Bu makalemizde, siz değerli okurlarımız için hazırladığımız koronavirüs hakkında birçok soru ve cevabı barındırmaktadır. Koronavirüsün ne olduğundan tutun belirtileri, kuluçka süreleri, riskleri, önlemleri, yayılması, el dezenfektanı, yüzeylerde ne kadar dayandığı vesaire birçok soruyu cevaplandırdık. Keyifli okumalar dileriz..
Koronavirüs hakkında sorular ve cevaplar;
Koronavirüs nedir?
Koronavirüsler, soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha ciddi hastalıklara neden olduğu bilinen büyük bir virüs ailesidir. Bir elektron mikroskobu altında taç benzeri bir görünüme sahip, pozitif iplikçikli RNA virüsleridir.

Koronavirüsler 1960’ların ortalarında tanımlanmıştır ve insanları ve belirli hayvanları (kuşlar ve memeliler dahil) enfekte ettiği bilinmektedir. Birincil hedef solunum ve gastrointestinal sistemin epitel hücreleridir.
Yeni Coronavirüs nedir?
Yeni bir Coronavirüs (nCoV), daha önce insanlarda daha önce tanımlanmamış yeni bir koronavirüs türüdür.
SARS-Cov-2 nedir?
Mevcut koronavirüs salgınına neden olan virüse “ciddi akut solunum sendromu koronavirüs 2” (SARS-CoV-2) denir. Bu, virüslerin (yani tür, cins, aile, vb.) Adlandırılması ve adlandırılmasıyla ilgilenen Uluslararası Virüs Taksonomisi Komitesi (ICTV) tarafından duyuruldu .
COVID-19 nedir?
Yeni Koronavirüs neden olduğu hastalığın bir adı vardır: ” COVID-19 ” (burada “CO” korona, virüs için “VI”, hastalık için “D” ve “19” meydana geldiği yılı gösterir).
5- Yeni Koronavirüs SARS ile aynı mı?
Hayır. Yeni Koronavirüs aynı akut şiddetli solunum sendromu (SARS) virüs ailesine aittir, ancak aynı virüs değildir.
Yeni Koronavirüs hakkında daha fazla bilgiyi nerede bulabilirim?
Sağlık Bakanlığı özel bir web sitesi oluşturmuştur: https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/covid19
Koronavirüs olan bir kişinin belirtileri nelerdir?
En sık görülen semptomlar ateş, halsizlik ve kuru öksürüktür. Bazı hastalar ağrı ve kas ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı veya ishal yaşayabilir.
Bu semptomlar genellikle hafiftir ve yavaş yavaş başlar. Şiddetli vakalarda, enfeksiyon pnömoniye, ciddi akut solunum sendromuna, böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabilir.
Yeni virüs ne kadar tehlikelidir?
Bazı insanlar enfekte olur, ancak herhangi bir semptom geliştirmez. Genellikle semptomlar hafiftir, özellikle çocuklarda ve genç yetişkinlerde. Koronavirüs’lü 5 kişiden yaklaşık 1’i ağır hastalanmakta ve hastanede yatmayı gerektiren solunum güçlüğü çekmektedir.
Ciddi hastalık formları sunma riski en yüksek kişiler kimlerdir?
Yaşlı insanlar ve hipertansiyon, kalp problemleri veya diyabet gibi altta yatan rahatsızlıkları olan hastalar ve bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar hastalığın ciddi formlarını geliştirme olasılığı daha yüksektir.
En fazla risk altındaki insanlar için öneriler nelerdir?
Tüm yaşlı insanların veya bir veya birden fazla kronik hastalıktan muzdarip olanların evlerini terk etmekten veya katı gereklilik durumlarının dışında ev dışına çıkmaktan kaçınmasını önerir.
En az bir metrelik kişilerarası güvenlik mesafesini korumanın mümkün olmadığı yerlerde kalabalık ortamlara çıkmayın
Kuluçka süresi ne kadar sürer?
Kuluçka dönemi, enfeksiyon ile klinik semptomların gelişimi arasında geçen süreyi temsil eder. Şu anda 2 ila 11 gün arasında, maksimum 14 güne kadar değiştiği tahmin edilmektedir.
Koronavirüs insandan insana bulaşabilir mi?
Solunum hastalıklarından sorumlu yeni Coronavirüs COVID-19 da olası veya doğrulanmış bir vaka ile yakın temas yoluyla kişiden kişiye bulaşabilir.
Yeni Koronavirüs insandan insana nasıl bulaşır?

Koronavirüs, esas olarak hasta bir kişiyle yakın temas yoluyla yayılan bir solunum virüsüdür. Birincil yol, enfekte olmuş kişilerin nefes damlacıklarıdır, örneğin:
- Tükürük, öksürme ve hapşırma
- Doğrudan kişisel iletişim(el tokalaşması ve öpmek)
- Eller, örneğin kontamine (henüz yıkanmamış) ellere ağız, burun veya gözlerle dokunma
Normal olarak, solunum yolu hastalıkları gıda ile bulaşmaz, yine de çiğ veya pişmemiş gıdalarda hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Virüsün nasıl bulaştığını daha iyi anlamak için çalışmalar devam etmektedir.
Close Contact ‘nin tanımı nedir? (kaynak ECDC)
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi yakın teması tanımlar:
- Koronavirüs vakası ile aynı evde yaşayan bir kişi;
- Bir Koronavirüs vakası ile doğrudan fiziksel teması olan bir kişi (örneğin, el sıkışma);
- Bir Koronavirüs vakasının salgılarıyla korunmasız doğrudan temas etmiş bir kişi (örneğin, kullanılmış kağıt havluyu çıplak elle dokunmak);
- 2 metreden kısa ve 15 dakikadan uzun süren bir Koronavirüs vakası ile doğrudan (yüz yüze) temasta bulunan bir kişi;
- En az 15 dakika boyunca, 2 metreden daha az bir mesafede bir Koronavirüs vakası olan kapalı bir ortamda (örn. sınıf, toplantı odası, hastane bekleme odası) bulunan bir kişi;
En çok kim enfeksiyon kapma riski altındadır?
Yeni koronavirüs enfeksiyonu riski altında olan bölgelerde yaşayan veya seyahat eden kişiler veya onaylanmış veya olası bir Koronavirüs vakası ile yakın temas kriterlerini karşılayan kişiler.
Sağlık uzmanları yeni bir Koronavirüs nedeniyle risk altında mı?
Evet, sağlık uzmanları hastalarla genel popülasyondan daha sık temas ettikleri için olabilirler.
Yeni Koronavirüs nasıl yayılır?
Yeni koronavirüs, enfekte kişilerin nefes damlacıkları ile temas yoluyla, örneğin hapşırırken, öksürdüğünde veya burunlarını üflediklerinde yayılan bir solunum virüsüdür. Bu nedenle hasta insanların bir mendilde hapşırma veya öksürme gibi hijyen önlemlerini uygulaması ve medil kullanımdan hemen sonra kullanılmış mediller kapalı bir çöp kutusuna atması ve sık sık sabun ve su ile yıkaması veya alkollü çözeltiler kullanması önerilmektedir.
El dezenfeksiyonu / yıkama kuralları nelerdir?
El yıkama ve dezenfeksiyon, enfeksiyonu önlemenin anahtarıdır. Ellerinizi sık sık ve en az 60 saniye boyunca sabun ve suyla iyice yıkamalısınız. Sabun ve su mevcut değilse, alkol bazlı bir el dezenfektanı (en az% 60 alkol konsantrasyonu) da kullanılabilir.
Yeni Koronavirüs yüzeylerde ne kadar dayanır?
Ön bilgiler, virüsün hala çalışma aşamasında olsa bile, birkaç saat hayatta kalabileceğini göstermektedir. Basit dezenfektanların kullanımı, örneğin% 75 alkol (etanol) veya% 0.5 klor bazlı (ağartıcı) içeren dezenfektanlar gibi insanları enfekte etme yeteneğini iptal ederek virüsü öldürebilir.
Sık kullandığınız öğeleri (cep telefonunuz, kulaklıklarınız veya mikrofonunuz) her zaman alkol bazlı ürünler veya çamaşır suyu ile nemlendirilmiş bir bezle (üretici tarafından sağlanan endikasyonları dikkate alarak) dezenfekte etmeyi unutmayın. (Kaynak: ISS)
Koronavirüs vakaları olan ülkelerden eşya satın almak almak güvenli midir?
Evet, DSÖ, enfekte olmuş bir kişinin malları kirletme olasılığının düşük olduğunu ve farklı koşullara ve sıcaklıklara maruz kalan bir paketten yeni virüs bulaşma riskinin de düşük olduğunu belirtti.
İnsanlar hayvanlardan yeni Koronavirüs enfeksiyonu alabilir mi?
Ayrıntılı araştırmalar, 2002 yılında Çin’de SARS-CoV’nin misk kedilerinden insanlara ve Suudi Arabistan’da 2012 yılında mERS-CoV’nin dromedaries’ten insanlara aktarıldığını buldu. Bilinen çok sayıda koronavirüs henüz insanları enfekte etmeyen hayvanlarda dolaşmaktadır.
Sürveyans dünya çapında düzeldikçe, daha fazla Koronavirüs tespit edilmesi muhtemeldir. Yeni Koronavirüs hayvan kaynağı henüz tanımlanmamıştır. Çin’deki ilk insan vakalarının bir hayvan kaynağından türetildiği varsayılmaktadır.
Evcil hayvanımdan enfeksiyon kapabilir miyim?
Hayır, şu anda köpekler ve kediler gibi evcil hayvanların enfeksiyona yakalandığına veya yayılabileceğine dair bilimsel bir kanıt yoktur. Yinede ellerinizi sık sık sabun ve suyla veya hayvanlarla temas ettikten sonra alkollü çözeltilerle yıkamanız önerilir.
Çin’den gıda ürünleri ithal etmek mümkün müdür?
Hayvan ve hayvansal ürün ithalatında olduğu gibi, Çin’deki hayvan sağlığı durumu nedeniyle, katı sağlık gereksinimlerini karşılamaları gerekmektedir.
Yeni bir Koronavirüs aşısı var mı?
Hayır, yeni bir hastalık olarak, hala bir aşı yoktur.
Bu yıl grip aşısı geçirmişsem Koronavirüs tarafından korunuyor muyum?
Grip ve COVID-19’a neden olan virüs iki farklı virüstür ve mevsimsel grip aşısı Koronavirüse karşı koruma sağlamaz.
Grip aşısı şiddetle tavsiye edilir, çünkü ayırıcı tanıyı (yani iki enfeksiyon arasındaki ayrım) daha kolay ve hızlı hale getirir ve daha önce herhangi bir koronavirüs vakasının izolasyonuna yol açar.
Kendimi korumak için ne yapabilirim?
- Evde kalmak sadece acil durumlarda maske ile dışarı çıkmak;
- Ellerini sık sık yıkamak;
- Akut solunum yolu enfeksiyonları olan kişilerle yakın temastan kaçının;
- Sarılmalar ve tokalaşmalardan kaçının;
- Sosyal temaslarda kişiler arası mesafenin en az bir metre tutulması;
- Solunum hijyeni (el ile solunum salgılarıyla temastan kaçınarak bir mendilde hapşırma ve / veya öksürme);
- Sişe ve bardakların karışık kullanımından kaçının;
- Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza ellerinizle dokunmayın;
- Hapşırırken veya öksürürseniz ağzınızı ve burnunuzu kapatın;
- Doktorunuz tarafından reçete edilmedikçe antiviral ilaçlar ve antibiyotikler almayın;
- Yüzeyleri klor veya alkol bazlı dezenfektanlarla temizleyin;
- Maskeyi yalnızca hasta olduğunuzdan şüpheleniyorsanız veya hasta insanlara yardım ediyorsanız kullanın.
Ateş, öksürük veya solunum güçlüğünüz varsa ve Koronavirüs solunum hastalığı olan bir kişiyle yakın temasta olduğunuzdan şüpheleniyorsanız Evde kalın, acil servise veya tıbbi ofislere gitmeyin, telefonla aile doktorunuzu, çocuk doktorunuzu veya 112 Acil Servisten yardım talep ediniz

Virüs yiyecek yoluyla bulaşıyor mu?
Normalde solunum yolu hastalıkları, iyi hijyen uygulamalarına uyulması dahilinde bulaşmaz yinede çiğ veya pişmemiş gıdalar satın alınırken dikkatli olunması ve iyi yıkanması veya iyi pişirilmesi önerilmektedir.
Kendimi korumak için maske takmam gerekiyor mu?
Dünya Sağlık Örgütü, yalnızca yeni Koronavirüs ile enfekte olduğunuzdan şüpheleniyorsanız ve öksürme veya hapşırma gibi belirtiler yaşıyorsanız veya yeni Koronavirüs enfeksiyonundan şüphelenilen bir kişiye bakıyorsanız maske takmanızı önerir.
Maske kullanımı virüsün yayılmasını sınırlamaya yardımcı olur, ancak diğer solunum ve el hijyeni önlemlerine ek olarak benimsenmelidir. Aslında, maske kullanımının yanlış bir güvenlik hissi verebilir ve eller, ağız ve gözler arasında daha fazla temas nedeniyle enfeksiyon riskini bile artırabilir.
Birden fazla üst üste maske takmak yararlı değildir. Değerli kaynakların gereksiz yere boşa harcanmasını önlemek için maskelerin rasyonel kullanımı önemlidir.
Maskeyi nasıl takmalı ve çıkarmalıyım?
Bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır:
- Maskeyi takmadan önce ellerinizi sabun ve suyla veya alkollü bir solüsyonla yıkayın.
- Ağzınızı ve burnunuzu maske ile koruyun ve sağlam olmasını ve yüze iyi yapışmasını sağlayın.
- Maskeyi giyerken dokunmaktan kaçının, dokunursanız ellerinizi yıkayın
- Islandığında, yenisiyle değiştirin ve tekrar kullanmayın
- Maskeyi elastikinden alarak çıkarın ve maskenin önüne dokunmayın; derhal kapalı bir torbaya atın ve ellerinizi yıkayın.
Yeni bir Koronavirüs tedavisi var mı?
Yeni bir koronavirüsün neden olduğu hastalık için spesifik bir tedavi yoktur. Tedavi hastanın semptomlarına dayanmalıdır. Destekleyici bakım çok etkili olabilir. Özel terapiler araştırılmaktadır.
Antibiyotikler Yeni Koronavirüs Enfeksiyonunu Önlemeye Yardımcı Olabilir mi?
Hayır, antibiyotikler virüslere karşı etkili değildir, sadece bakteriyel enfeksiyonlara karşı çalışır.
DSÖ ülkeleri için önerileri nelerdir?
DSÖ, tüm ülkeleri önleyici tedbirleri, aktif sürveyansı, vakaların erken tespitini, uygun yönetim ve sınırlama prosedürlerini izleyerek tecritlerini ve daha fazla yayılmayı önlemek için temasların doğru izlenmesini güçlendirmeye teşvik etmektedir.
Ülkeler, Uluslararası Sağlık Tüzüğü’ne (2005) uygun olarak sağlık acil durumlarına hazır olmalarını geliştirmeye ve uygulanan vakalar ve önlemler hakkında bilgi paylaşmaya davet edilmektedir.
Gebe kadınlar enfeksiyonlara karşı daha hassas mıdır ya da ciddi bir Koronavirüs formu geliştirme riski daha yüksek mi?
Gebe kadınların koronavirüs hakkında yatkınlığı ile alakalı bilimsel veri yoktur. Gebelik, SARS-CoV-2 dahil olmak üzere viral solunum yolu enfeksiyonu alma riskini artırabilecek bağışıklık sistemindeki değişikliklere bağlıdır.
Hamile kadınlar için bile, sık sık ellerinizi yıkamak ve hasta insanlarla temastan kaçınmak gibi enfeksiyon riskini azaltmak için normal önleyici önlemler almanız önerilir.
Koronavirüs hamilelik sırasında etkileri nelerdir?
Hamilelik sırasında Koronavirüs ‘ün etkileri hakkında bildirilen hiçbir bilimsel veri yoktur. Hamilelik sırasında diğer ilgili koronavirüslerin [SARS ve MERS] enfeksiyonu durumunda düşük yapma vakaları gözlemlenirken, gebeliğin ilk üç ayında yüksek ateşin varlığı konjenital defekt riskini artırabilir.
Koronavirüs olan hamile kadınlar virüsü fetüse veya yenidoğana bulaştırabilir mi?
Literatürdeki sınırlı verilerden, diğer koronavirüslerden (MERS- ve SARS) enfeksiyonun anneden çocuğa bulaştığı bildirilmemiştir. Koronavirüs olan annelerden doğan bebeklerle ilgili son veriler, hiçbirinin pozitif test etmediğini göstermektedir. Ayrıca, amniyotik sıvıda SARS saptanmamıştır.
Çocuklarda enfeksiyon riski daha fazla mı?
Şu anda, çocukların yeni koronavirüs enfeksiyonuna daha duyarlı olduklarına dair bir kanıt yoktur. Çin’de yapılan son bir araştırmaya göre, bildirilen teyit edilmiş Koronavirüs vakalarının çoğu yetişkinlerde meydana geldi.
Bununla birlikte, diğer solunum yolu hastalıklarında olduğu gibi, bazı çocuk popülasyonları, ciddi enfeksiyon riski altında olabilir. Bu nedenle, çocuklar enfeksiyonu önlemek için, özellikle su ve sabun veya alkol bazlı el dezenfektanı ile sık sık el temizliği ve hasta insanlarla temastan kaçınmak için önerilen önlemleri almalıdır.
Kanser hastası olan insanlar için koronavirüs hakkında ipuçları nelerdir?
Kanser hastalarının dikkat etmesi gerekenler:
- Mümkünse kalabalık yerlerden kaçının;
- Özellikle, muayeneler ve / veya tedaviler için hastaneye ziyaretler gerektiğinde maske kullanmak
- Dikkatli ve sık sık el hijyeni yapın;
- Solunum semptomları olan ve / veya risk altındaki bölgelerden gelen aileniz veya arkadaşlarınızla ev ziyaretlerinden kaçının;
- işyerinde solunum semptomları gösteren ve maske takmaya davet eden meslektaşlardan en az bir metre (hatta iki daha iyi) mesafe tutulması önerilir.
- HIV (PLWHIV) olan insanlar Koronavirüs enfeksiyonuna yakalanma riski altında mıdır?
Bugüne kadar HIV’li bir kişinin yeni koronavirüs enfeksiyonu ile daha fazla risk altında olduğunu söylemek için yeterli veri yoktur.
HIV’li insanlar COVID-19 geliştirme riski daha mı fazla?
Etkili antiretroviral tedavi altında HIV bulunan, CD4 sayısı 500’den büyük ve kontrollü viremisi olan kişilerin bugünkü veriler için HIV negatif bir kişiden daha kötü seyretme riski yoktur.
Bununla birlikte, genel popülasyonda, yaşlı insanlar ve hipertansiyon, kalp problemleri veya diyabet ve altta yatan hastalıklar (konjenital veya edinilmiş patoloji veya immünosüpresif ilaçlarla tedavi edilmesi) gibi altta yatan hastalıkları olanların ciddi hastalık formları geliştirme olasılığı daha yüksektir.
Detaylı ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Teşekkürler Berk.