Kentsel veya Kırsal Ortam Bağışıklık Sisteminin Gelişimini Etkiler mi?

Çevresel etmenlerle erkenden tanışmak, bağışıklık sisteminin gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Araştırmacılar çeşitli bakterilerin vücuda erken yaşta girdiği zaman göstermiş olduğu faydaları da kanıtlamaktadırlar.

ARAŞTIRMA


Ohio Eyalet Üniversitesi’nden bilim insanları bir araştırmada şu sonuca vardılar: ” Bakteri ve diğer mikropların, kırsal Amish yavrularında, kentsel alanda yetişen yavrulardan , vücuda daha faydalı ve çok daha çeşitli olduğunu buldular. Aynı zamanda türünün ilk örneği olan bir deneyde, bir bağırsak mikrobiyomunun kırsal alandaki yavruların solunum yolu bağışıklık sisteminin kentte büyüyen bebeğe göre daha sağlam olduğunu kanıtladılar.

(NOT): Çalışma bu ay İmmünoloji Alanında Frontiers dergisinde yayınlandı.

Zhongtang Yu, “İyi hijyen önemlidir, ancak bağışıklık sistemlerimiz açısından, sterilize edilmiş bir ortam, bağışıklık sistemlerimizi mikroplar tarafından eğitilme fırsatı için çalmaktadır. Çalışmanın ortak lideri yazar Zhongtang Yu, Ohio Eyaleti Zootekni Bölümünde mikrobiyoloji profesörü ve üniversitenin Gıda İnovasyon Merkezi üyesidir.
Araştırma ekibi, yaklaşık 6 ay ile bir yaş arasındaki 10 Ohio yavrusundan dışkı örnekleri topladı. 5 Amish yavrusu, kırsal evlerde çiftlik hayvanlarıyla yaşadı. Diğer beş yavru, orta büyüklükteki bir Ohio şehri olan Wooster’da ya da yakınında yaşadı.

Kentsel veya Kırsal Ortam Bağışıklık Sisteminin Gelişimini Etkiler mi?

Sonuçlar önemli farklılıklar ortaya çıkardı. Mikroplardaki ve bakterilerdeki değişim;kırsal kesimde yetişen yavrularda,kentsel alanda yetişen yavrularda bulunmayan bir bakteri bolluğu görüldü ve mikroplarda büyük bir farklılık ortaya çıkardı. Araştırmacılar bunu, yarvuların hayvancılığa maruz kaldıklarına ve Amish’in kentsel alanda yetişmiş yavrulardan çok daha az sterilize edilmiş bir yaşam tarzına yorumladı.
Araştırmanın ortak yazarı ve Ohio Eyaleti Gıda, Tarım ve Çevre Bilimleri ve Gıda Hayvan Sağlığı Koleji’nden bir profesör olan Renukaradhya Gourapura, “Erken bağışıklık sisteminin başlatılması, kentte yaşayanlara kıyasla Amish yavrularda çok farklı” dedi.

Bağışıklık Sistemi – Vücudun hastalıklara karşı direnci

Gerçekten bilmek istedikleri şey, bu farklılıkların bağışıklık sisteminin gelişimini nasıl etkileyebileceğini, vücudun hastalıkları nasıl belirlediğini, nasıl saldırdığını, alerjilere ve diğer bağışıklık sistemi sorunlarına karşı direncini nasıl arttırdığıydı.
Gourapura, ABD ‘deki Amish popülasyonunda ve dünyadaki karşılaştırılabilir popülasyonlarda yapılan önceki çalışmalarda kırsal yaşam ile alerji ve astımda azalma arasında net bir bağlantı olduğunu belirtti.
İnsan bağırsağındaki trilyonlarca mikrobun hastalığın ilerlemesinde önemli bir rol oynadığı bilinirse, Ohio Eyaleti araştırmacıları farklı bağırsak mikrobiyomlarının bağışıklık sisteminin gelişimine  nasıl katkıda bulunabileceğini araştırmak istedi. Bunu yapmak için,çalışmada  yeni doğmuş domuzların bağırsaklarını kolonileştirmek için yavrulardan fekal nakli kullandılar.

Kentsel veya Kırsal Ortam Bağışıklık Sistemi ‘nin Gelişimini Etkiler mi?

Gourapura, “Bağırsakları mikropsuz olan yeni doğmuş domuzlara, farklı ortamlarda yetişen insan yavruların bağırsak mikropları verildiğinde, erken bağışıklık sistemi nin gelişmesinde ne olduğunu görmek istedik” dedi. “Doğdukları günden itibaren, bu Amish yavruları evlerinin içinde ve dışındaki çeşitli mikrobiyal türlere maruz kaldılar.”
Araştırmacılar, Amish yavrularının bağırsaklarındaki mikroplar ile bağışıklık hücrelerinin özelliklede bağırsaklarındaki lenfoid ve miyeloid hücrelerin mükemmel bir iletişim gösterdiğini belirttiler.
Gourapura, “Gerçekten, kritik bağışıklık hücrelerinin oluşmasında büyük bir fark vardı” dedi.
Kentsel veya Kırsal Ortam Bağışıklık Sistemi ‘nin Gelişimini Etkiler mi?

Gourapura:”Mikrobiyom ve bağışıklık arasındaki iletişime dair önceki araştırmalarda fareler kullanılmıştı.  Ama domuzların anatomisi, bağışıklık sistemleri, genetiği ve insanlara daha benzeyen fizyolojileri olduğu için bu çalışmalarımızda domuz yavrularını kullandık. Bu önemli bir adımdır, çünkü yavrularda bağırsak ile solunum yolu bağışıklık sistemi arasındaki mikrobiyal bağlantılar hakkındaki ayrıntıları daha iyi araştırmak için kapıyı açar, dedi.”
Araştırmacılar, bağırsak mikrobiyomunun bağışıklık sisteminin gelişiminde,çeşitli metabolik süreçlerin ve bulaşıcı hastalıkların başlangıcında önemli bir rol oynadığını biliyorlar, ancak daha fazla bilgi edinmek için daha fazla deney yapmaya ihtiyacımız var.,dedi.
Araştırmacılar örnek olarak, bazı probiyotiklerin bağırsak sağlığını ve bağışıklık gelişimini iyileştirebileceğini ifade etti.

Dipnot:

  • Amish: Amerika ‘da bir yer.
  • Ohio: ABD Eyaleti
  • Mikrobiyom : Bir mikrobiyota, bitkilerden hayvanlara kadar çalışılan tüm çok hücreli organizmalarda ve üzerinde bulunan “kommensal, simbiyotik ve patojenik mikroorganizmaların ekolojik bir topluluğu” dur. Bir mikrobiyota bakteri, archaea, protistler, mantarlar ve virüsleri içerir.
  • Fekal Nakli: Dışkının transfer edilmesi olayıdır.

Bunlar da ilginizi çekebilir:
ilk kez bir soğuk algınlığı virüsü bir hastada mesane kanserini yok etti
Kanserin bağışıklık hücrelerini ele geçirmesi engellendi
Kızamığa Yakalanmak Bağışıklık Sisteminizin Belleğini Silebilir
Çeviri: AHMET YAHYA KARATAY
KAYNAK: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190723104055.htm

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Mars Bileti Alma projesinde Türkiye 2,5 milyon ile 1. sırada kayıtlar sürüyor

İklim değişikliği

İklim değişikliği, ABD'nin güneybatısındaki ortaçağ megadroughtlarını canlandırabilir