Okyanusun derinliklerinde Hindistan’ı 2 kez çevreleyebilecek büyüklükte gizli ormanlar bulundu.
Dünyanın en büyük ve en ünlü olarak isimlendirebileceğimiz yağmur ormanlarının çoğunun isimlerini biliyoruz. Örneğin Amazon, Borneo, Kongo, Daintree gibi. Bunun yanında pek çoğumuz dünyanın en geniş orman alanının Rusya’dan Kanada’ya uzanan ’Boreal’ ormanları olduğunu biliyoruz.
Peki ya kaçımız bir su altı ormanı ismi biliyoruz?

Sualtında büyük deniz yosunu ormanları gizli ve bu ormanlar tahmin ettiğimizden çok daha geniş bir alana yayılıyor. Birazına isim bile verilmiş. Yemyeşil örtüler çoğu deniz türüne ev sahipliği yapıyor. Örneğin; Büyük Güney kayalıkları Avusturalya’nın güney kesimlerine uzanırken Büyük Afrika deniz ormanları Güney Afrika’nın kıyı şeridine uzanır.
Dünyanın ise her yerinde oldukça geniş fakat bir o kadar da ismi dahi olmayan su altı ormanları bulunuyor. Bu ormanların ne kadar kapsamlı olduğunu yeni araştırmamızla birlikte keşfettik. Dünyadaki okyanus ormanları Hindistan’ın iki katı büyüklüğündeki bir alanı kaplıyor.
Deniz yosunu ormanları, denizdeki ısı ve iklim değişikliğinden kaynaklanan bir tehditle yüzleşiyor. Fakat hızlı büyüme ve karbon tutma özelliklerinden dolayı bu tehdidin cevabı da bu ormanların arasında gizli kalıyor.
Su Altı Okyanus Ormanları Nelerdir?

Su altı ormanları alg türlerinden olan deniz yosunlarından oluşur. Deniz yosunları da diğer bitkiler gibi fotosentez yoluyla büyür. Dalgalarla birlikte adeta dans eder gibi sallanan en büyük türleri, orman kanopilerini oluşturur. (Kanopi, ormanın ağaçlarının çoğunun kronlarının birleştiği ve kalın bir tabaka oluşturduğu tabakadır. Kısaca, gölge ve örtü anlamına gelmektedir.)
Orman kanopileri bu yosunların üst kısmını oluşturur ve yaşam doludur. Sadece kanopiler olmamakla birlikte deniz yosunlarının tamamı çoğu canlıya yaşam ve barınak sağlar. Eğer bu bölgeden yüzerek geçerseniz ışıklı gölgeleri ve sürekli hareketlenen yosunların oluşturduğu ahengi hissedebilirsiniz.
Deniz bambu ve dev yosun gibi büyük türler ise gazla dolu bir yapıya sahip olduğu için balon gibi çalışır ve bu sayede geniş bir açıya dağılan kanopiler oluşturur. Diğer türler ise dik kalmak ve fotosentez sağlamak için güçlü gövdelerinden destek alır. Ve bir diğer türleri ise Avusturalya’nın büyük güney kayalıklarındaki altın yosunlar gibi deniz tabanını örter.
Bu Ormanlar Ne Kadar Hızlı Büyürler Ve Genişlikleri Nasıldır?

Deniz yosunlarının gezegendeki en hızlı büyüyen bitkilerden olduğu uzun zamandır bilinmektedir. Ancak bu güne kadar ormanların kapladığı genişliği tahmin dahi etmek oldukça zor olan bir konuydu.
Fakat artık uydu üzerinden ormanları karadan kolayca ölçebilirsiniz. Bunun yanında su altı çok daha karmaşık bir konudur. Çoğu uydu su altındaki ormanların ölçümünü yapamaz. Bu zor durumu çözmek için, bilimsel literatürden, çevrimiçi depolardan, yerel her bir yandan ve vatandaş bilim girişimlerinden elde edilen milyonlarca sualtı kaydı gibi pek çok kaynaktan yararlandık.
Bu bilgilerle, okyanus ormanlarının küresel dağılımını modelledik ve bunların 6 milyon ila 7,2 milyon kilometrekarelik bir alanı kapladığını tespit ettik. Ve Bu Amazon’dan çok daha büyüktür. Ardından, bu okyanus ormanlarının ne kadar verimli olduğunu, yani ne kadar büyüyebildiklerini değerlendirdik.
Fakat bir kez daha, küresel kayıtlara ulaşamadık. Birçok deneysel çalışmadan geçmek durumunda kaldık ve bu deneylerde deniz yosunlarının büyüme oranlarını ölçen tüplü dalgıçlar kullanıldı.
Okyanus ormanlarının buğday, pirinç ve mısır gibi yoğun olarak yetiştirilen birçok üründen bile daha verimli olduğunu keşfettik. Verimliliğin ise en büyük olduğu; genellikle serin, besin açısından zengin sularda olan ılıman bölgeler olduğunu anladık..
Bu bölgelerdeki okyanus ormanları, her yıl ortalama olarak bu mahsullerden kapladığı alan başına 2-11 kat daha fazla biyokütle üretmekte olduğu ortaya çıktı.
Keşiflerimiz Karşılaştığımız Zorluklar İçin Ne Anlam İfade Ediyor?

Dünyanın gelecekteki gıda güvenliğini karşılamaya yardımcı olmak için bu muazzam cesaret verici keşifteki üretkenliği kullanabiliriz. Deniz yosunu çiftlikleri, karada gıda üretimini destekleyebilir ve sürdürülebilir kalkınmayı artırabilir.
Fakat yosunlardaki hızlı büyüme oranları aynı zamanda karbondioksite aç olduğu anlamına geliyor. Ve bu durumda büyüdükçe deniz suyundan ve atmosferden büyük miktarlarda karbon çekerler. Bu durumda Küresel olarak, okyanus ormanları Amazon kadar karbon tüketebilir. Böylelikle iklim değişikliğini hafifletmede rol oynayabilirler.
Aynı zamanda, deniz yosunu karbonunun nispeten uzun süreler boyunca atmosferden uzak tutulmasını gerekir. İlk tahminlere göre fazlaca deniz yosununun tortullarda veya denizin derinliklerinde tutulabileceğini düşünülmektedir. Ancak tam olarak ne kadar deniz yosunun, karbonu etkileyeceği hala araştırma konuşur.
Okyanus Ormanları İçin Zor Zamanlar
Bu zamana kadar okyanuslarımıza 2.400 giga tonluk sera gazı tarafından tutulan ekstra ısı gitti. Bu durum da okyanus ormanlarının çok zor koşullarla karşı karşıya olduğu anlamına geliyor. Geniş okyanus ormanları, yakın zamanda Batı Avustralya, doğu Kanada ve Kaliforniya’da yok oldu ve bu da habitat ve karbon tutma potansiyelinin kaybına neden oldu.
Tersi durumda ise, deniz buzu eridikçe ve su sıcaklıkları ısındıkça, bazı Kuzey Kutbu bölgelerinin okyanus ormanlarının genişlemesi bekleniyor. Bu gözden kaçan ormanlar, kıyılarımız için görünmeyen çok önemli bir rol oynamaktadır ve henüz Dünyanın sualtı ormanlarının çoğu tanınmamış, keşfedilmemiş ve haritalandırılmamış.
Keşiflerimizi geliştirmek için önemli çabalarımızla sağladıkları birçok fırsatın tüm potansiyelini kullanmak bir yana, onların korunmasını ve muhafaza edilmesini sağlamak pek mümkün olmayacaktır.
Çeviri: IRMAK KÜÇÜK