NASA’nın Yayınladığı, Detaylı Muhteşem Ay Krateri Fotoğrafı

Ay yüzeyine ait fotoğraflar geldikçe, uydumuzun daha önce farkına varmadığımız yeni özellikleri ortaya çıkıyor. İlk insanlar haftaları aya bakarak tanımlarken, mitolojilerinde de ona yer verdiler. Günümüzde hala gözümüzü o’ndan ayıramıyoruz. 1969 yılında Ay’a yolculuk etmiş olmak yeterli değil, o yüzden de NASA’nın Lunar Reconnaissance Orbiter adlı uzay aracı, bizim için uydunun fotoğraflarını çekiyor.

Sahip olduğu üç kamera ile hem renkli, hem de siyah beyaz görüntüler çeken aracın gönderdiği fotoğraflar arasında, Neil Armstrong Ay’da bıraktığı ekipmanların fotoğrafları da yer alıyor. Son fotoğraflarda göze çarpan bir krater ise özellikle etkileyici. Ay’ın bize dönük olan yüzüyle, uzaya dönük olan diğer yüzünün kesiştiği bölgede bulunan krater, 3.8 milyar yıl önceki bir çarpışma sonucu oluşan Mare Orientale adlı bölgenin içinde yer alıyor.

Lunar Keşif Mekiğinin kamerasından genç krater (3.13˚N, 281.07˚E) 3 Kasım 2018’de 3 Hafta önce çekildi. Güneş batıdan (soldan 48 derecelik açı) ile aydınlatıyor. Fotoğraf 8.1 Kilometrelik bir alanı kapsıyor. NAC image M12959100LR [NASA/GSFC/Arizona State University].
Bu krater sadece 100 milyon yıllık. Astronomların açıklamasına göre, bu kraterde yaşıyor olsaydınız gezegenimizi ufuk çizgisinde bir o yana, bir bu yana giderken görürdünüz. Neil Armstrong’un iniş yaptığı bölgeden 1000 kilometre kadar uzakta bulunan kraterin genişliği ise sadece 1.8 kilometre. Daha yakından incelemek isterseniz, görüntünün yüksek çözünürlüklü bir kopyasını indirebilirlersiniz. 467 MB’lık bu dosyayı açınca, inanılmaz detaylarda kaybolmak işten bile değil. Detaylı dosyayı aşağıda verilen kaynaktan inceleyebilirsiniz.
Editör / Yazar: Ali Ekber ÖZGEN
Kaynak: http://lroc.sese.asu.edu/posts/1073

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yer çekimi olmasaydı, başımıza neler gelirdi?

Uzay tabanlı ve yer tabanlı teleskopların kombinasyonu 100’den fazla ötegezegen ortaya çıkardı