Yeni bir rapora göre, San Diego’daki bir laboratuvar çalışanı kazara parmağına iğne batırdı. Ve kendine vaksinya virüsü (vaccinia virüsü) olarak bilinen çiçek hastalığı ile bağlantılı bir virüs enjekte etti.
Enfeksiyon kadının parmağının ucunun şişmesine ve kararmasına neden oldu. Doktorların, çiçek hastalığının tedavisinde onaylanmış bir ilaç olan tecovirimat’ı, vaksinya virüsü aracılığıyla laboratuardan üretilmiş bir enfeksiyonu tedavi etmek için ilk kez kullandıkları çalışmada açıklanmaktadır.
İlgili: Çiçek hastalığı nedir?
vaksinya virüsü, variola virüsü olarak da adlandırılan çiçek hastalığı virüsüne benzerdir. Ancak, vaksinya virüsü daha az zararlıdır. Ve çiçek hastalığına neden olmaz. Buna rağmen, vaksinya , çiçek aşısı yapmak için kullanılan bir virüstür.
Çalışan hemen parmağını 15 dakika boyunca su ile yıkadı
Bu aşının yer aldığı küresel bir aşılama girişimi, 1980 yılında tüm dünyadan çiçek hastalığının yok edilmesini sağlamıştır. Aşı bugünlerde rutin bir şekilde kullanılmasa da, doktorlar, vaksinya virüsü ile çalışan bilim insanlarına ve çiçek hastalığına veya benzer virüslere maruz kalan kişilere veriyorlar.
Morbidite ve Mortalite dergisinde yayınlanan bir rapora göre, 26 yaşındaki bir laboratuvar çalışanı, vaksinya virüsünü farelere enjekte etmesi gereken bir deney yaparken yanlışlıkla iğneyi kendisine batırdığını söyledi.
Çalışan hemen parmağını 15 dakika boyunca su ile yıkadı ve denetmenlerine durumu açıklayıp acil durum odasına gitti. Laboratuvar işçisine vaksinya ile çalışmaya başlamadan önce çiçek aşısı teklif edilmesine rağmen, aşıyı reddetmişti.
Çiçek hastalığı aşısı çoğu insanın rutin olarak yaptırdıkları aşıdan daha fazla yan etkisinin olduğunu unutmamak önemlidir. Bunun nedeni, zayıflatılmış ve öldürülmüş virüslerin kullanıldığı çoğu aşının aksine, çiçek hastalığı aşısı canlı vaksinya virüsü içerir.
Aşıyı aldıktan sonraki birkaç gün içerisinde, insanların aşı bölgesinde kırmızı ve kaşıntılı bir lezyon geliştirmesi beklenir. Bundan sonra, lezyon büyük, irin dolu bir blistere (kabarcık) dönüşür.
Ciddi komplikasyon gösterme riski çok düşüktür
Aşı bölgesi iyileşirken, insanlar o bölgeyi her üç günde bir bandajla değiştirilmesi ve kaplanması gerekir. Sonunda, kabarcık üzerinde bir kabuk oluşur ve düşer, küçük bir yara izi bırakır.
Tüm bu iyileşme süreci yaklaşık üç hafta kadar sürer. Bu rahatsız edici yan etkilere rağmen,aşının ciddi komplikasyon gösterme riski çok düşüktür.
Rapor, buna karşılık, laboratuvar çalışmaları sırasında vaksinya virüsü ile kazara bir enjeksiyon, hastaneye yatmayı gerektirebilecek ciddi yara enfeksiyonlarına neden olabileceğini belirtti.
Kazadan yaklaşık on gün sonra, laboratuvar çalışanı iğnenin parmağını deldiği yerde bir şişlik ve lezyon geliştirdi. Daha sonra ateşlendi ve şişme kötüleşmeye başladı.Doktorlar, kas içinde aşırı basınç bulunan ciddi bir durum olan “kompartman sendromu” geliştirebileceğinden endişe duyuyorlardı.
Kazadan on iki gün sonra, doktorlar, hastalığa karşı aşı olmuş insanlardan elde edilmiş olan antikorlardan yapılan, tek dozluk vaksinya immünglobulin ile birlikte hastayı 14 günlük tecovirimat ile tedavi etmeye karar verdiler. ( immünglobulin bir antikor türüdür. İnsanlarda serum antikorlarının yaklaşık% 75’ini temsil eden IgG, kan dolaşımında bulunan en yaygın antikor türüdür. )
Kadın ayrıca yarasının bakteriyel enfeksiyonunu önlemek için antibiyotik aldı. Raporda, tedaviden 48 saat sonra ateşinin azaldığını ve parmağındaki ağrı ve şişliğin azaldığını belirtti. Yine de, parmağındaki nekrotik (ölü) doku alanları üç aydan fazla tamamen iyileşmedi ve bu süre zarfında kadın işe gidemedi.
Raporda, çalışana neden ilk başta çiçek hastalığı aşısı vurulmadığı sorulduğunda, o zamanlar vaksinya virüsü ile “ortaya çıkabilecek enfeksiyonun derecesini beğenmediğini söyledi.
Buna ek olarak, aşılama alanındaki lezyonun yönetilmesinin zor olacağını ve yan etkilerinden endişe duyacağını düşündü. Bu rapor, bu özel durumda tecovirimat ‘ın vaksinya virüsü ile bir enfeksiyonu tedavi etmek için güvenli bir şekilde kullanılabileceğini gösteriyor.
Ancak, bu sadece tek bir vakada geçerli olduğu için ilacın bu virüsle ilgili diğer enfeksiyonlar için bir tedavi olup olmayacağının garantisini veremediklerini belirtiyorlar.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Rusya’nın, çiçek hastalığı ve ebola örneklerini sakladığı laboratuvar patladı
Aşılar Sayesinde Artık Daha Fazla Yakalanmayacağınız 6 Bulaşıcı Hastalık
Grip Aşısı Hakkında Bilmediğiniz Gerçekler ve Yan Etkileri
Bilim insanları, soğuk algınlığını durdurmanın bir yolunu buldu.
Çeviri: Sena Özcan
Kaynak: https://www.livescience.com/vaccinia-virus-infection-fingertip.html
Bir yorum