Narsist olanlar hatta narsistliğe eğilimi olanlar bile aynaya bakmaktan hoşlanmazlar. Yeni araştırmalar narsistlerin hatalarını düşünmek ve ders çıkarmak konsunda isteksiz olduklarını ortaya çıkardı.
Bir narsist kötü bir olay yaşadığı zaman ” nerede hata yaptım “ diye sormaya daha az meyillidir. Genellikle yaptığı şey ellerini havaya kaldırıp ağlamak olur, çünkü düşünce şu yöndedir; “ Bunun böyle olacağını kimse bilemezdi” .
Narsist kişi için bu düşünce mütevazi kabul edilebilir. En azından “başından beri bunun böyle olacağını biliyordum” ifadesinden daha mütevazidir.
İlginizi çekebilir: Narsistlik nedir? 9 Adımda Narsist Olmaktan Kurtulun!
İlginizi çekebilir: Narsistlik nedir? 9 Adımda Narsist Olmaktan Kurtulun!
Son araştırmalar , birinin tahminleri açık ara farkla yanlış çıktığı zaman , narsistlerin kendini koruma moduna alıp, evrenin öngörülemezliğinden dem vurduğunu söylüyor.
Yeni çalışmanın araştırmacıları; “ Narsistler kendini büyük tutma ve koruma altına alma eğilimlerine sahiptirler. Bu sebeple tahminleri doğru çıktığında daha güçlü bir ‘ben demiştim’ yargısı oluşur. Yanlış çıktığında ‘ bunu kimse bilemezdi’ yargısı oluşur. Her iki durum da öğrenme ve ders çıkarma mekanizmalarına ve gelecekteki karar alma süreçlerine zarar verir” diyor.
Narsizm Düzeyi Testi
Araştımacılar bir işe alma deneyi yaptılar ve bu deneyin 4 varyasyonunu öğrenciler, çalışanlar ve yöneticiler için uygulayarak aralarındaki narsizm düzeyini test ettiler.
Bunu ölçmek için, gönüllülere çevrimiçi anket sunuldu ve şu seçenekler yer aldı “ ben özel bir insan olduğumu düşünüyorum”… “ ben çoğu insandan daha iyi ve ya daha kötü değilim”
Bu anketten kısa bir süre sonra başvuran kişilere yüzyüze görüşme fırsatı sunuldu. Kişilerin farklı beklentilere girmemesi için anket çalışmasıyla bu görüşmenin hiçbir bağı yokmuş gibi davranıldı.
Buraya kadar olanlar kişisel kısımdı. Bundan sonra grup halinde olacaklardı ve bir takım nitelikler için kimin işe alınmasının daha uygun olacağı sorulacaktı. Daha sonra herbirine seçtikleri kişinin performans değerlendirmeleri verildi ve doğru kararı verip vermedikleri soruldu.
Dört deneyin metadoloji ve performans sonuçlarında ince farklılılar vardı. Bu farklılıklarla araştırmacılar , “ben demiştim” ve “ kimse bilemezdi” yargılarını analiz edebildiler.
Sonuç Olarak;

Ulaştıkları sonuç şuydu; narsizm adına yüksek puan alanlar, yanlış tahmin yapsalar bile bundan ders çıkarmadılar. Yine olsa yine aynı şeyi yaparım duygusu daha ön plandaydı.
Araştırmacılar bu durumun neden böyle olduğundan emin değiller, ancak narsistler” özellikle başarıdan sonra kazanan gibi hissetmeye körü körüne eğilimli” olduklarını düşünüyorlar ve başarısızları hakkında da hatalarıyla ğek meşgul olmak istemiyorlar, diyor.
Pek çok insan, Donald Trump’ ın narsist olduğunu düşünüyor çünkü yukarıda bahsedilen iki düşünceyi de kendi bünyesinde barındıryor.
Araştırmacılar bu konu hakkında iki örnek verebiliyor;
- “ Irak savaşının sonuçlarını herkesten daha iyi tahmin ettim “
- “ Kimse sağlık hizmetlerinin bu kadar karmaşık olacağını bilemezdi”
Bu bazen “sebep sormama sendromu” olarak adlandırılır , çünkü cevap kendi hatamızdır. Bu yüzden sorumluluk alma ve hatalarımızdan ders çıkarma becerilerimizi ciddi şekilde engelleyebilir.
Buna örnek olarak araştırmacılar 2007’ de başlayan finansal bir krizi gösteriyor.
“ Birçok Wall Street bankacısı mali krizin öngörülmesinin zor olduğunu iddia etti fakat Mali kriz araştırma komisyonu gayet öngörülebilir hatta önlenebilir sonucunu çıkarmıştı” diyorlar.
“ Bu sebeple, yanlış tahmin edilen bir sonuca öngörülemez derseniz ders alamazsınız ve daha sonraki karar verme süreçleriniz değişmeden kalır.”
Sonuç itibari ile , yanlış kabul edilen bir şey yoksa iyileştirecek bir şey de olmaz. Aslında bu savunmacı davranış, narsistlerin akranlarından neden daha mutlu ve stressiz olduklarını da açıklar nitelikte.
Zehra ORUÇ