25 Eylül’de iklim değişikliğinin beklenenden daha hızlı ilerlediğini gösteren çarpıcı bir rapor yayımlandı. Ama bu gidişata hala dur denebilir.
Birleşmiş Milletler Liderliğindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCDC) tarafından yayımlanan rapor, iklim değişikliğinin günümüzde ne anlama geldiğini, iklim değişikliğinin nedenlerini, Dünya üzerinde devam eden etkilerini ve son olarak bununla ilgili nelerin yapılabileceğini detaylı bir şekilde sunuyor.

Rapor, mevcut durumun devamı halinde veya iklim değişikliğinde payı olan karbondioksit yayılımı gibi faktörlerin azaltılması durumunda 2100 yılının nasıl olacağına ayna tutuyor.
Peki, raporun ana düşüncesi ne?
Raporun yazarları da dahil bilim insanlarının raporu ve sonuçlarını tartıştığı 25 Eylül’de New York’ta Kaşifler Kulübü etkinliğinde Space.com’a konuşan Kolombiya üniversitesinden profesör Ben Orlove “ İklim değişikliğinin etkilerinin çoktandır gerçekleştiğini görüyoruz. Öncesinden daha hızlı gerçekleşiyor.” dedi.
Orlove ayrıca “Bu acımasız gerçek okyanusları etkisi altına almış durumda. Deniz seviyesi yükseliyor. Okyanuslar daha fazla asit içeriyor. Yaşam için geçerli olan oksijen seviyesi düşüyor. Dünyanın her kıtasında buzulların eridiğini görüyoruz.

Antarktika ve Grönland’ da buzullarını kaybediyor. Bunlar ciddi problemler. 2100 yılına bakıp sera gazlarını kesmezsek nelerin olacağını; kesersek nelerin olacağını ayırt edebiliriz. Arasında çok büyük bir fark var. 2100 yılında başımıza gelecek olan sorunlar ile eğer küçük olurlar ise baş etmek çok daha kolay olacak.” diye ekledi.
Etkinlikte İzlanda başbakanı Katrín Jakobsdóttir“Bu rapor, değişen çevreye uyum sağlama konusunda bize rehberlik eden ve en önemlisi, gezegensel felaketi önleme konusunda oluşturmamız gereken bilime dayanıyor…
IPCD’nin yeni raporunun sonuçlarının bilinmesi hatta sadece bilmek değil şahsımca ve dünyanın dört bir yanındaki meslektaşlarım ve politikacılar tarafından anlaşılması gerekiyor.” dedi.
Rapor, bugünkü gibi davranmaya devam edersek iklim değişikliğinin ve sonuçlarının şiddetli bir şekilde devam edeceğini açıkça gösteriyor.

Gitgide şiddetini ve sıklığını arttıran tropik fırtınalar karşılaşacağımız birçok sorundan sadece bir tanesi. Raporda gayet açık ki çoktandır tecrübe etmeye başladığımız iklim değişikliğinin sonuçlarından kaçamayız.
Umut nerede?
Bazıları için bu kıyamet günü gibi gözükse de raporun yazarları şaşırtıcı bir şekilde iyimser. İklim değişikliğinin ilerlemesi hızlı olsa da bununla ilgili bir şeyler yapabiliriz. İnsanların iklim değişikliğine sebep olan davranışlarındaki dramatik değişiklikler, bizim geleceğimizi değiştirebilir.
Orlove “ İnsanların evlerinde, topluluklarında, ülkelerinde ve evrensel olarak yapabilecekleri şeyler var. Kişisel hayatımızdan karbonu çıkartabiliriz.
Daha az et yiyebilir, daha çok toplu taşıma kullanabiliriz. Bunlar dayattığımız seçimler değil.” dedi.
O, raporun ne yapmamız gerektiğini söylemediğini daha çok politikacıların ve evde oturan bizlerin geleceğimizideğiştirme gücüne sahip olduğumuzu söylediğini açıkladı.
Uzay ve İklim Değişikliği
Bu rapor ve iklim araştırması uzayda yapılan etkinlikler ile el ele gidiyor. Uydu fırlatma girişimleri, deneyler ve uzaydaki insanlar dünyada karşılaştığımız sorunlardanayrı olarak gözükse de aslında özünde birbirine bağlılar.
Orlove bu araştırma için uzay temelli bir araştırmaya atıfta bulunarak “ Uzay temelli araştırmalar esastır. Uydular buzulların ağırlığını ölçtüğünden yüksek dağlarda meydana gelen değişiklikleri izleyebiliriz.” dedi. “Buzullardan okyanuslara geçen suyun sebep olduğu Dünyanın yer çekimindeki küçük değişiklikleri uydular kaydedebilir.” diye ekledi.
İklim değişikliğinin kolayca görünmeyebilecek yönleri, uzay temelli veriler kullanılarak da gözlemlenip incelenebilir. Örnek olarak dağlardaki hayvan sürülerini verebiliriz. Orlove “And Dağları ve Himalayalardaki yerli toplulukların uzun süredir hayvan otlatma geleneği var.
Buzulların geri çekilmesi nedeniyle meralardaki değişiklikleri izleyebiliyoruz çünkü uydular bize küçülen çayırları gösteren kesin görüntüler sunuyor.” dedi. “Bunların hepsini uzaydan görebiliyoruz! Bu iklim değişikliği araştırmasını desteklemek için esas ve harika bir uluslar arası işbirliği modeli” diye ekledi.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Şu anda iklim değişikliği hakkında yapabileceğimiz çok önemli birşey var
- İklim değişikliği, ABD’nin güneybatısındaki ortaçağ megadroughtlarını canlandırabilir
- İklim bilimciler, küresel ısınmanın Himalaya buzullarını eriteceği uyarısında bulundu
Çevirmen: Zehra Aydın