Yüzme veya duştan sonra kulağınıza su kaçarsa, serbest bırakıp tıkanmayı gidermek içgüdüsel ve anlaşılır bir reaksiyondur. Ancak bunu gerçekten yapmamalısınız,Cornell Üniversitesi’nden bir araştırma ekibinin yaptığı yeni bir çalışma, özellikle küçük çocuklar için başınızı şiddetle sallamanın neden olabileceği ciddi sağlık risklerine dikkat çekiyor.
“Araştırmamız, esas olarak suyu kulak kanalından çıkarmak için gereken ivmeye odaklanıyor” diyor makalenin ilk yazarı olan mühendislik öğrencisi Anuj Baskota.

“Cam tüplerde ve 3D-baskılı kulak kanallarında deneysel olarak edindiğimiz kritik ivme, bebek kulağı boyutları için beyne zarar verebilecek yerçekimi kuvvetinin 10 katı civarındaydı.”
Bunların şu an için ön bulgular olduğuna dikkat çekmekte fayda var. Dahil olan kuvvetin miktarını simüle eden ve gerçek insanları içermeyen deneyimler olduğu dikkate alınırsa. Dolayısıyla, bu aktiviteden kaynaklanan beyin hasarının klinik kanıtı olarak alınamazlar.
Suyu bir kulaktan çıkarmak için gereken kuvvetleri ölçmek için, ekip, gerçek bir insan kulağı kanalının basitleştirilmiş bir kopyası olarak çalışacak şekilde değişen çaplarda cam tüpler tasarladı. Sahte kulaklarını olabildiğince gerçekçi bir şekilde tasarlamak için araştırmacılar, modellerini CT-taranmış bir insan kafasından gelen bir kulak kanalına dayanarak modellerini 3 boyutlu olarak bastılar ve cam tüpün iç kısımlarını silan ile kapladılar. (Silan, bir grup 14 hidrür yapan, kimyasal formülü SiH olan inorganik bir bileşiktir. )
Daha sonra, suyu çıkarmak için ne kadar çekim kuvveti gerektiğini ölçmek için boruları yayların üzerine düşürmeden önce, cam borulara su yerleştirdiler.
Sonuçlar

Ekip , “Sonuçlar, kulak kanalından suyu çıkarmak için kritik ivmenin, tüp içindeki hapsolmuş hacme ve konumuna bağlı olduğunu ortaya koydu” diye açıklıyor. “Kritik ivmenin, insan beyninde ciddi hasara yol açabileceği miktarının 10 g civarında olduğunu bulduk.”
Araştırmacılar, çocuklar özellikle risk altında olabilir. Çünkü daha küçük tüplere hapsolmuş suyu çıkarmak için daha fazla hızlanma gerektiğine inanıyorlar. Araştırmacılar, kulağın içindeki yüzey gerilimini değiştirebilen sıvılara dikkat çekiyor.
Baskota, “Deneylerimizden ve teorik modelimizden, sıvının yüzey geriliminin suyun kulak kanallarına sıkışmasını sağlayan önemli faktörlerden biri olduğunu belirledik ” diyor.
“Muhtemelen, kulakta alkol veya sirke gibi, suya göre daha düşük yüzey gerilimi olan bir damla sıvı koymak, suyun dışarı akmasına izin veren yüzey gerilimi kuvvetini azaltacaktır.”
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- Kabakulak: Son Derece Bulaşıcı, Kolayca Önlenebilir Bir Hastalık
- Nöroloji Bilimi Tarihindeki En Şaşırtıcı 5 Vaka
- Bir ofis çalışanının 20 yılda nasıl görünebileceğini gösteren Emma ile tanışın.
Çeviri: Ülkü Güngör