Mars, Güneş Sistemi’nin en ilgi çekici gezegenlerinden biridir. Kızıl gezegen olarak da bilinen Mars, yüzeyindeki çeşitli coğrafi yapılar, iklim koşulları ve potansiyel yaşam izleri ile bilim insanlarının ve meraklıların hayal gücünü sürekli kışkırtmaktadır. Peki, Mars’ta keşfedilmeyi bekleyen neler var? Bu yazımızda, Mars’ta keşfedilebilecek 8 harika yeri sizler için derledik.
Mars; devasa volkanlar, derin kanyonlar ve içinde su akma ihtimali olan kraterler gibi büyük zıtlıkların gezegeni. Kızıl Gezegen kolonilerimizi kurduğumuzda Mars, gidecek olan turistlerin keşfetmesi için mükemmel bir yer. Bu gelecek görevlerinde, araçların inecekleri bölgelerin daha pratik ve güvenli olması için düz araziler olması gerekebilir. Ancak birkaç gün sürecek bir inişle de daha ilginç yerlere inilebilir.

İşte gelecek Marslılarının ziyaret edebilecekleri bazı yerler.
Olimpos Dağları

Olimpos Dağları, güneş sistemindeki en olağanüstü volkandır. Tharsis volkanik bölgesinde bulunan bu volkanın büyüklüğü, NASA’ya göre Arizona eyaleti kadar. 25 kilometrelik yüksekliğiyle, Dünyanın en yüksek dağı olan 8.9 kilometrelik Everest’in neredeyse üç katı.
Olimpos Dağları, lavların yavaşça eğimlerden aşağı akmasıyla oluşan devasa bir kalkan volkanı. Bu sebeple de yalnızca yüzde 5’lik bir eğime sahip.
Buradan, geleceğin dağcılarının bu dağa tırmanmasının oldukça kolay olacağı anlamı da çıkabilir. Zirve noktasında muhtemelen, patlama sırasında magma ocaklarının lav kaybetmesi sonucu oluşan 85 km’lik bir çöküntü de bulunmakta.
Tharsis Volkanları

Olimpos Dağlarına tırmanırken, bir yerde bekleyipTharsis Bölgesinde bulunan diğer volkanları gözlemlemeyebilirsiniz. Tharsis, NASA’ya göre, 4000 km genişliğinde bir alana yayılmış 12 devasa volkana ev sahipliği yapmakta.
Olimpos Dağları gibi bu volkanlar da Dünyadaki diğer volkanlara göre oldukça büyükler. Ve bunun sebebi muhtemelen, Mars’ın Dünyaya oranla daha düşük olan yerçekimi kuvvetinin volkanların daha dayükselmesine müsaade etmesi. Bu volkanlar yaklaşık 2 milyar yıl boyunca aktif haldeydi.
Mariner Vadisi

Mars, sadece en büyük volkanlara değil, aynı zamanda en büyük kanyonlara da ev sahipliği yapmakta. NASA’ya göre Mariner Vadisi, yaklaşık 3000 km uzunluğunda. Bu da 800 km uzunluğunda olan Büyük Kanyon’un nerdeyse 4 katı demek.
Araştırmacılar Mariner Vadisinin nasıl oluştuğu konusunda kesin bilgilere sahip değiller ancak oluşum hakkında birçok teori mevcut. Çoğu bilim insanına göre Tharsis bölgesi oluşurken, Mariner Vadisinin büyümesine de sebep oldu.
Volkanik bölgede hareket eden lavlar kabuğu yukarı ittiler. Bu da diğer bölgelerdeki kabukların çökmesine sebep oldu. Zamanla bu yapılar Mariner Vadisini oluşturdu.
Kuzey ve Güney Kutupları

Mars, kutuplarında iki adet buzlu bölgeye sahip. NASA’ya göre, kış boyunca iki kutup bölgesinde de sıcaklık o kadar düşüyor ki yüzeydeki karbondioksit, atmosfere yükselirken buza dönüşüyor.
Yaz aylarında, karbondioksit atmosfere yükseldiğinde ise bu aşamaların tam tersi gerçekleşiyor.Karbondioksit kuzey yarımkürede, arkasında sudan oluşan bir buz kütlesi bırakarak tamamen yok oluyor.
Ancak güney yarımkürede bir miktar da olsa karbondioksit buz halinde bulunabiliyor. Bütün bu buzul aşamalar, Mars iklimi üzerinde rüzgar oluşturmak gibi büyük etkilere sahip.
Gale Krateri ve Aeolis Dağları

2012’de Curiosity keşif robotunun Mars’a inişinin ardından Gale Krateri, gezegende geçmişte su bulunabileceğine dair büyük bir kanıt barındırıyordu.
Curiosity inişinin üzerinden geçen birkaç hafta içinde bir nehir yatağı üzerinde tökezledi ve krater yüzeyi üzerindeki keşfi sırasında su bulabileceğine dair çok daha fazla kanıt elde etti. Curiosity şu an Sharp Dağı(Aeolis Dağları) adı verilen bir volkanın zirvesine tırmanmakta.
Curiosity’nin en heyecan veren keşiflerinden bir tanesi de bölgede kompleks organik moleküller bulmasıydı. 2018 yılında yayınlanan sonuçlara göre bu organikler 3.5 milyar yıl yaşındaki kayaların içinde bulundu.
Ayrıca araştırmacılar, mevsimsel değişimlerden kaynaklı olarak atmosferde metan yığınları da bulduklarını açıkladı. Metan,diğer jeolojik olaylar gibi, mikroplar tarafından üretilen bir element. Bu nedenle hayat işareti olup olmadığı konusunda kesin bir delil sayılamamakta.
Medusae Fossae

Medusae Fossae , Mars’ta bulunan en tuhaf yerlerden biri. Öyle ki bazı insanlar bunun bir UFO kazası sonucu oluştuğuna dair dedikodular bile yaymakta. Daha doğru bir açıklama yapılırsa bu yapı, ABD’nin beşte biri boyutunda olan volkanik bir çökelti.
Zamanla rüzgarlar, kayalara ilginç şekiller verdi. Ancak araştırmacıların, bu volkanların Medusae Fossae nasıl oluşturduğunu anlamak için daha fazla çalışma yapmaları gerekiyor.
2018 yılında yapılan bir çalışma, devasa büyüklükte olan patlamaların 500 milyon yıl boyunca, yüzlerce defa üst üste gelerek bu yapıyı oluşturduğu iddiasında bulundu.Bu patlamalardan yayılan sera gazlarının atmosfere yükselerek Kızıl Gezegen’in iklimini ısıtmış olması da mümkün.
Hale Kraterinde bulunan Yamaçlar

Mars, tekrarlanan doğrusal yamaçlar adı verilen çok ilginç yapılara ev sahipliği yapmakta. Bu yapıların ne olduğunu tam olarak anlamak ise oldukça zor. 2015 yılında NASA, suyla birleşmiş tuzların yüzeyde akmakta olan suya işaret ettiğini açıklamıştı.
Ancak yeni çalışmalar ‘tekrarlanan doğrusal yamaçların’ atmosferde bulunan sulardan veya kuru kum akıntılarından oluşmuş olabileceğini gösterdi.
Bu yamaçların doğasının ne olduğunu anlayabilmek için onlara daha da yaklaşmamız gerekiyor olabilir. Ancak tekrarlanan doğrusal yamaçların, çok fazla yaklaşmamız halinde bulaşma tehlikesi olan yabancı mikropları barındırması gibi bir zorluk da mevcut.
Noctis Labyrinthus (Gece Labirenti) ve Hellas Havzası

Mars, atmosferin incelmesi nedeniyle yüzeydeki su buharlaştığı için, yüzeyinin çoğu rüzgarlar tarafından şekillenmiş olan bir gezegen. NoctisLabyrinthus’ta bulunan “hayalet kumulu” ve Hellas Havzası gibi, geçmişte su bulunduğuna dair oldukça önemli kanıtlara sahip.
Araştırmacılar, bu bölgelerin onlarca metre uzunluğunda olan kum tepelerine ev sahipliği yaptığını ancak bu kum tepelerinin tepelerinin, lav veya su baskınları sonucu aşındığını söyledi. Bunun gibi eski kumullar, geçmişte Mars yüzeyinde rüzgarların nasıl estiğini göstermekte. Heyecan verici olan şeyse, bu kumulların altına gizlenerek radyasyondan ve rüzgarlardan korunmuş olan mikropların bulunuyor olabilmesi.
Sonuç olarak, Mars’ta keşfedilebilecek 8 harika yeri sizlerle paylaştık. Bu yerler, Mars’ın hem doğal güzelliklerini hem de bilimsel önemini ortaya koyuyor. Umarız, yakın gelecekte Mars’a yapılacak insanlı veya insansız görevlerde bu yerleri daha yakından tanıma fırsatı buluruz. Mars hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, [Mars Gezegeni Hakkında Detaylı Bilgi Ve Eğlenceli Sorular] yazımızı da okuyabilirsiniz.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- 1 Milyonluk Mars Kolonisini Nasıl Beslersiniz?
- SpaceX Mars’ı kolonileştirmek için arazi keşif araştırmasına başladı. İşte 9 hedef noktası
Çeviri: Handenur ŞAHİN
Yorumlar 1