Bilim adamları, nükleer atığın bir enerji kaynağı olarak nasıl kullanılacağını keşfetti ve radyoaktif gazı pil olarak kullanılabilecek yapay elmaslara dönüştürdüler. Kendi elektrik akımını üretebilen bu elmaslar, yapıldıkları radyoaktif maddelerin yarılanma ömrünün uzun olması nedeniyle, binlerce yıl potansiyel olarak bir güç kaynağı sağlayabilir.
Birleşik Krallık’taki Bristol Üniversitesi’nden jeokimyacı Tom Scott, “Hareketli parça yok, emisyon üretilmedi ve bakım gerektirmiyor, sadece doğrudan elektrik üretimi” dedi. “Elmasın içine radyoaktif madde sarmalayarak uzun vadeli bir nükleer atık problemini, nükleer gücüyle çalışan bir pille uzun vadeli temiz enerji kaynağı haline getirdik.”Scott’un ekibi şu ana kadar, kararsız bir nikel izotopu (nikel 63) kullanan bir prototip elmas bataryasını, radyasyon kaynağı olarak gösterdi. Nikel 63’ün yarı ömrü yaklaşık 100 yıl. Bu, araştırmacıların prototip cihazının şarjının yaklaşık %50 sini, 100 yıl içinde tutacağını gösteriyor.
Ancak bilim adamları, birlikte çalışabilecekleri daha iyi bir kaynak olduğunu söylüyor Karbon-14. Ve yaklaşık 5730 yıllık yarı ömre sahip olması nedeniyle, bu oldukça uzun zaman alabilir. Bu, Karbon-14’ün son derece uzun bir süre depolanması gerektiği anlamına gelmekle birlikte, elmas yapıya dönüştürüldüğünde, maddenin şaşırtıcı derecede uzun ömürlü piller üretebileceği anlamına geliyor.
Ekip, çalışmalarının ayrıntılarını geçen hafta Bristol Üniversitesi’ndeki “Dünyayı Değiştirmek için Fikirler” konulu bir dersle paylaştı. Ancak araştırmalarını henüz yayınlamadılar. Bu yüzden Karbon-14 pillerinin gerçekten olup olamayacağını görmek için beklemek zorundayız.
Kaynak:http://www.sciencealert.com/scientists-are-turning-nuclear-waste-into-super-efficient-diamond-batteries
Bir yorum