Araştırmacılar, insan kök hücrelerine yönelik yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanarak, hastaların kemik dokusunu yeniden geliştirmesine yardımcı olabilecek bir yöntemle kemik hücrelerini büyütmeyi başardılar. Yeni yöntem, vücudun doğuştan gelen kendini iyileştirme yeteneğini kullanarak kemik hücrelerini hızla büyütmek için mevcut ağrılı prosedürler ve mevcut yöntemlerin sahip olduğu düşük hacim sorununu ortadan kaldırıyor.
Royal Melbourne Teknoloji Enstitüsü’nde (RMIT) Rektör yardımcısı ve Araştırma görevlisi olan yardımcı yazar Dr. Amy Gelmi yaptığı açıklamada, “Ses dalgaları, genellikle kök hücrelerin kemik hücrelerine dönüşmeye başlaması için gereken tedavi süresini birkaç gün kısaltıyor” diyor ve
“Bu yöntem ayrıca herhangi bir özel ‘kemiği indükleyen’ ilaç gerektirmiyor ve kök hücrelere uygulanması çok kolay” diye de ekliyor.

Araştırmacınların yöntemleri, Small dergisinde yayınlanan bir çalışmada özetlendi.
Doku mühendisliği adı verilen yeni bir biyoloji alanı, biyolojik dokuların rejenerasyonu, restorasyonu veya iyileştirilmesi ile ilgilenmekte ve RMIT’den araştırmacılar, özellikle kanser veya dejeneratif hastalıklardan muzdarip hastalar için kemik dokusunun yenilenmesine odaklanmaktalar.
Bununla birlikte, kemik dokusunu restore etmeye yönelik araştırmalar, gerekli olan büyük miktarlardaki kök hücreleri kemik hücrelerine verimli bir şekilde dönüştürmek için çabaladılar. Diğer çalışmalarda çıkarılması son derece acı verici olan kemik iliği kök hücreleri kullanılmıştı.
Alternatif bir yöntem, kök hücrelerin farklı hücre kaderlerine (embriyonik gelişim sırasında hücrelerin farklılaşma ve tomurcuklanma süreçlerinin nasıl olacağınının çeşitli makromoleküller tarafından belirlenmesi) farklılaşmasını tetiklemek için ses dalgalarının kullanılmasıdır, ancak bu daha önce uzun bir süre boyunca uygulanan düşük frekanslarla sınırlıydı.
Araştırmacılar, KHz’ye kıyasla MHz dereceli frekansların alışılmamış kullanımından etkilenmeyen kök hücrelere yüksek frekanslı patlamaların hızlı tedavisini sağlayabilen küçük, ölçeklenebilir bir cihaz geliştirdiler. Yetişkin kök hücreler üzerinde test edildiğinde, araştırmacılar, kök hücrelerin kemik hücrelerine farklılaşmasını her gün 10 dakikalık beş tedaviyle doğru bir şekilde tetikleyebildiler.
Dr. Gelmi, “Bu yeni yaklaşım ile bir implant üzerine kaplamadan veya doku mühendisliği için doğrudan vücuda enjekte etmeden önce kök hücreleri tedavi etmek için güçlü bir potansiyele sahip” olduğunu söylüyor.

Cihaz aynı zamanda ölçeklenebilir ve ucuz, bu da büyük miktarlarda kök hücre üretebilecek çok daha büyük bir cihazın geliştirilmesine olanak sağlıyor. Kemik iliği hücrelerine alternatif olarak, çıkarılması önemli ölçüde daha kolay ve daha az acı verici olan yağdan türetilen kök hücreleri kullanılabiliyor.
Makalenin başyazarı Ünlü Profesör Leslie Yeo, “Kök hücrelere doğru yerlere doğru miktarda basınç uygulayarak, değişim sürecini tetiklemek için ses dalgalarını kullanabiliriz” diyor.
” Etkili doku mühendisliği için hayati önem taşıyan cihazımızın kullanımı ucuz ve basit, bu nedenle aynı anda çok sayıda hücreyi tedavi etmek için kolayca geliştirilebilir.” diye de ekliyor.
Araştırmacılar, bu tür bir tedaviyi kullanarak gelecekteki sağlık hizmetlerinin kanser hastalarında kayıp kemik dokularının yenilenmesine imkan sağlayacağına inanıyorlar. Süreci geniş ölçüde büyütme umudunda olan ekip, şimdi büyük miktarlarda kök hücre farklılaşmasını verimli bir şekilde yönlendirebilecek bir biyoreaktör geliştirmeye çalışıyor.
YUSUF METE PEHLİVAN