NASA’nın New Horizons misyonundan bilim insanları, şimdiye kadar keşfedilmiş en uzak nesnenin ilk detaylı resimlerini yayınladı – Kuiper Kemer nesnesi, Ultima Thule takma adını aldı. Daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen olağanüstü görünümü gezegenleri dört buçuk milyar yıl önce inşa eden süreçleri aydınlatıyor. New Horizons baş araştırmacısı, Colorado, Boulder’daki Güneybatı Araştırma Enstitüsü’nden Alan Stern şunları söylüyor: “Bu gösteri uçuşu tarihi bir başarıdır.
Kuiper Belt nesnesinin görüntüleri Ultima Thule, güneş sistemi tarihinin ilk aşamalarını açıklıyor.
Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) tarafından çekilen bu görüntü, New Horizons uzay aracının geri getirdiği Ultima Thule’nin en ayrıntılı örneği. Bu görüntü, 1 Ocak 2019’da, 5:01’de, piksel başına 730 feet (140 metre) orijinal ölçeğe sahip 18.000 mil (28.000 kilometre) mesafesinden en yakın yaklaşmadan sadece 30 dakika önce alındı. / NASA / Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı / Güneybatı Araştırma Enstitüsü.
Daha önce hiç uzay aracı ekibi bu kadar küçük bir gövdeyi bu kadar yüksek hızda bu kadar uzağa ulaştıramamıştı. New Horizons, son teknoloji ürünü bir uzay aracı navigasyonu için yeni bir çizgi oluşturdu.” 17.000 milden (27.000 kilometre) yakın alınan yeni görüntüler, Ultima Thule’yi birbirine bağlı iki küreden oluşan bir “temaslı ikili” olarak ortaya çıkardı. Uçtan uca, bu dünya 19 mil (31 kilometre) uzunluğundadır. Ekip, daha büyük küreyi “Ultima” (12 mil / 19 kilometre) ve daha küçük küreyi “Thule” (9 mil / 14 kilometre) olarak adlandırdı. New Horizons Jeoloji ve Jeofizik ekibinin lideri Jeff Moore, şunları söyledi: “New Horizons, bizi güneş sisteminin doğuşuna götüren bir zaman makinesi gibi. Zaman içinde donmuş olan gezegensel oluşumun başlangıcının fiziksel bir temsilini görüyoruz. Ultima Thule’yi incelemek gezegenlerin nasıl oluştuğunu anlamamıza yardımcı oluyor – hem kendi güneş sistemimizde hem de galaksimizde yörüngede bulunan diğer yıldızları.” Yeni Yıl Günü uçuşundan elde edilen veriler gelecek haftalarda ve aylarda ulaşmaya devam edecek ve daha yüksek çözünürlükte görüntüler gelmeye devam edecek. New Horizons Proje Yöneticisi Helene Winters, şunları söyledi: “Önümüzdeki aylarda, New Horizons Dünya’ya düzinelerce veri seti iletecek ve Ultima Thule – ve güneş sisteminin hikâyesine yeni bölümler yazacağız.”
Maryland, Laurel’deki Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı, New Horizons uzay aracını tasarladı, kurdu ve işletti ve NASA’nın Bilim Misyon Müdürlüğü görevini yönetti. San Antonio’da bulunan Güneybatı Araştırma Enstitüsü, bilim ekibine liderlik ediyor, yük taşıma operasyonları yapıyor ve bilim planlamasıyla karşılaşıyor. New Horizons, NASA’nın Alabama, Huntsville’deki Marshall Uzay Uçuş Merkezi tarafından yönetilen Yeni Sınırlar Programının bir parçasıdır. Twitter’da New Horizons görevini izleyin ve sohbete katılmak için #UltimaThule, #UltimaFlyby ve #askNewHorizons etiketlerini kullanın. Canlı güncellemeler ve görev bilgilerine bağlantılar ayrıca http://pluto.jhuapl.edu ve www.nasa.gov adresinde mevcuttur. Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190102164307.htm
Çeviri: Bünyamin Tan