Havaların ısınmasıyla ve polenlerin uçuşmaya başlamalarıyla birlikte Mevsimsel alerjilerin bazı sonuçları olarak, bazılarımızın gözleri kızarır, burnu akar ve hapşırmaya başlarız.
Peki mevsimsel alerjiler sizi aynı zamanda yorgun hissettirebilir mi?
Yapılan araştırmalara göre bu mümkün. İmmünolog Dr Kara Wada ’nın tanımına göre alerjik reaksiyon, diğer ismiyle inflamasyon vücudun dışarıdan gelen bilinmeyenlere karşı verdiği mücadeledir. Vücut bu mücadeleyi verirken gerekli protein benzeri maddeleri üretmek için çok fazla enerji harcar ve durumun kötü olduğuna dair sinyaller verir.

Bu sinyaller alerjimizin olduğu bir şey yediğimizde de açığa çıkabilir, mevsimsel alerji durumlarında da. Alerji durumlarında uyku kalitesinin düşmesiyle de yorgun hissedebilirsiniz. Alerjiniz burnunuzdan nefes almanızı engelleyen bir durum yaratıyorsa uyurken ya ağzınızdan nefes alırsınız. Ya da uyanıp burun spreyi sıkmanız gerekir ki bunların ikisi de uyku kalitenizi düşürür.
Alerjinizin aktif olduğu durumlarda vücudunuz burnunuzun arkasındaki adenoid bezler olarak adlandırılan lenf dokusunda inflamasyona sebep olur. Böylece ağzınızdan nefes alarak uyumaya başlarsınız. Adenoid bezler büyümeye başlar ve hava yollarında genişlemeye sebep olur, bu da aldığınız oksijeni yeterince iyi kullanamamanıza sebep olur.

Bu alerjiler konsantrasyon bozukluğuna da sebep olur. Bazen bu alerjiler yüzünden çocuklara öğrenme bozukluğu ya da ADHD yani dikkat dağınıklığı ve hiperaktiflik tanısı dahi konulabiliyor. Eğer uyku kalitesi çok düşmüşse yalnızca konsantrasyon değil düşünme gücünüzü de etkilenebilir.
Alerjinin bir diğer etkisiyse uykululuk. Vücudunuz alerjik maddelerle savaşırken histamin isimli bir madde salgılar. Alerji ilaçlarının içinde de benzeri bir kimyasal madde bulunur ve bu uykulu hissetmenize sebep olur.
Editör / Yazar: Şeyma SÜRÜCÜ
Kaynak: https://www.livescience.com/65753-seasonal-allergies-tired.html