NASA’nın Güneş hakkında daha fazla bilgi edinmek ve gizemleri çözmek için tasarladığı Parker Solar Probe, geçtiğimiz Ağustos ayında uzaya fırlatılmıştı. 5 Kasım 2018’de Güneş’e ilk yakın geçişini yapan Parker Solar Probe, 5 Nisan gününde ikinci yakın geçişini de başarıyla gerçekleştirdi. NASA’nın resmi açıklamasına göre; yakın geçiş 5 Nisan, TSİ ile 01:40’ta gerçekleşti. Uzay aracının bu zaman diliminde Güneş yüzeyinden yaklaşık 24 milyon kilometre uzaklıkta olduğu ifade ediliyor. 5 Kasım’da gerçekleşen bir önceki yakın geçişte de uzaklık hemen hemen aynıydı. NASA’nın 1.5 milyar dolar harcadığı uzay aracının 2025’e kadar 24 tam yakın geçiş yapması planlanıyor. Daha sonraki yakın geçişlerde ise Parker Solar Probe’un Güneş’e olan uzaklığı sürekli olarak azalacak. 2025’teki son geçişte uzay sondasının Güneş yüzeyine 6.16 milyon kilometre kadar yaklaşması bekleniyor.
Johns Hopkins Applied Physics Laboratory’de (Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı) görev alan Parker Solar Probe ekibi, araçla 4 saat boyunca Derin Uzay Ağı vasıtasyıla iletişim sağladı ve bu süreçte aracın kritik bölümlerinin sağlığını gözlemledi. Ayrıca bu geçiş; tarihin en hızlı insan yapımı cismi rekorunu da kırmış oldu. Toplamda 343.112 (saatte) yol alan uzay aracı, son yakın geçişini saatte tam 692.000 kilometre ile gerçekleştirecek.
Görevin yöneticisi Nickalaus Pinkine, ”Parker, tam da tasarladığımız gibi çalışıyor. Önümüzdeki görevlerde de aynı başarıyı elde etmek istiyoruz; tabii ki bilimsel veriler de toplayacağız. Böylece bilim ekibimiz koronanın ve Güneş’in gizemlerini keşfetmeye devam edebilecekler” demecini verdi. Parker Solar Probe, Güneş ile olan bu karşılaşmasına 30 Mart’ta başlamıştı. Parker Solar Probe’un güneşle karşılaşma evresi 0,25 AU (astronomik birim) yani 37.417.248 km içerisinde gerçekleşti.
Editör / Yazar: Kuzey KILIÇ
Kaynak: https://blogs.nasa.gov/parkersolarprobe/

Hindistan’daki dev gökkuşağı sincabının fotoğraflarına bir bakın!

Bir yorum