Yeni yapılan MRG (Manyetik rezonans görüntüleme) çalışmaları, bazı insanların yarım beyin ile nasıl yaşadığını açıklıyor.
Beyinlerinin önemli kısmı hasar görmüş veya eksik olan insanların, göreceli olarak normal yaşam hikayeleri mantık dışı görünüyor. Ancak, şans verildiğinde, beyinlerimiz yeteneklerini eksik parçaların etrafında geliştirmek gibi tuhaf bir beceriye sahip.
İnsan beyninin bir kısmı tam anlamıyla olmadığında birden fazla görevi yerine getirme konusundaki olağanüstü yeteneğini ortaya koydu.
İlgili: Beyninin çoğunu kaybeden adam bilinç hakkında bildiğimiz her şeye meydan okuyor

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde nörobilimci olan DoritKliemann, “Onlarla ilk karşılaştığınızda adeta özel durumlarını unutabilirsiniz” diyor.
“Bilgisayarın önünde oturduğumda ve MR görüntülerinde sadece bir beynin yarısının var olduğunu gördüğümde bu görüntülerin, henüz konuşurken ve yürürken gördüğüm ve zamanını araştırmaya ayırmayı seçen insandan geldiğine hala hayret ediyorum.”
Çalışma katılımcılarından altısı, nadir ve şiddetli bir epilepsi tipinin sağaltımı için çocukluk döneminde beyin yarım kürelerinden birinin çıkarılması gibi korkutucu derecede ağır bir prosedürden geçti. Prosedür hemisferektomi olarak adlandırılır. Sadece nöbetler katastrofikse veya ilaçlar başarısız olmuşsa uygulanır.
Bilişsel yetenekleri oldukça yüksek düzeyde çalışıyor
Kliemann, “Bu hastaların neler yapabildikleri gerçekten şaşırtıcı.Evet, birtakım zorluklarla yüzleşiyorlar, ancak beyin dokusunun yarısı eksik olduğu göz önüne alındığında bilişsel yetenekleri oldukça yüksek düzeyde çalışıyor. “dedi.
Kliemann ve arkadaşları, katılımcıların beyninin sadece yarısı ile dinlenme durumundaki beyin aktivitesi paterninin, tüm beyin kısımlarına sahip olan insanlara son derece benzer olduğunu buldular. Ancak ekip bir fark da tespit etti: hemisferektomi yapılan katılımcılardan nöral ağlar arasında çok daha fazla bağlantı olduğunu gösterdi.
Çocukken hemisferektomi yapılan bir katılımcıdan MRG. (Caltech beyin görüntüleme merkezi)
Bu ağlar dikkat, duyusal ve limbik (duygu ve hafıza) aktiviteler gibi şeyleri kontrol eder ve genellikle beynin her iki yarım küresini de içerir.
Ağlar arasındaki bağlantı kalıpları kontrol grubundakilerle aynıydı, sadece daha fazlasını yapıyorlardı.
Carnegie Mellon Üniversitesinden sinirbilimci Marlene Behrmann New York Times gazetesine verdiği demeçte, “Beyin ağları birden fazla görevi yerine getiriyor gibi görünüyor” dedi.

Nöral ağlar arasındaki bağlantının artışı, kalan beynin, bilişsel işlev ve bilinci korumak amacıyla mevcut kaybını nasıl telafi ettiğini yansıtıyor.
Örnekleminçok küçük olması nedeniyle, beyin aktivitesindeki farklılıklar ile belirli davranışlar veya IQ gibi biliş arasında bir bağlantı kuramadıklarına dikkat çekiyorlar.
Gelecekteki araştırmalarda ekip, burada test edilen dinlenme durumunun aksine, belirli görevler sırasında hasarlı veya eksik beyin parçalarını telafi etmek için bu nöral ağların birlikte nasıl çalıştığını öğrenmeye hevesli.
Kliemann, “Yarım beyinle yaşayabilen bireyler olduğu gibi, bazen inme gibi çok küçük bir beyin lezyonu veya tümör ya da bir bisiklet kazası gibi travmatik beyin yaralanmasının yıkıcı etkileri olabilir.” dedi.
Saygılarımla.
Duygu Ardıç
Yorumlar 1