Nasa Ay’a Gidiyor! Artemis-1 yola çıktı

NASA, Artemis-1 Ay görevini 3 kez ertelemenin ardından SLS-Orion uzay aracı bugün ateşlendi ve roket fırlatıldı. 1972’den beri Nasa ilk kez Ay’a gidiyor.

Aya kalkışın başlangıçta 29 Ağustos’ta yapılması planlanıyordu, ancak mühendisler yakınlarda bir fırtına ve roket motorlarından birinin soğutulmasıyla ilgili sorunlar da dahil olmak üzere çeşitli sorunlarla karşılaştıktan sonra NASA fırlatmayı 16 Kasım’a erteledi.

Birkaç gecikme ve küçük bir kasırga hasarından sonra NASA, Artemis 1 görevini başlattı.

NASA’nın yeni Uzay Fırlatma Sistemi roketi bugün Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatıldı.

artemis1 uzay
Artemis 1 ay roketi ve Orion uzay aracı, Florida, Cape Canaveral’daki Kennedy Uzay Merkezi’nde üçüncü fırlatma denemesi ile fırlatma başladı.

Artemis I görevi ay yüzeyine inmeyecek olsa da, yolculuğun kendisi, insan astronotlar için tasarlanmış bir aracın uzayda şimdiye kadar seyahat ettiği en uzak nokta olacak.

NASA’nın büyük gezisinde hiç insan olmayacak ama üç astronot olacak: Helga, Zohar ve Moonikin Campos.

Bunlar yüksek teknolojili mankenler, (bilimsel araştırmalarda kullanılan insan modelleri için kullanılan terim bu) insan vücudunun uzay yolculuğuna nasıl tepki verdiğini test edecek sensörlerle dolu.

Helga ve Zohar, radyasyonun uzaydaki kadınların vücutları üzerindeki etkilerini ölçmek için tasarlandı. Moonikin Campos, aya yapılacak bir yolculuğun gelecekteki insan mürettebat üyeleri için ne kadar inişli çıkışlı olabileceğini izlemek için komutan koltuğuna oturacak.

Bu mankenler kendi başlarına pek etkileyici görünmeseler de, NASA’nın aya yeni bir yol inşa etme ve nihayetinde astronotları Mars’a gönderme hedeflerinde kritik bir rol oynayacaklar. Ayrıca, uzay yolculuğu anlayışımızı daha iyi hale getirmeyi amaçlayan görevdeki birkaç bilim deneyinden sadece biri.

artemis1 uzaya cıkıyor
Florida, Cape Canaveral’daki Rocco A. Petrone Fırlatma Kontrol Merkezi’nden Orion uzay aracıyla Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketinin görünümü

Yine de, her şey planlandığı gibi giderse, NASA’nın bugüne kadar ürettiği en güçlü roket olan Uzay Fırlatma Sistemi (SLS), Orion uzay aracını tepesinde taşıyarak havalandı.

Araç yörüngeden ayrıldıktan sonra, Orion, sonunda geri dönüp Dünya’ya dönmeden önce, 42 gün boyunca 1,3 milyon millik bir yolculuk olan Ay’ın etrafına ve ötesine seyahat edecek.

Bu görev, NASA’nın ay yüzeyinde astronot gezileri, bir ay insan yaşam alanı ve Gateway adlı yeni bir uzay istasyonunu içeren daha geniş ay keşif hedeflerinin bir parçası. Artemis I ayrıca Artemis programındaki sonraki iki görevin temelini atıyor: Artemis 2’nin 2024’te insanları ay etrafında benzer bir yolculuğa göndermesi planlanıyor ve Artemis 3, ilk kadın iniş yaparak tarih yazacak.

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    Canlı Arı Sokması Akupunktur, Ölümle Sonuçlanabilir!

    Andromeda Galaksisi: En Yakın Büyük Komşumuz