Mısır, yıllar boyunca tarihi çalışmaların odak noktası olmuştur. Son yapılan kazılarda, Nil Deltası’na yakın bir alanda tarihi bir köy keşfedildi. Mısırlı arkeologlar, Kahire’nin yaklaşık 140 kilometre güneyindeki Tell el-Samara’daki Neolitik alanda, yaklaşık 7.000 yıl önce kurulmuş olan bir köy keşfetti.
Araştırmacılar, dünyanın en eski Neolitik köyünün burası olduğunu söyledi. Araştırmacılar; hayvan kemikleri, bitki kalıntıları ile dolu birkaç depolama alanı, taş çömlek ve taştan aletlerin köyde yapılan kazılarda bulunduğunu söyledi. Bu keşifler, efsanevi Kral Menes’in, Firavun hanedanlığının ilkini kurarak, Mısır’ın üst ve alt kısımlarını birleştirmesinden binlerce yıl önce Nil Deltası’nı işgal eden tarih öncesi toplulukları tanımlama ve öğrenme fırsatı yaratıyor.
Yapılan çalışmalarda köyün oldukça verimli bir tarım alanı olduğu ve huzurlu bir toplum yaşamının sağlanıldığı da öğrenildi. Kazılardan sorumlu bakan Nadia Khedr, “Keşfedilen biyolojik materyalin analizi, Nil Deltası ve Mısır tarımında ilk toplulukların nasıl bir yol izlediğine dair daha net bir resim sunacak” dedi. Sahadaki kazılar önümüzdeki sezon tamamlanacak, ardından keşiflerin analizi yapılacak.
Kaynak: https://www.scientias.nl/7000-jaar-oud-dorp-ontdekt-in-egyptische-nijldelta/
Editör / Yazar : Kuzey KILIÇ

Bilim İnsanları, İki Farklı Soyu Tükenmiş İnsan Türü Melezine Ait Olan Bir Kemik Buldu
