Merkür, 28 Kasım 2019 günü sabahın erken saatlerinde gökyüzünde görülebilecek. En iç gezegen olan Merkür, her ne kadar güneşe (20 derece batı) en uzak noktasına ulaşmış olsa da, 28 Kasım 2019’da Kuzey Yarım küre için hala sabah gökyüzünde gözlemlenecek. Gezegeni görmek için, güneşin karanlıktan şafağa ışıdığı nokta yakınlarına bakın. İşte size önümüzdeki birkaç
gün için Merkür’ün tahmini yükselme zamanını gösteren çeşitli enlemler (ufuk seviyesinde):
- 60 ° Kuzey enlemi : Merkür Güneşten 2 saat önce yükseliyor.
- 40 ° Kuzey enlemi : Merkür Güneşten 1 saat 40 dakika önce yükseliyor
- Ekvator (0 ° enlem) : Merkür Güneşten 1 saat 20 dakika önce yükseliyor
- 35° Güney enlemi : Merkür Güneşten 1 saat önce yükseliyor.
Not: Türkiye bu yarım kürelerden Kuzey Yarım Küre ‘de bulunur.
Daha ayrıntılı bilgi ister misiniz?

Merkür, Orta Kuzey ve uzak Kuzey enlemlerinden ki bu enlemler bu gezegenin Güneş doğmadan 1 saat önce yükseldiği yerdir, en azından bir hafta kadar daha net izlenebilecek. Dahası, tüm dünyadan en parlak yıldızdan 4 kat daha fazla parlak izlenebilecek.
En parlak yıldızın ne kadar parlak olduğunu bilmiyor musunuz?
Hiç sorun değil. Mavi- Beyaz Spica şafak öncesi karanlıkta parlar ve sabahın erken saatlerinde dahi gökyüzüne en parlak yıldız kadar parlaklık verir. Şafağın ilk ışığından önce de yükselen kızıl gezegen Mars, Spica’nın altında ve Merkür’ün üzerinde bulunur. Ancak, Mars Spica’nın yarısı kadar parlaktır ve Merkür yükseldiğinde gözden kaybolur. Şafaktan önce kalkarsanız, Merkür henüz yükselmemiş olabilir.
Yine de, Spica ve Mars’tan geçen hayali çizginin, Merkür’ün ufukta yükseldiği noktayı işaret ettiğini unutmayın.
Güney Yarımküre’de ılıman enlemlerde, Merkür güneş doğmadan bir saatten az bir süre önce yükselir. Hem Spica hem de Mars’ın, Merküryükselirken gözden kaybolma şansı epey yüksek. Güney enlemlerinde güneş doğmadan önce Merkür’ü tespit etmek için muhtemelen dürbün kullanmanız gerekecek.

Mars gezegeni ve Zubenelgenubiyıldızı şafakta hemen önce parlar, ancak Merkür gökyüzüne girerken gözden kaybolabilir. Mars’ın Zubenelgenubi yıldızına bağlanışını12 Aralık 2019 akşamı gözlemleyebilirsiniz.
Birincisi ve en önemlisi, ufuk çizgisini Güneşin doğuş yönünde netleştirin, görüşünüze engel bir şey olmamasına dikkat edin.Kuzey ve orta kuzey enlemlerinde, Spica, Mars ve Merkürün göksel dizilişini gün batımından önce karanlıkta görebilirsiniz.
En iç gezegen Merkürü tespit edebilmeniz için en iyi zaman şafağın ilk ışıklarından hemen öncesi veya astronomik alacakaranlıktır. Spica-Mars çizgisini ufka doğru genişletirseniz, Merkür’ün gökyüzüne yükseleceği yeri size gösterecektir.
İki bin On dokuz yılı Aralık ayının ilk iki haftası Kuzey enlemlerinde Merkür sabahları gökyüzünde çok iyi izlenebilecek. Merkürü şimdi yakalayın çünkü gezegen ayın ikinci yarısında Güneşin parlaklığının artmasıyla kaybolacak.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
- 2019 uzay takvimi: gökyüzü olayları, görevler ve daha fazlası
- Güneş sistemimizdeki gezegenler ve gezegenler sıralaması
- Bugün, Merkür’ün Güneşin Önünden Tarihi Geçişine Tanık olacağız.
- NASA, Yeni Gezegen Misyonlarını Seçti. İşte En Heyecan Verici Olanlar
- Titan bizden neler gizliyor?
Çeviri: Belkıs ÖZTÜRK