Kediler ve Girişimcilik Arasında Tuhaf Bir Bağlantı Bulundu

Kedilerde bulunan bir protozoon paraziti, enfekte ettiği insanların beyinleri üzerinde oldukça garip bir etkiye sahip olabilir. Doğru koşullar altında bu parazitin geçtiği kişiler Elon Musk benzeri bir girişimciye dönüşebilir.

Toxoplasma Gondi, farelerin akıllarıyla uğraşmakla ünlüdür ve onları risk değerlendirme kabiliyetinden kurtarır. (Toxoplasma gondii adı verilen parazitin vücuda girmesiyle oluşan bir hastalıktır.)

Bu enfeksiyon ilk defa 1908 yılında Afrika’da gondi isimli bir kemirgende bulunmuştur. Bu sebeple ismi Toxoplasma Gondi olarak adlandırılmaktadır.

Bu enfeksiyon tüm canlılara geçse de sadece kedilerin bağırsaklarında dişisi ve erkeği aynı anda üreyebilir. Dışkıdan dışarı atılan enfeksiyon diğer canlılara bulaşır.

İnsan beyninde de Toxoplasma Gondi’ nin kedilere yaptığına benzer etkilerin olabileceğine dair bazı kanıtların olduğu iddia ediliyor.  Colorado Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada, Toxoplasma Gondienfeksiyonları ve dünya çapındaki girişimcilik faaliyetlerinin paralelliğine dair bir dizi inceleme gerçekleştirildi.

Araştırmacılar enfeksiyonun vücutlardaki gelişimini izleyebilmek için basit bir tükürük testiyle öğrenciler ve çalışanlardan numuneler topladı.

Toxoplasma Gondi’yi taşıyan yaklaşık 1.500 öğrencinin kendi işletmesini kurma olasılıklarının enfeksiyonu taşımayanlardan 1.4 kat fazla olduğunu açıkladı.

Aynı zamanda enfeksiyonu taşıyanlar yönetim ve girişimcilik üzerine diğerlerine göre 1.7 kat daha fazla vurgu yapıyor. Araştırmacıların test ettiği 197 profesyonel meslek mensubunda enfeksiyonu pozitif olarak çıkanların bir noktada kendi işlerini kurma ihtimalinin 1.8 kat olduğunu tespit etti.

Son 25 yıldaki enfeksiyon oranlarına göre ülkedeki veri tabanları da ilginç bir örüntü göstermişlerdi. Ortaya çıkan sonuçlarda enfeksiyona yakalanan kişilerde daha az başarısızlık korkusu görülmesinin yanında girişimciliklerinde ciddi bir artış meydana gelmişti.

ToxoplasmaGondi, tıpkı kedilerde olduğu gibi insan beyninin de riske girme konusunda daha az endişe duymasını sağlıyor gibi görünüyor. Hastalıktan sorumlu olan bu kedi kaynaklı patojen, bir fareyi kedinin kokusuna karşı korku duymayan ve onların nerede olduklarını unutacak bir hale getirebiliyor.

Bu durumun kediler arasında besin kaynağının artmasına yardım eden evrim geçirmiş bir özellik olabileceği düşünülüyor. Farelerde yapılan deneyler bu şekilde olsa da enfeksiyonun bazı insanları daha saldırgan yaptığı ima edilmektedir. Ancak bununla ilgili rakamlar ikna edici boyutta değil. İnsan beyni söz konusu olduğunda enfeksiyonun etkilerinin minimal düzeyde olduğu düşünülüyor.

Bulguların Proceedings of the Royal Society B‘de yayınlandı.

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    Kayıp Antarktika Gölünde Tuhaf Yaratıkların Kalıntıları Keşfedildi

    Kayıp Antarktika Gölünde Tuhaf Yaratıkların Kalıntıları Keşfedildi

    Otto Lilienthal Glider

    Kendi Buluşlarıyla Ölen 15 Mucit ve İcatları