Kayıp Modül Philae Sonunda Bulundu

Bundan iki yıl kadar süre önce Rosetta isimli uzay aracından ayrıldıktan sonra 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına iniş yapmasının ardından şarjı biterek orada kalan uzay modülü Philae sonunda bulundu.

Avrupa Uzay Ajansı’na ait yer alan açıklamasında, Rosetta’nın görev süresinin bitimine bir ay gibi bir zaman kala, 67P/Churyumov- Gerasimenko adındaki kuyruklu yıldızına iniş yapmasından sonra gerekli olan güneş ışığını yeterli miktarda alamadığı için uyku moduna geçiş yapan Philae’ye ait fotoğrafları yollamış olduğunu belirtti.

Rosetta tarafından 2 Eylül’de çekilen fotoğrafta Philae’nin kuyruklu yıldızın buzul ile kaplı olan kısmın derinliklerinde yer aldığı gözle görülürken, tam olarak ta tespitinin şuan için yapılamadığı belirtildi.
Her ne kadar şuan için kayıp olan modülün yeri tespit edilmiş olsa da, kopma ve kırılma gören parçalardan ötürü, tekrar çalışır vaziyete gelmesi durumunun imkansız bir hal almış olduğu vurgulandı.
Güneş enerjisi ile çalışmalarını gerçekleştiren Philae, 2014 yılı Kasım 12 gibi kuyruklu yıldıza inişini gerçekleştirmiş, üzerinde yer alan pildeki şarj ise 60 saat zaman diliminde biterek tekrar enerjisini yerine getirecek olan güneş panellerinin de gölgede kalmış olduğundan dolayı 15 Kasım 2014 tarihinde uyku moduna geçiş yapmıştır.

Elde edilen verileri Rosetta üzerinden dünyaya yollayan Philae, 14 Haziran 2015 tarihinde üzerinde bulunan kuyruklu yıldızın güneşe yaklaşmasından sonra yeniden uyanışa geçmişti.
Modül tekrar aktif konuma geçtiği için Philae Twitter resmi hesabından ‘’ Merhaba Dünya, beni duyabiliyor musun?’’ ifadelerine yer verilmişti.

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    En Eski Kara Parçası Doğu Akdeniz’de Bulundu

    Kanserde Elektrik Alan Tedavisi