İnsanların; birbiri arasına sosyal mesafe ve fiziksel mesafe koymasına ve işlerine ara vermesine sebep olan karantina uygulamaları, Covid-19’un yayılmasını yavaşlatmak için atılan en büyük adımlardan biri.
Karantina uygulamalarıyla geçirdiğimiz bu birkaç haftadan sonra hala pek çok ülke #EvdeKal’maya devam ediyor. Bu durumun ne zaman sona ereceği belirsiz olsa da alınan sıkı önlemler gerekli. Araştırmaların da koronavirüs krizinin ortalarına doğru anksiyetenin, stresin ve depresyonun zirveye ulaşacağını belirttiği üzere, bazılarımız karantinayla başa çıkmakta zorlanıyor olabilir. Ancak tünelin sonunda (her ne kadar uzun bir tünel olsa da) ışık olabilir.
Çin ve bazı Avrupa ülkeleri önlemleri gevşetirken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ veya WHO), ülkelerin karantina uygulamalarını kaldırmadan önce karşılaması gereken 6 şartı Stratejik Hazırlık ve Eylem Planı’na ekledi.

Bu son güncellemeyle gelen o 6 şart şu şekilde:
Covid-19’un yayılımı kontrol altına olmalı.
Ülkelerdeki yayılım bitmeli ya da düşük seviyelerde olmalı. Yani virüs, vakaların kaynağının bilindiği ve ülkenin sağlık sisteminin bu vakaları kaldırabildiği derecelerde kontrol altında olmalı.
Sağlık sistemleri Covid-19 şüpheli vakaları saptayabilecek, test ve izole edebilecek, karantina altına alabilecek kadar sağlam olmalı.
Antijen ve olası antikor testleri sadece en ağır vakalara değil, herkese yapılabiliyor olmalı.
Büyük zarar görebilecek yerlerde riskler en aza indirilmeli.
Covid-19 krizinden şu ana kadar en çok etkilenmiş yerlerden biri olan huzur evleri gibi yerleri korumak için gerekli adımlar atılmış olmalı.
Riski azaltmak için iş yerlerinde önlemler alınmalı.
Tüm iş yerleri ve okullar ikinci bir salgın dalgasından korunmak için fiziksel mesafe, hijyen, hatta termal tarama gibi kurallara bağlı kalmalı.
İlerde yurt dışından gelebilecek vakalar iyi yönetilmeli.
Sorunlu bölgeler kontrol altında olmalı ve yeni gelen vakaları hızlıca tespit edecek bir sisteme sahip olunmalı.
Toplum bilinçli olmalı ve talimatları yerine getirmeli.
Karantinayı kaldırmak, ülke içinde dayanışmayı gerektiren bir süreç olacaktır. “Yeni standartlara” adapte olmaya çalışırken atılan adımların etkili olduğundan emin olmak için devletler, vatandaşları yeni gelişmeler konusunda bilgilendirmeli.
Can kayıplarını azaltmak ve hastalığın yayılmasını engellemek arasındaki dengeyi sağlamak, yarım milyar insanı yoksulluğa sürükleyebilecek korkunç ekonomik zararlar karşısında karmaşık ve duygusal yükümlülük gerektiren bir görev. Bu yüzden önlemlerin ne zaman hafifletilebileceği, cevaplanması zor bir soru.
Bu güncellemeden sonra WHO Genel Müdürü Dr. TedrosAdhanomGhebreyesus attığı tweette: “Son birkaç ayda COVID-19’la ilgili öğrendiğimiz asıl şeylerden biri de vakalar ne kadar hızlı saptanırsa, test yapılırsa, izole ve tedavi edilirse virüsün yayılması o kadar azalıyor.” yazdı. “Bu yaklaşım pek çok hayat kurtaracak ve pandeminin ekonomiye zararını hafifletecek.”