Panik Atak Belirtileri: Panik atak, uyarı vermeden ani duyguları içerir. Bu bölümler uyku sırasında bile her an gerçekleşebilir. Panik atak geçiren insanlar kalp krizi geçirdiklerine inanıyorlar, ölüyorlar ya da çıldırıyorlar.
Bir kişinin panik atak sırasında yaşadığı korku ve dehşet, gerçek durumla orantılı değildir ve etraflarında olanlarla ilgili olmayabilir. Panik atak yaşayan çoğu kişi aşağıdaki belirtilerden birkaç tanesine sahiptir:
İşte Panik Atak Belirtileri:
- Hızlı kalp atışı
- Zayıf hissetmek, bayılma veya baş dönmesi hissi
- Ellerde ve parmaklarda karıncalanma veya uyuşma
- Dehşet duygusu ya da kıyamet ya da ölümü yaklaşma
- Terli hissetmek veya üşütmek
- Gögüs ağrıları
- Solunum güçlüğü
- Kontrol kaybını hissetmek
Panik atak nedir?
Panik ataklar genellikle kısadır, ancak 10 dakikadan az süren semptomların bazıları daha uzun süre devam edebilir. Bir panik atak geçirmiş kişiler, daha sonra panik atak geçirmemiş olanlardan daha sonraki panik atakları için daha fazla risk altındadır.
Ataklar tekrar tekrar meydana geldiğinde ve daha fazla olay olması konusunda endişe duyulduğunda, bir kişinin panik bozukluğu olarak bilinen bir duruma sahip olduğu düşünülür.

Panik bozukluğu olan insanlar, bir sonraki olayın ne zaman olacağını tahmin edemediklerinden aşırı derecede endişeli ve korkmuş olabilirler. Panik bozukluğu oldukça yaygındır ve ABD’deki yaklaşık 6 milyon yetişkini etkiler. Kadınlarda görülme erkeklerin iki katıdır ve panik atak belirtileri genellikle erken yetişkinlik döneminde başlar.
Panik bozukluğa neyin neden olduğu belli değildir. Panik ataklara karşı biyolojik kırılganlığa sahip birçok insanda, önemli yaşam değişiklikleriyle (evlenmek, çocuk sahibi olmak, ilk işe başlamak, vb.) ve yaşam tarzı stresinden kaynaklanıyor olabilir. Panik bozukluğu geliştirme eğiliminin ailelerde de ortaya çıkabileceğini gösteren bazı kanıtlar vardır. Panik bozukluğu çeken kişilerin de depresyon geçirmesi, intihar girişiminde bulunması, alkol veya uyştrucuları kullanması diğerlerinden daha olasıdır.
Panik Atak Nedenleri
Panik ataklara veya panik bozukluğuna neyin neden olduğu bilinmiyor, ancak şu faktörler rol oynayabilir:
- Genetik
- Büyük stres
- Strese daha duyarlı veya olumsuz duygulara eğilimli mizaç
- Beyninizin bölümlerinin çalışma biçimindeki belirli değişiklikler
- Panik ataklar aniden ve ilk başta uyarı vermeden ortaya çıkabilir, ancak zamanla genellikle belirli durumlar tarafından tetiklenirler.
Bazı araştırmalar, vücudunuzun tehlikeye karşı doğal savaş ya da kaç tepkisinin panik ataklarla ilgili olduğunu öne sürüyor. Örneğin, arkanızdan bir boz ayı gelirse, vücudunuz içgüdüsel olarak tepki verir.
Vücudunuz yaşamı tehdit eden bir duruma hazırlanırken kalp atış hızınız ve nefesiniz hızlanır. Aynı reaksiyonların çoğu panik atakta da meydana gelir. Ancak bariz bir tehlike yokken neden panik atak meydana geldiği bilinmiyor.
Panik Atak Önleme
Panik atakları veya panik bozukluğunu önlemenin kesin bir yolu yoktur. Ancak, bu öneriler yardımcı olabilir.
Panik atakların kötüleşmesini veya daha sık hale gelmesini önlemek için mümkün olan en kısa sürede panik atak tedavisi alın .
Panik atak semptomlarının nüksetmesini veya kötüleşmesini önlemeye yardımcı olmak için tedavi planınıza bağlı kalın.
Kaygıya karşı korunmada rol oynayabilecek düzenli fiziksel aktivite yapın.
Panik Atak Tedavisi

Neyse ki, panik bozukluğu tedavi edilebilir bir durumdur. Psikoterapinin ve ilaçların her ikisi de panik bozukluğunun başarılı tedavisi için, tek başlarına veya kombine halde kullanılmıştır. İlaç gerekliyse doktorunuz, kaygı önleyici özelliklere sahip ilaçları, bazı antidepresanları veya bazen de kaygı önleyici özelliklere sahip bazı antikonvülsan* ilaçları veya panik bozukluğundaki atakları önlemeye veya kontrol etmeye yardımcı olmak için beta bloker olarak bilinen bir dizi kalp ilacı yazabilir.
*Antikonvülsan: Antikonvülzan ya da antiepileptik ilaç, epilepsi nöbetleri, bipolar bozukluk, nöropatik ağrı gibi durumların önlenmesinde ve tedavisinde kullanılan ilaç grubu. Nöbete sebep olan nöronların senkronize aktivitesini önleyerek nöbetlerin oluşmasını, tekrarlanmasını engeller.
Risk faktörleri
Panik bozukluğunun belirtileri genellikle gençliğin sonlarında veya yetişkinliğin başlarında başlar ve erkeklerden çok kadınları etkiler.
Panik atak veya panik bozukluğu gelişme riskini artırabilecek faktörler şunları içerir:
- Ailede panik atak veya panik bozukluğu öyküsü
- Sevilen birinin ölümü veya ciddi hastalığı gibi büyük yaşam stresi
- Cinsel saldırı veya ciddi bir kaza gibi travmatik bir olay
- Boşanma veya bir bebeğin eklenmesi gibi hayatınızdaki büyük değişiklikler
- Sigara içmek veya aşırı kafein alımı
- Çocuklukta fiziksel veya cinsel istismar öyküsü
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Bipolar Bozukluk nedir? Bipolar Bozukluk Belirtileri Tanı ve Tedavisi
Huzursuz Bacak Sendromu Nedir? Huzursuz Bacaklar Uykusuz Geceler
D vitamini eksikliği Nedir? D vitamini eksikliği belirtileri ve sebebi
Şeker hastalığı belirtisi ve Şeker Hastalığı Türleri Hakkında Genel Bilgiler
Çeviri: Ülkü Güngör
Kaynak: https://www.webmd.com/anxiety-panic/guide/panic-attack-symptoms
Yorumlar 2