En beklenmedik anda birden gelir başımıza. Beden eğitimi dersinde tam koşu yapıyorken yada bir voleybol antrenmanında alıştırma yaparken veya yüzerken… BAM! Ayağınıza aniden kramp girer. Bazen ağrısı o kadar çok olur ki nefesinizi keser. Tamam iyi de bu niye oluyor? Ayağınız sizden nefret mi ediyor yoksa? Yoksa ayağınız düşme sinyalleri mi veriyor!? Tabiki hayır. Muhtemelen bu sadece bir kramp. Kas krampları vücudunuzun herhangi bir kasında meydana gelebilir. Bacağınıza kramp girmesi çok yaygındır. Kolunaza girmesi de olağanüstü bir durum değildir. Krampların en yaygın olduğu bölgeler olarak baldır, ayak, el, kol ve karın kaslarını sayabiliriz. Kramplar genellikle egzersiz yaparken başımıza gelir. Ama kramp ağrısını sıkça yaşayanlardan da duyabileceğiniz gibi gece uyurken de başınıza gelebilir. Kramp kasların istemsiz kasılmasıdır. Yani kontrolünüzün dışında kasılması. Kas kasılır, küçülür ve sertleşir.
Genellikle bu şekilde birkaç saniye ile birkaç dakika arası sürebilir ve bazen ciddi ağrılara sebep olur. Genelde kramplar kendiliğinden kaybolmaz. Kası rahatlatmak için gerip masaj yapmak gerekebilir. Ayrıca kası rahatlattıktan hemen sonra hareket ettirince yeniden kramp girebilir. Kramp tamamen geçene kadar germeye ve masaj yapmaya devam etmelisiniz. Doktorlar krampın sebebini tam olarak bulabilmiş değil.
Mevcut görüşe göre kramp dehidratasyon, düşük elektrot düzeyi, bozuk şekilli olma, kas yorgunluğu gibi sebeplere bağlı oluşuyor. Kramplar genelde yüksek ısı düzeyine ulaşılan egzersizlerde gerçekleşir. Egzersiz gerçekten ısınınca çok terlersin. Bu ter sıvı ve elektrosit kaybettirir. Ve vücudun dehidrate olmasına sebep olur. Kas için gerekli elektrositler kaybedilmiş olur. Egzersiz sırasında hidrate kalmanın önemi buna dayanıyor. Eğer çok terleyecek bir spor yapacaksan elektrosit ihtiyacını karşılamak için spor içeceklerine başvurabilirsin.
Çeviri:Mehmet Akif Şakiroğlu
Kaynak:https://wonderopolis.org/wonder/why-do-your-muscles-cramp

Kana ihtiyaç duyanların imdadına 'Hızır' gibi yetişecek
