Araştırmacıların yeni geliştirdiği süper elastik alaşım extrem sıcaklıklarda deforme olsa da şeklini yeniden kazanabiliyor.
Japonya’ daki araştırmacılar süper elastik malzemelerin dayanıklılık limitleri üzerinde çalışırken, oldukça düşük ve yüksek sıcaklıklara dayanabilen demir bazlı bir alaşım geliştirerek bu konuda kayda değer bir atılım gerçekleştirdiler.
Bu yeni süper elastik demir alaşımın, şekli bozulup deforme olsa da eski haline dönmesi, depreme dayanıklı binaların yapımı ve uzay çalışmaları için umut veriyor.
Süper elastik alaşım (SEA), deforme olduktan sonra orijinal şeklini alabilmesi sebebi ile süper elastik malzeme sınıfına giriyor. Bu malzemeleri diğer malzemelerden ayıran şey dayanıklı olmaları ve gözlükten önlüğe, tıbbi malzemelerden diş hekimliği uygulamalarına kadar her şeyde kullanılabiliyor olması fakat mevcut halleriyle belirli bir limite sahipler.
Yüksek Sıcaklıklara Dayanabiliyor
Bu malzemelerin mekanik dayanımı sıcaklıkla değişebilir. Günümüzde kullanılan malzemelerin dayandıkları sıcaklık değerleri -20°C ile 80°C arasındadır. Nikelden veya titanyumdan yapılan malzemeler ise oldukça pahalıdır, genellikle ince teller ve tüplerde kullanılır.
Tohoku Üniversitesi’ nden bir ekip, süper elastik alaşımlar için potansiyel uygulamaları önemli ölçüde genişletecek yeni bir reçete geliştirdi. Yeni malzemenin içeriğinde demir, alüminyum, nikel ve krom bulunuyor. Bu yeni süper elastik alaşımın alt dayanım sıcaklığı -263°C ve üst dayanım sıcaklığı 200°C.
Bu malzemenin heyecan yaratan başka bir potansiyeli
Gece gündüz sıcaklık farklarının çok yüksek olduğu, Mars ve Ay gibi -170°C ve 120°C gibi extrem sıcaklıklara sahip yerleri keşif için geliştirilecek uzay araçları için kullanılabilecek olması.
Araştırma ekibini yöneten ekip SEA ‘ nın kullanımı bununla sınırlı olmadığını, binaların ve köprülerin kolonlarında kullanarak depreme karşı daha fazla direnç sağlanabileceğini belirttiler.
Araştırma Science dergisinde yayınlandı.
Editör: Zehra ORUÇ