Bilim insanları, modern Kamboçya’nın gür ormanları tarafından yüzyıllarca gizlenmiş olan Khmer İmparatorluğuna ait antik bir şehri keşfettiler.
İmparatorluk 9. ve 15. yüzyıllar arasında Güneydoğu Asya’da hüküm sürmüş Hindu-Budist rejimidir. Kamboçya’nın kayıp şehri olarak bilinen Mahendraparvata’nın Khmer İmparatorluğunun ilk başkentlerinden olduğu ortaya çıktı.

Mahendraparvata’nın varlığı aslında Angkor kentinde bulunan kalıntılardan dolayı yıllardır biliniyordu. Ancak bu kanıtlar şu ana kadar yetersiz kalıyordu.
İmparatorluğun ilk başkentlerinden olan Angkor şehri üzerinde uluslararası bir ekip tarafından havadan lazer taraması yapıldı. Lazer taraması sonucunda şehrin en ayrıntılı tanımı yapılmış oldu.
Karadan yapılan bir araştırmayla lazer taramasını birleştiren ekip, 9. yüzyıldan kalma geniş bir kentsel ağın haritasını çıkardı. Bu yer Angkor şehrinin kuzey-doğusundaki Phnom Kulen platosunda yer alıyor.
İngiltere’deki Arkeoloji ve Geliştirme Vakfı’ndan araştırmacılar makalelerinde “Phnom Kulen platosunun dağlık alanının bu güne kadar çok az ilgi gördüğünü ve bölgenin arkeolojik haritalarda bazı tapınak kalıntıları dışında neredeyse hiç belirtilmediğini” söylüyorlar.

2012 yılında başlayan ve 2017 yılına kadar süren araştırma çalışmalarında ekip, bölgenin üzerinde Lidar (lazer tarama sistemi) inceleme uçuşu yaptı ve doğanın gizlemesi yüzünden daha önce fark edilmemiş birçok arkeolojik kalıntılar içeren kapsamlı bir harita oluşturdu.
Arkeolog Jean B Chevance, Newsweek’e “Antik Khmer; göletler, su depoları, kanallar, yollar, tapınaklar, pirinç tarlaları, vb. yaparak çevreyi büyük ölçüde şekillendirmiş.” dedi.
“Ancak, yoğun ormanın ilgili bölgeleri kaplaması onları incelememizi zorlaştırıyor.”

Buna rağmen ekip, lazer taraması sayesinde Mahendraparvata’nın geniş ve karışık şehir ağını görebildi.
Araştırmacılar “Antropojenik peyzajın diğer birçok unsuru bu ağ ile birleşiyor, ki bu şehrin tüm planının detaylarını ortaya çıkarıyor.” dedi.
Ayrıntılı tasarımı ve sofistike yapısına rağmen kayıp şehir kısa süre sonra terk edildi. Sonraki yıllarda Khmer İmparatorluğu, başkentini daha az dağlık olduğundan dolayı tarım için Angkor’a taşımış olabilir.
Ekipten biri olan Damian Evans, “Şehrin kullanım süresi yüzyıllar hatta on yıllar kadar olmayabilir. Fakat şehrin kültürü ve dine verdiği önem o zamandan bu zamana kadar yaşamış.” dedi.
Bulgular Antiquity’da rapor edilmiştir.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Uzun Süredir Avrupa’nın Altında Gömülü Olan Kayıp Kıta Keşfedildi
- Yağmur Ormanındaki Gizli “Kayıp Şehir” Nadir Olan ve Bilinmeyen Canlılar Hazinesini Ortaya Çıkardı
- Kayıp Kıta Atlantis Hakkında Bilinmeyen 5 Bilgi
- Muhtemelen Hiç Duymadığınız Dünya Üzerindeki 10 Kayıp Kent
Çeviren: Zehra Aydın