Bir NASA yetkilisi BBC’ye, insanların bu on yıl içerisinde, yani 2020’li yıllarda Ay ‘da uzun süre kalıp yaşayabileceğini söyledi.
Ajans için Orion ay uzay aracı programını yöneten Howard Hu, bilimsel görevleri desteklemek için habitatlara ihtiyaç duyulacağını söyledi.
Pazar günü Laura Kuenssberg ile Orion’u taşıyan Artemis 1 roketinin Çarşamba günkü lansmanının “insanlı uzay uçuşu için tarihi bir gün” olduğunu söyledi.
Orion şu anda Ay’dan yaklaşık 134.000km uzakta.

100 metre yüksekliğindeki Artemis roketi, Nasa’nın astronotları Dünya’nın uydusuna geri götürme görevinin bir parçası olarak Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatıldı.
Roketin tepesinde oturan Orion uzay aracı, bu ilk görev için mürettebatsız ancak uçuşun insan vücudu üzerindeki etkilerini insan görünümlü mankenler ile kaydedecek.
Çarşamba günkü uçuş, Laura Kuenssberg’e göre Artemis’in kalkışını izlemenin “inanılmaz bir duygu” ve “bir rüya” gibi olduğunu söyledi.
“Bu, sadece Amerika Birleşik Devletleri için değil, dünya için uzun vadeli derin uzay araştırmalarına attığımız ilk adım” dedi.
“Ve bence bu NASA için tarihi bir gün, ama aynı zamanda insanlı uzay uçuşunu ve derin uzay keşfini seven herkes için de tarihi bir gün. “Demek istediğim, Ay’a geri dönüyoruz, sürdürülebilir bir program için çalışıyoruz ve bu bizi yeniden Ay’a indirecek olan insanları, taşıyıcı bir araç.” olarak görebiliriz.

Bay Hu, şu anki Artemis uçuşunun başarılı olması durumunda bir sonraki uçuşun bir canlı ekiple olacağını söylüyor.
BBC’ye, mevcut görevin iyi ilerlediğini, tüm sistemlerin çalıştığını ve görev ekibinin uzay aracını uzak bir yörüngeye yerleştirmek için Pazartesi günü öğle vakti Orion’un motorlarının bir sonraki ateşlemesine (yanma olarak bilinen) hazırlandığını söyledi.
Bay Hu, görevi Dünya’dan izlemenin endişeli bir ebeveyn olmaktan farklı olmadığını kabul etti, ancak Orion’dan gelen görüntüleri ve videoları görmenin gerçekten o heyecanı ve ‘vay, Ay’a geri dönüyoruz’ hissini verdiğini söyledi.
Artemis I görevinin en kritik aşamalarından biri, Orion modülünü güvenli bir şekilde Dünya’ya geri götürmek. Gezegenin atmosferine 38.000km veya ses hızının 32 katı hızla yeniden girecek ve altındaki kalkan 3.000C’ye yaklaşan sıcaklıklara maruz kalacak.
Artemis’in bileşenlerinin ve sistemlerinin güvenliği test edildikten ve kanıtlandıktan sonra Bay Hu, planın “bu on yılda” Ay’da insanların yaşamasını sağlamak olduğunu söyledi.

Ay’a geri dönme sebebinin büyük bir kısmının uydunun güney kutbunda su olup olmadığını keşfetmek olduğunu ekledi, çünkü bu, uzayın derinliklerine, örneğin Mars’a giden gemiler için bir yakıt sağlamaya dönüştürülebilir.
Hu, “İnsanları yüzeye göndereceğiz ve onlar da o yüzeyde yaşayacak ve bilim yapacaklar” dedi.
Dünyamızın yörüngesinin biraz ötesini öğrenmek ve ardından Mars’a gittiğimizde büyük bir adım atmak bizim için gerçekten çok önemli olacak.
Ve Artemis misyonları, derin uzay ortamında nasıl hareket edeceğimizi öğrenmemizi sağlayan sürdürülebilir bir platforma ve ulaşım sistemine sahip olmamızı sağlıyor.
Orion kapsülü 11 Aralık’ta Dünya’ya geri dönecek veya kendini uzayda imha edecek.