Okul mu iş mi? Okul Hayatınızda Yapacağınız Seçim Kişiliğinizi Değiştirebilir.
Gerçek ya da oyun hayatında hepimiz oradaydık. O popüler masa oyununda, ilk dönüş anınızda bir seçimle karşılaşmak zorundasınız. Gelecekte daha yüksek potansiyel bir gelir için pembe veya mavi piyonlarınızı okulda bir derece peşinde koşarak harcar mısınız?
Ya da başlangıçta gelir etmeye başlamak için iş dünyasına mı girersiniz?

Psychological Sience araştırmasına göre; gerçek dünyada, elbette bu kararlar daha fazla dereceler ve paralar içindir. Aynı zamanda bireylerin kişilikleri zamanla ve ilgi alanıyla ilişkilidir. Mesleki yoldaki insanlar üniversiteye gidenlere göre daha vicdani ve araştırmacı, sosyal ve girişimci faaliyetlerle daha az ilgilenirler.
‘’Bu değişimler için iki ana sebep olduğuna inanıyoruz. Belirli tutum ve davranışları talep eden ve ödüllendiren yeni sosyal roller ve çevresel özelliklerdir.’’ Jessica Golle Baden Württemberg Eyalatinde; Golle şu şekilde açıklıyor; Öğrenciler 4. sınıfın sonunda üç ortaokul parkurundan birine ayrılmıştır.
Meslek eğitimi ile akademi eğitimi
Bu araştırmanın amaçları için, araştırmacılar sadece bir tanesi, öğrencilerin 10. sınıfın sonunda takip etmek için seçebilecekleri bir ara parça olan Realschule’a odaklanmıştır. ( Realschule, Almanya, İsviçre ve Lihtenştayn’da bulunan bir okul türüdür.)
Mesleki eğitim (araç bakımı ve teknik resim gibi alanlarda) veya notları yeterince yüksekse, üniversiteye giriş sınavına girmeden önce 3 yıllık akademik eğitim almak için. Çalışmanın ilk aşamasında, 2006 yılından başlayarak, 46 okulun temsili bir örneğinden 2.095 sınıf 10 öğrenci, kişilik özelliklerinin Big Five Envanteri ve genel çıkarların bir ölçüsünü içeren bir anket doldurdu.
Araştırmacılar ayrıca orta değişkenli sonuçlar olan; demografik faktörler, akademik performans ve diğer faktörler gibi sebepler hakkında da bilgi topladılar. 6 yıl sonra 2012 ‘de Meslek eğitimi ile akademi eğitimi arasında ankete cevap veren 508 öğrencinin takibi yapıldı.

Mesleki eğitimi seçen öğrencilerin matematik ve Almanca’ da eğilimlilerinin ve performanslarının düşük olduğu, sahip olduğu teknik becerilerinin daha yüksek bir tahminine ve akademisyenleri seçenlere göre daha düşük eğitim seviyesine sahip ebeveynlere sahip olma eğilimindedirler.
382 öğrenciden, 212 ‘si akademik eğitimi, 170’i ise mesleki eğitimini seçtiler. Mesleki yolu seçen bireyler vicdanlılık konusunda daha yüksek puanlar aldılar ve kendilerini akademik hayatı seçen bireylere kıyasla daha sıkı ve daha kapsamlı olarak algıladıklarını bildirdiler. Araştırmacılar ayrıca bir mesleğe giren genç yetişkinlerin laboratuvar deneyleri yapmak, başkalarıyla ilgilenmek veya grup liderliği rolünü üstlenmek gibi genellikle araştırmacı, sosyal ve girişimci faaliyetlerle daha az ilgilendiklerini buldular.
Yazarlar, öğrencilerin bildirdikleri ilgi alanlarındaki farklılıklar için potansiyel açıklamaların daha spekülatif olduğunu belirtiyor. Öğrenciler daha akıcı sosyal gruplarıyla etkileşime girmeyi keyifli bir eğlence faaliyeti olarak görse de, araştırmacılar bu konuda cesaretlendirdi. Mesleki ortamlar genellikle bireylerin daha sorunlu sosyal etkileşimlere ve genel olarak sosyalleşmeye olan ilginin azalmasına yol açabilecek takımlar halinde çalışmasını gerektiriyor.
Profesyonel ortamlar ayrıca, öğrencilerin kariyerlerine erken dönemde liderlik pozisyonlarına olan ilgilerini veya takip etme becerilerini azaltabilen öğrenci gruplarından daha hiyerarşik olma eğilimindedir.
Kaynak: Psychological Science / Çeviri: Uğur KÖŞE