Antik gezegenden geriye kalan çıplak metal çekirdeğin yakında yeni ziyaretçileri olacak. Nasa ’nın bu hafta son aşamaya gelen yeni uzay misyonunun görevi, güneş sisteminde Mars ile Jüpiter arasında bulunan bu tuhaf uzay kayası olacak. Nasa uzay aracını 31 Ocak 2026 tarihinde asteroid kuşağında bulunan bu 200 kilometre genişliğindeki objenin çevresine yerleştirmeyi hedefliyor. Uzmanlar, ismini Yunan mitolojisindeki aşk tanrısı ile evlenen peri olan Psyche ’den alan objenin tamamen demir ve nikelden oluştuğundan şüpheleniyorlar.

(Resim: © NASA / JPL-Caltech / Arizona Eyalet Üniversitesi / Uzay Sistemleri Loral / Peter Rubin)
Çarpışmalarla Kopmuş Gezegen
Psyche ’nin güneş sisteminin ilk zamanlarında ölmüş bir gezegenin çekirdeği olabileceğini düşünüyorlar. Muhtemelen çekirdeğe kıyasla daha zayıf olan dış kabuğu çarpışmalarla kopmuş ve görece minik olan çekirdeğinden ayrılmış olan bu gezegen, belki de bir zamanlar Mars ’a benzeyen yüzeyiyle övünüyordu! Nasa ‘nın Psyche görevi çalışanları, gönderilecek sondanın bu teori için kesin kanıtlar sunabileceğini ve erken dönem güneş sistemimiz hakkında yeni bilgiler açığa çıkaracağını düşünüyorlar.
Arizona Devlet Üniversitesi ’nden gezegen bilimci ve aynı zamanda Psyche görevi baş araştırmacısı LindyElkins-Tanton yaptığı açıklamada “Bu son aşamayla birlikte, dev gizemli metalik asteroid Psyche ’nin sırlarını ortaya çıkarma adına büyük bir adım atmış olduk”

Ayın kütlesinin yüzde 0,03 ’ü kütleye sahip. Psyche 22 milyar x milyar kg ’lık ağırlığıyla güneş sistemindeki en büyük onbirinci asteroid. Kendisinden birkaç yüz kat daha büyük ceres ve vesta gibi asteroidler kaya ve buzdan oluşurken, Pscyhe neredeyse saf metalden oluşan yapısıyla Güneş sisteminde şimdiye kadar bu alanda bilinen en büyük asteroid.
Psyche sondası bu metal asteroid yörüngesinde birkaç hafta turlamalı ve gök cisminin yaşı ve nasıl oluştuğu hakkında bilgi toplamalıdır. Mühendisler ilerleyen günlerde uzay aracını oluşturacak parçaların birçoğunun tasarımını ve üretimini yapacaklar. (2021’de bir sonraki aşamaya geçilene kadar parçalar birleştirilmeyecekler) Herşey yolunda gittiği takdirde sonda Ağustos 2022’de fırlatılacak, 2023’te Mars’ın yanından geçtikten 3 yıl sonra göktaşına ulaşacak.
Editör / Yazar: Cihan LALE
Kaynak: https://www.space.com/asteroid-psyche-probe-iron-mission.html
Yorumlar 1