'Mona Lisa' Gizemine Bilimsel Çözüm

16 yüzyılda Leonardo da Vinci tarafından İtalya’nın Floransa şehrinde kavak bir pano üzerine Sfumato tekniği ile resmedilmiş olan Mona Lisa portresi, sergilendiği her yerde insanları etkilemiştir. Bu şaheseri görmeye gelenler tabloya baktıkları zaman tablonun kendilerini izlediğini söylemektedir. Git gide yaygınlaşan bu izlenime ”Mona Lisa Etkisi” adı verilmiştir. Bir grup bilim insanı tarafından yapılan yeni bir çalışma, bu gizeme bir açıklık getirdi.

Araştırma ekibinin konu ile alakalı yayımladığı raporda, ”Mona Lisa etkisi bu tabloda yok ve Mona Lisa size kesinlikle bakmıyor.” ifadeleri yer aldı. Bu ifade ise bazı matematiksel açıklamalarla desteklendi. Mona Lisa’ nın resimsel alanın içerisinde 35.5 cm sola baktığını bunun gerçek hayatta tabloya bakan birisi için 15.4 derecelik bir açı olduğu belirtildi. Bu söylem, yapılan deneylerle de kanıtlandı. Yani Mona Lisa size değil sizin sağınıza bakıyor. Mona Lisa etkisinin oluşması için de en fazla 5 derecelik sapma yeterli.

Mona Lisa’ nın direkt olarak bize bakmadığı, tablodaki sapmanın ”Mona Lisa Etkisi” oluşturduğu belirtildi. Bielefeld Üniversitesi’nden Profesör Dr Gernot Horstmann, ”İnsanlar çevrelerindeki kişilerin ne tarafa baktıklarını gözlemleyebiliyorlar. 1960’ta ortaya çıkan algısal psikoloji tekniği de bunu kanıtlıyor. Eğer bakış açılarında 0 derecelik bir sapma olursa doğru tespit yapılabilir. Ama herhangi bir sapma halinde insanların kafası karışıyor. Mona Lisa’da da bu durum geçerli.” demecini verdi.
Editör / Yazar: Kuzey KILIÇ
Kaynak: https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6569643/Scientists-Mona-Lisa-Effect-REAL.html

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Hubble Uzay Teleskobu, 655 milyon piksellik bir kare görüntüledi

Yüksek sıcaklıkta çalışabilecek elektronik devreler geliyor