Mevsimler değiştikçe gökyüzünde görünen yıldızlar da değişir. Ancak kuzey yarımkürede bir yıldız sabit kalır. Dünya’nın dönme eksenine uygun Kuzey kutbunun üstünde olduğu için bu yıldıza Kuzey Yıldızı veya Polaris denir.
Dünya dönerken, Polaris neredeyse sabit kaldığı için diğer yıldızlar onun etrafında dönüyor gibi görünüyor. Polaris aslında üç yıldızdan ibaret, ancak karşılıklı bir yörüngeye kilitlendikleri için bize Küçük Ayı takımyıldızında bir yıldız olarak görünürler.
İlginizi çekebilir: Kuzey Yıldızı Bir Başka Deyimle Polaris Nedir?

Bunların en büyüğü, Güneşten beş kat fazla kitlesi ve 1000 katı fazla parlaklığı olan sarı bir süperdev yıldızıdır. Yaklaşık 400 ışık yılı uzaklıkta olsa da hala gökyüzündeki en parlak 50. yıldızdır.
Kuzey yarımkürede nerede olursanız olun Polaris’i görebilirsiniz. Birleşik Krallık’ ta “Saban” ve ABD’de “Büyük Kepçe” olarak bilinen Ursa Mayor yani Büyük Ayı takımyıldıza göre Polarisi bulmak mümkün.
İlginizi çekebilir: Büyükayı Takımyıldızı

Önce tava şeklindeki yıldız deseni, tavanın “çanağını” işaretleyen dört parlak yıldızı ve “tutacağı” işaretleyen üç yıldızı arayarak bu yıldız işaretini bulmak gerek. Şimdi, tavanın sapından en uzaktaki iki yıldızın içinden geçen düz bir çizgiyi hayal edelim.
Belirgin parlak yıldızı bulana kadar bu çizgiye devam edersek, Kuzey Yıldızı buluruz!
Dünya’nın ekseni eğiktir ve devinim halindedir. Yavaş süreçte jiroskop gibi hareket eder. Bu, birkaç bin yıl içinde Polaris’in artık Kuzey Yıldızı olmayacağı anlamına geliyor. Yerini Cepheus(Kral) takımyıldızındaki bir ikili yıldız sistemi olan Gamma Cephei’ye alacaktır.
Elmira Azizkhanli