Mağara aslanı iki alt türe ayrıldı. Sibirya’da bulunan tarih öncesi yavru mağara aslanı leşini konu alan araştırmacılar; bizlere nesli tükenmiş mağara aslanlarının günümüz aslanlarından farklı olduğunu gösterdi.
Bu keşif ayrıca bu vahşi Buz Çağı yırtıcılarının doğu ve batı olmak üzere 2 alt türe ayrıldığını gösterdi.

Mağara aslanı günümüzden 14.000 yıl önce soyu tükenene kadar Late Pleistocere (Jeolojik Dönem) zaman diliminde Kuzey Avrasya, Alaska ve Yukon Bölge’lerinde bulundu.
İlginizi çekebilir: 50 Bin Yıllık Nesli Tükenmiş Bir Aslanı Klonlamak Üzere Çalışma Yürütülüyor

Bilim insanları bu büyük mağara aslanlarının soyağacında nerede bulunduğuyla ilgili uzun süre tartışma içindeler.
Bu tartışmalar bilim insanlarını 3 farklı görüşe ayırdı:
- Mağara aslanları günümüz aslanların alt türü.
- Mağara aslanları diğer aslanlardan bağımsız bir türdür.
- Mağara aslanları özellikleri bakımından kaplana daha yakındır.
İsveç’te konumlanan Paleogenetik Merkezi’nde bulunan araştırmacılar Scientific Reports dergisinde tarih öncesinden alınan 31 numunenin mitokondriyal genomunu karşılaştırarak mağara aslanlarının evrimsel tarihini inceleme fırsatı buldular.

Bu numunelerden biri Sibirya’nın derin buzullarında mükemmel bir şekilde korunmuş olan “Spartak” isimli mağara aslanıdır. 28.000 senelik “Spartak” Buz Çağı’nda keşfedilen en iyi korunmuş hayvan olarak gösteriliyor.
Bu keşifler mağara aslanlarının (Panthera Spelaea) gerçekten de bugün Afrika’da yer alan Sahra Bölgesi’nin alt tarafında bulunan günümüz aslanlarından (Pantheraleo) ayrı bir tür olduğunu gösteriyor.

Mağara aslanı iki alt türe ayrıldı.
Bu heyecan verici gelişmeler mağara aslanının 1.85 milyon yıl önce modern aslanlarla aynı atadan geldiğini ve günümüzden yarım milyon yıl öncesinde 2 farklı türe ayrıldıklarını gösterdi.
Bu türlerden biri Avrupa’da yaşarken Beringia Aslanı olarak da bilinen farklı bir türün Kuzey Asya’da bulunan Yakutya, Alaska, Yukan Bölgesi’nde ve Avrasya-Amerika arasında geçiş yapan kara köprüsünde yaşadığı bilinenler arasında.
Mağara aslanları ile günümüz aslanları arasında bazı farklılıklar olduğu gündemde. Bunlara mağara aslanlarının günümüz aslanlardan daha büyük olduğu ve mağara aslanlarının yelesinin olmayabileceği verilen örnekler arasında.

Kendi içinde de farklılıklar bulunan mağara aslanlarında kafatası ve ağız numunelerinden alınan örneklerde Beringia mağara aslanının Avrupa mağara aslanından oldukça küçük olduğu fark edildi.
Mağara aslanlarının beslenme tarzıyla ilgili yapılan çalışmaları da göz önünde bulunduran bilim insanları Berginia aslanlarının çoğunlukla bizon ve at avladıklarını, Avrupa aslanlarının ise geyik avlamaları tartışmalara argüman olmaktadır.
Başyazar ve Paleogenetik Merkezi’nde eski bir Marie Curie üyesi olan David Stanton:
“Şimdi mağara aslanlarını hangi genlerin mağara aslanı yaptığını araştırmak için tam nükleer genomları sıralamayı hedeflediğimiz daha fazla genetik analizle devam ediyoruz.”. Sözlerini kullanarak araştırmanın geleceği hakkında fikirlerini dile getirdi.
Mağara Aslanları Hakkında Bilgi
Avrasya mağara aslanı, Avrupa mağara aslanı veya bozkır aslanı olarak da bilinen Panthera spelaea, büyük olasılıkla Avrupa’da evrimleşmiş soyu tükenmiş bir Panthera türüdür.
Mağara aslanı ne kadar büyüktü?
Mağara aslanları, yaklaşık 4 fit (1,2 m) omuz yüksekliği ve yaklaşık 7 fit (2,1) uzunluğunda (kuyruk hariç) en büyük aslan türlerinden biri olabileceğine inanılmaktadır. Muhtemelen 700 kilonun üzerindeydiler. Mağara aslanının ağzı, modern aslanlardan daha uzun ve daha dardı.
Mağara aslanları hala var mı?
Mağara aslanları veya panthera spelaea, yaklaşık 10.000 yıl önce soyu tükenmeden önce Avrasya’nın çoğu bölgesinde yaşadı.
Antik mağara aslanları neye benziyordu?
Mağara aslanları, yaklaşık 370.000 ila 10.000 yıl önce yaşadı. Fosillerden ve tarih öncesi sanatın çeşitli örneklerinden bilinen mağara aslanı, büyük (modern aslandan daha büyük), yuvarlak, çıkıntılı kulaklar, püsküllü kuyruk ve belki de soluk, kaplan benzeri çizgilerle karakterize edilir.
Mağara aslanlarının soyu neden tükendi?
Afrika aslanından daha büyük, ancak yelesi olmadığı düşünülen mağara aslanları Neandertaller tarafından avlandı. Homo sapiens’in daha yaygın olarak avlanan diğer etoburların yanı sıra ara sıra hayvanları da öldürdüğüne dair bazı kanıtlar vardı.
Mağara aslanları gerçek aslanlar mı?
Bunları modern aslanlar, leoparlar, jaguarlar, kar leoparları, kaplanlar, bulutlu leoparlar ve evcil kedilerden alınan genetik dizilerle karşılaştıran araştırmacılar, evet, mağara aslanının gerçek bir aslan olduğu sonucuna varabildiler . Bugün hala Afrika ve Hindistan’da dolaşan aslanların en yakın soyu tükenmiş akrabası.
AHMET TUĞRUL DEĞER