Mariana Çukuru'nun Dibine Ulaşarak Şimdiye Kadar Ki En Derin Dalış Rekorunu Kırdı!

Kaşif ve işadamı Victor Vescovo Pasifik Okyanusu ‘nda 35.985 fit (10.927 metre) aşağı inerek bugüne kadarki en derin dalış rekorunu kırdı. En alta indiğinde renkli kaya yapılarıyla, tuhaf yaratıklarla ve insanoğlunun her yere bıraktığı en yaygın iz olan plastiklerle karşılaştı. Şimdiye kadar Mariana Çukuru’ nun güneyinde Dünya’nın en derin noktası olan Challenger Deep’e sadece iki kişi başarıyla ulaşmayı başardı. 1960’ larda oşinograf Don Walsh 35.814 fit (10.916 m) derine inerek çukurun dibine ulaşmayı başaran ilk kişi oldu. Seyahatini İsviçreli oşinograf ve mühendis Jacques Piccard ile birlikte gerçekleştirdi. 50 yıldan uzun bir sürenin ardından Kanadalı kaşif ve film yapımcısı ( ‘’Titanic’’ ve ‘’Avatar’’ gibi filmllerin yazarı ve yönetmeni) James Cameron ilk solo dalışı gerçekleştirerek 35.787 fit (10.908 m) derinliğe ulaştı. Son gerekleştirilen dalışta, Vescovo DSV Limiting Factor adı verilen bir denizaltı ile tek başına derinlere doğru inerken Walsh yukarıda bulunan bir takıma eşlik etti.

Rekor kıran derinliğe yani kalın bir toz tabakası ile kaplı, o bej havzaya inmek yaklaşık 3.5-4 saat sürdü. Vescovo, aşırı basınca dayanabilecek şekilde tasarlanmış olan denizaltının içinde, saatlerce karanlık ve sessiz olan o yabancı dünyayı gözlemledi ve belgeledi. Live Sicence’a verdiği ropörtajında, ‘’Serin, sessiz ve çok huzurluydu’’ dedi. ‘’Etrafım çok yüksek bir basınçla kaplıydı fakat ben kendi teknolojik balonumda korunmuş haldeydim.’’ Cümlesini de ekledi. Bu derinlikteki basınç, deniz seviyesindeki basınçtan bin kat daha fazla, inç kare başına yaklaşık 16.000 pound’dur. (7 257,47792 kg) Vescovo’nun rekor dalışına müteakiben takım üyeleri çukura 4 dalış daha gerçekleştirdi.

Derinliklerde, gerçekletirilen beş dalın ardından,karbon içeren molekülleri organik maddelere çevirebilen kemosentetik bakteriler tarafından üretilen kimyasal madde birikimi ya da bakteri matı olabilecek kırmız ve sarı kaya çıkıntıları keşfettiler. Ayrıca çeşitli yaratıkları incelediler. Etrafta yavaşça dolaşan ‘’Küçük, yarı saydam hayvanlar’’ vardı dedi Vescovo. 9.843 feet’te (3.000 m) ok dişli yılan balıkları, 22.966 feet’te (7.000 m) kıvrılan küçük kaşık solucanları ( eucharia) gördüler. 26.247 feet’te (8.000 m), Mariana salyangozunu ve tipik amfipodlardan 20 kat daha büyük olan süper amfipododları (Alicella türleri) gözlemlediler.

Ekip aynı zamanda yeni bir amfipod türü veya kabuğu olmayan kabuklu deniz hayvanı olabileceğini düşündüğü 4 canlı buldu. Bir tanesini yüzeyin 8,530 fit (2,600 m) altında, bir diğerini 14,600 fitte (4,450 m) ve iki tanesini de ulaşabildikleri en derin noktada buldular. Erişebildikleri en derin noktada, bazı şeffaf deniz altı deniz salatalıkları (Holothurians) ve Hirondellia gigası adı verilen bir amfipod onlara eşlik etti. Önceki görevlerde bu amfipodların bağırsaklarında mikroplastik bulunduğundan ekip, test edebilmek için örnekler topladı.

Bunların yanı sıra gezegenimizin en derin noktasında otururken Vescovo, plastik poeşete ve şeker ambalajlarına da rastladı. Challenger Deep’in derinliklerinde saatlerce volta atıp farklı vahşi yaşamlar, jeolojik oluşumlar ve insan yapımı nesnelerin kanıtların videoya alırken Vescovo bir anlandığına durdu.‘’Dürüst olmak gerekirse, sonlara doğru yaklaştığımızda denizaltını yöneten yardımcı roketi durdurdum, kokpitte arkaya doğru yaslandım ve ton balıklı sandviçimin tadını çıkarırken gezegenimizin en derin noktasında yavaşça gezinerek manzarayı keyifle izledim ve ekibimin teknik olarak başardıklarını bir kez daha takdir ettim.

Benim için gerçekten huzur ve mutluluk veren bir andı.’’ Dedi Vescovo. Bu dalışın öncesinde aylarda Vescovo, ‘’Beş Derinler Seferi’’nin bir parçası olarak Atlantik, Güney ve Hint okyanuslarının en derin noktalarına ulaştı. Yapılan sefer, gelecek senelerde Discovery Channel’da ‘’Deep Planet’’ adlı bir belgesel serisinde yayınlanmak üzere filme alınıyor.

Editör / Yazar: Zeynep BİROL
Kaynak: https://www.livescience.com/65468-explorer-breaks-record-deepest-ocean-dive.html

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Selülitis Nedir?

İngiliz şirket uzaya 4K kamera gönderdi: İşte büyüleyici Dünya görüntüleri