Bilim insanları memelilerde daha önce bilinmeyen bir ağrı algılayıcı organ keşfetti.
Şimdiye dek keskin nesneleri deri üzerindeki sinir uçları sayesinde algıladığımız düşünülüyordu ancak bu duyuyu algılayan farklı bir organımız olabilir.
İsviçre’ deki Karolinka Enstitüsü araştırmacıları farelerin Schwann hücrelerinin (sinir hücrelerini korumak için özelleşmiş hücreler) derinin epidermis katmanına (en dış katman) uzanan ağsı bir yapıya büründüklerini keşfetti.
Bu birbirine kenetlenmiş hücrelerin deri üzerindeki yanma, kesilme gibi mekanik ağrıları algılayabilecek şekilde özelleşmiş olduğu keşfedildi.

YENİ BİR AĞRI ALGILAYICISI ORGAN KEŞFEDİLDİ
Bu iddiayı test etmek için farelerde Schwann hücreleri ışığa duyarlı hale getirilip, ışıkla uyarıldı ve farelerin ağrılı uyaran almışçasına tepki verdikleri görüldü. Bu hücreler etkisiz hale getirildiğindeyse farelerin yalnızca ısıya bağlı ağrıya yanıt verdikleri görüldü yani ağrı algılayıcı hücreler hem pozitif hem de negatif uyaranlara cevap verdi.
Ekipteki nörobiyologların National Geographic ’e yaptığı açıklamada bu hücrelerin insanlarda da aynı şekilde çalışıp çalışmadığının henüz bilinmediği belirtiliyor.
Eğer durum insanlarda da aynıysa kronik ağrıdan muzdarip olan kimseler için yeni bir tedavi yöntemi bulunabilir ve ağrının oluşum mekanizması daha iyi anlaşılabilir.
Çalışmayla mekanik ağrının derideki sinir hücreleri değil, yeni keşfedilen ağrı reseptörleri (algılayıcıları) ile algılandığı doğrulanmış oldu.
Ekibin bulguları Science dergisinde yayınlandı.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
İç organlar nelerdir: Çocuklara İç Organlarımızı Nasıl Öğretiriz
Bilim insanları, kendiliğinden omuriliğe bağlanan mini bir beyin niteliğinde yapay organ geliştirdi
Bilim İnsanları Yeni Bir ‘Organ’ Keşfetti!
Editör / Yazar: Şeyma SÜRÜCÜ