Multi Fonksiyonel E-gözlükler Beyin ve Gözden Daha Fazlasını Takip Ediyor

Kullanıcının diyetini izleyen ve odağı otomatik olarak değiştirme özelliğine sahip gözlükler bulunmaktadır. Çift taraflar, kullanıcının sağlık durumunu gözler, kontrolü ele almasını ve gerektiğinde güneş gözlüğü olmalarına izin verir.

Bu prototip gözlük, Doç Dr. Suk-Won Hwang liderliğinde Kore Universitesi, KU-KIST Okulu Yakınsama Bilim ve Teknoloji Bölümü tarafından geliştirilmiştir.

İlginizi çekebilir: İnsan Gözünden Daha Net Görüş Kalitesine Sahip ‘’Biyonik Göz’’ Oluşturuldu

Multi Fonksiyonel E-gözlükler Beyin ve Gözden Daha Fazlasını Takip Ediyor

3D çerçeveye sahip e-gözlükte, takıldığında kullanıcının kulakları ve gözlerinin yakınlarında bulunacak esnek elektrotlar gözlük içerisinde yer almaktadır. Bu elektrotlar, sensörler ile beyindeki elektriksel aktiviteyi izleyen EEG görevi görürken, diğerleri göz hareketlerini inceleyen EOG elektrotlar olarak işlev görür. İki veri de işlenmek üzere kablosuz olarak gözlük içerisinde iletilir.

EEG özelliği; laboratuvar testlerinde, insanların sağlık verilerini incelemek için alfa ritimlerini ölçmede başarılı sonuçlar vermiştir. EOG ise, vücut fonksiyonları kısıtlanmış insanlar için veya eller serbest oynanacak bir video oyununda sadece göz hareketleri ile yapılabilecek yardımcı teknolojilere uygulanabilir.

Prototip elektronik gözlük – üretimi ile ilgili herhangi bir gelişme yoktur. ACS Applied Materials & Interfaces 2020, DOI: 10.1021/acsami.0c03110 dan alınmıştır.

Bir tarafında UV ışın yoğunluğunu ölçen ışık sensörüne sahip e-gözlük, güneş ışığı arttığında UV engelleyici jelini tetikler ve güneş gözlüğüne dönüşür. Hali hazırda şu anda piyasada bulunan elektrokromik gözlüklerin de bu işlevi gördüğüne dikkat edilmelidir. Işık sensörünün olduğu yerde ek olarak bir ivme ölçer bulunur ve bu sayede kişinin düştüğü algılanabilir.

İlginizi çekebilir: İvme ölçer Nedir ve Nasıl Çalışır?

Sanal gerçeklik sistemlerinde veya yaşlıları izlemek için, yanlışlık tespit edildiğinde otomatik uyarı gönderecek bir sisteme sahip olduğu anlamına gelmektedir.

Bu teknoloji ACS Applied Materials & Interfaces dergisinde yayınlanmıştır.

Başak BOYACI

Nasıl Yapay Zeka Mühendisi Olunur?

45 Yıllık Bir Araştırmaya Göre, Akıllı Çocuklar Yetiştirmek İçin Gerekenler