mutasyonları içerir.
Meme kanseri türlerini inceleyen Tonnessen-Murray, kemoterapiye maruz kaldıklarında bir uyku hali biçimine giren, ölmelerini önleyen ve tedavi durduğunda da geri dönen hücreleri araştırma konusu edinmiştir. Tonnessen-Murrayayrıca Journal of Cell Biology (Hücre Biyolojisi Dergisi)’de; yaşlanma olarak da bilinen bu aşamada, tümör hücrelerinin sık sık yaşlanmayan komşu kanser hücrelerini yuttuğunu ortaya çıkarmıştır.
Ayrıca bu olayın, laboratuvar ortamında yetiştirilmiş insan meme kanseri hücrelerinde, farelerde görülen meme tümörlerinde ve bazı akciğer ve kemik kanserlerinde meydana geldiğine tanık olmuş, bunun oldukça yaygın bir özellik olabileceğini belirtmiştir.
Diğer hücreleri yutma kapasitesi beyaz kan hücreleri tarafından, bertaraf etme amacıyla bakteri gibi tehditleri emmek için kullanılan işlemlerin aslında bir uyarlamasıdır.
Komşu hücrelerin tüketimi
Komşu hücrelerin tüketimi (yutumu), bu hücreler için daha uzun hayatta kalma süreleriyle doğrudan ilişkilidir;
Çünkü muhtemelen normal beslenmenin kesintiye uğradığı süre boyunca hücrelere güç sağlamak için gerekli besinleri edinme sebebiyle bazı kaybolan kaşiflerin de yaptığı gibi uzun bir kış hayatta kalabilmek uğruna arkadaşlarını yerler. Ayrıca fırsatı geldiğinde de kendilerini ölümcül şekilde yeniden başlatmak gibi durumlarda da bunu kullanırlar.
Tonnessen-Murray’ın dediği üzere; “Bahsettiğimiz hücrelerin kemoterapi tedavisinden sonra dahi hayatta kalmalarını sağlayan bu yaşlanan kanser hücrelerinin özelliklerini anlamak son derece önemlidir.
Kemo-dirençli tümörlerden muzdarip olan hastalara yardım etmek için bu anlayışın nasıl kullanılabileceği henüztam olarak anlaşılamamıştır. Ancak yalnızca bu minyatür Hannibal ’ların sırlarını öğrenerek bunların üstesinden nasıl gelebileceğimizi keşfedebiliriz.”
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Bilim insanları, yerçekimsiz ortamın kanser hücrelerinin öldürebileceğini düşünüyor
- ilk kez bir soğuk algınlığı virüsü bir hastada mesane kanserini yok etti
- Kanser Riskini Arttıran 7 İlginç Şey (ve Sanılanın Aksine Kansere Sebep Olmayan Bir Şey)
Editör / Yazar: Zeynep Erva Şahin