Özellikle de küçük yaştaki çocukların korkulu rüyası olan iğne, vücudumuza enjekte edildiği anda bize en çok fayda sağlayan medikal araçlardan birisidir. Alternatif tıp yöntemleri ile eski yıllarda keşfedilen bu araç, yakın zamanda tarihe karışabilir çünkü; MIT ve Harvard’dan araştırmacılar, iğneyi otonom hapa dönüştürdü.
Küçük yaştaki çocukların yanı sıra yetişkin bireylerin de çekindiği iğne, otonom olarak adlandıran hapa dönüştürüldü. Direkt olarak kalın mide duvarlarına enjekte olan hap, tedaviyi acısız bir şekilde yapabiliyor. Midenin asidik ortamına rağmen bu işlemin acısız bir şekilde yapılması özellikle de iğneden korkanlar ve her gün iğne vurulması gereken şeker hastaları için hayatı bir nebze de olsa kolaylaştıracak.
Domuz midesinde denenen hapların sonucu 8 Şubat’ta Science dergisinde yayımlandı. Henüz başlangıç aşamasında olsa da veriler, gelecek tarihlerde bu hapların iğnenin yerini alabileceğini gösteriyor. Otonom hap, ağız yoluyla alınabilmesi için; tıbbi cihazlar ve ilaçlarda kullanılan biyolojik olarak parçalanabilir polyesterden ve diş tellerinde kullanılan paslanmaz çelikten üretildi. ETH Zürih’te araştırmalarını yürüten Christophe Leroux, ”Bu tasarım harika düşünülmüş. Özellikle de diyabet hastaları için çok yararlı olacaktır. Şu an tek sorunumuz hapı hayvanlar açken denedik. Midede yemek veya sıvı varken hap tam verimde değildi. Bunu geliştirmemiz lazım.” demecini verdi.
Editör / Yazar: Kuzey KILIÇ
Kaynak: https://www.sciencenews.org/article/pills-needles-injection-medication?tgt=nr

Kahkaha Beyin Ameliyatı İçin En İyi İlaç Olabilir

Bir yorum