Sars-CoV-2 koronavirüsün küresel yayılımı göz önüne alındığında, aşı gelişimi tam hızıyla devam etmektedir – sadece aşı virüsü gerçekten durdurabilir. Birçok ülkede araştırmacılar, hızlı aşı gelişimi için haftalardır bilinen yeni virüsün genetik planını kullanmak için düz bir şekilde çalışıyorlar.
Ancak çok şey bilinse bile, aşı gelişimi kolay değildir ve uzun zaman alır. Süreci hızlandırmak için bilim insanları yenilikçi yöntemlere güveniyor: Bu, virüslerin kendilerinin daha önce olduğu gibi bir aşı üretmeleri gerekmediği, sadece genetik bilgileri olduğu anlamına geliyor.
Münih ve Marburg’daki iki araştırma ekibi viral vektörlerle çalışmaktadır. Bunlar, insanlar için zararsız olan ve Sars-CoV-2’nin genetik bilgilerinin bir kısmını içeren virüslerdir. Vektörler bu genetik bilgiyi hücrelere sızar ve daha sonra koronavirüs zarfının kısımlarını üretir. Bu, bağışıklık sistemini gerçek virüsün ortaya çıkmasına hazırlar.
Yeni teknoloji aşı gelişimini hızlandırabilir

Tamamen Almanya’da geliştirilen tamamen yeni bir teknoloji, aşı gelişimini önemli ölçüde hızlandırabilir ve tıp uzmanları arasında yüksek umutlar uyandırabilir: haberci veya haberci RNA (mRNA) bir araç olarak kullanılır. MRNA, DNA’mızın genetik bilgilerinin protein üretimi için yapım talimatlarına dönüştürülmesinden sorumludur. Araştırmacılar şimdi vücudun özellikle enfeksiyonlarla veya kanser hücreleriyle savaşan proteinler üretmesini sağlamak için mRNA’yı “yazdırıyor”.
Covid-19 Tedavisi
Etkili bir aşı olana kadar, doktorlar öncelikle hastalığın semptomlarını tedavi eder. Klinik tablonun şiddetine bağlı olarak, oksijen verilmesini, eşlik eden bakteriyel enfeksiyonların tedavisi için sıvı dengesinin dengelenmesini ve antibiyotikleri içerir.
Sars CoV-2 enfeksiyonu için ilaç mı arıyorsunuz?
Takımlar Covid-19‘a karşı hedeflenen ilaçlar üzerinde çalışıyor. Çeşitli ajanlar ve bunların korona virüsüne karşı etkileri dünya çapında denenmekte ve tartışılmaktadır. Şimdiye kadar, Sars-CoV-2 enfeksiyonu veya Covid-19 için özel olarak onaylanmış spesifik bir terapi veya ilaç yoktur.
Tüm uygulamalar şu anda bireysel iyileşme girişimleri olarak adlandırılmaktadır, yani diğer hastalıklar için onaylanmış ilaçların deneysel uygulamaları – bunların yeni patojene karşı da etkili olabileceği umuduyla. Bu ilaçların listesi uzundur. Şu anda 20’den fazla aktif bileşen içermektedir. Bireysel durumlarda, doktorlar bununla zaten başarıya ulaştılar, bu da belirli aktif bileşenlerin gelişimi hala biraz zaman alacak olsa bile umut veriyor.
Remdesivir ve Kaletra yardımcı olur mu?
En umut verici adaylar şu anda iki ilaçtır: Kaletra ve Remdesivir.
Kaletra , ikiproteaz inhibitörü olarak adlandırılan bir ilaçtır: lopinavir ve ritonavir. 2002/2003 Sars salgını içinde zaten kullanılmış ve HIV enfeksiyonunun tedavisi için meyve suyu veya tablet olarak onaylanmıştır. Kaletra, virüsün hücrelere girmesi için gereken özel mekanizmaları engeller. Covid-19 ile solunumun durması ve hastanın ventilasyona ihtiyacı olduğunda kullanılabilir.

Bununla birlikte, bu her zaman doktorların potansiyel faydaları ve olası yan etkileri tartmak zorunda oldukları duruma göre bir karardır. Birincisi Ancak, 199 Çinli COVID-19 hastasında yapılan çalışma hayal kırıklığı yarattı. Remdesivir başlangıçta Ebola’ya karşı geliştirildi, ancak etkinliği çok zayıf olduğu için asla onaylanmadı. Corona’da bu farklı olabilir. Çünkü hücre kültürlerinde Corona virüslerine karşı açık faaliyetler tespit edilebilirdi.
Remdesivir, virüsün hücrelere girmesini engelleyemez, ancak virüs genomunu kopyalayan hücredeki “makineleri” spesifik olarak bloke ederek akciğer dokusunda proliferasyonuinhibe eder. Remdesivir bir ilaç onayına sahip olmadığından, doktorlar üreticiden ve ilgili federal devletin denetim otoritesinden her başvuru için ayrı ayrı başvurmalıdır.
Bu altı gün kadar sürebilir. Klinik çalışmalar artık remdesivir’in Covid-19’a karşı tedavi için gerçekten uygun olup olmadığını netleştirmelidir. Başka bir ilaç da uzun vadede faydalı olabilir: Çin’de sıtma ve romatizma için onaylanan klorokin de Sars-CoV-2’ye karşı etkili olabilir.
Sadece ağır hastalar için ilaçlar
Bununla birlikte, şimdiye kadar, tüm bu ilaçlar sadece ciddi hastalıklar durumunda uygulanmıştır, çünkü doktorlar yeni virüs ve bu ilaçların yayılmaları üzerindeki etki şekli hakkında çok az şey biliyorlar. Neyse ki, çoğu Covid-19 hastasının güçlü ilaçlara ihtiyacı yoktur.
Korona virüsü bu şekilde oluşur
Korona virüsü gibi virüsler küçüktür – sadece milimetrenin yaklaşık yüz milyonda biri – ve ince bir kabukla çevrili bir genom dizisinden oluşur. Bakterilerin veya vücut hücrelerinin aksine, virüsler son derece basittir. Ev sahibi bir organizma olmadan kendi başlarına hareket etmezler, yemek yemezler ve kendi başlarına çoğalamazlar.
Bu yüzden canlı olarak kabul edilmezler. Virüsün tek amacı bir konakçının yardımıyla çoğalmaktır. Bir koronavirüs boğaz içine damlacıklar yoluyla girerse, hücre yüzeyindeki belirli bağlanma yerleri yoluyla bir vücut hücresine kenetlenebilir ve böylece hücrenin iç kısmına erişebilir. Koronavirüsler solunum yolundaki hücreleri, yani önce boğazda ve sonra akciğerlerde, ancak muhtemelen karaciğer ve ince bağırsakta da etkileyebilir.
Vücut hücreleri virüs fabrikası olur
Bir kez işgal edildiğinde, virüs vücut hücresini genetik yapısını kopyalamaya ve yeni virüs zarfları oluşturmaya zorlar. Enfekte vücut hücreleri virüs fabrikaları haline gelir ve her biri 1000 yeni virüs üretir. Sonunda, vücut hücresi yeni virüsleri serbest bırakır ve hasarlı kalır. Enfeksiyon tam hızda ve vücudun bağışıklık sistemi virüsün daha fazla yayılmasını önlemeye çalışıyor.
Bunu yapmak için, davetsiz misafirlerin spesifik olarak tanımlayabilecekleri ve zararsız hale getirebilecekleri yeni antikorlar oluşturmak zorundadır. Kural olarak, bağışıklık sistemi uygun antikorlar oluşturduğu anda aynı virüsle yeniden enfeksiyona karşı korunursunuz.
Bunun yeni korona virüsünde de geçerli olup olmadığı henüz belli değil. Araştırmacılar şu anda, aşılar ve ilaçlar için başlangıç noktalarını bulmak için koronavirüsün vücutta tam olarak nasıl çalıştığını bulmaya çalışıyorlar.