Peru’nun ilgi çekici Nazca çizgileri, UNESCO Dünya Mirası Alanı’ndaki araştırmacılar tarafından 168 yeni geoglif seti keşfedildi.
Peru’daki Nazca Çölü, tepeden bakıldığında bir sanat galerisi gibidir. Yine de göklerden onlarca yıl boyunca yaptığımız araştırmalara rağmen taşların arasında solan bu dev koleksiyonun küçük bir kısmını zar zor keşfettik.

Geçen yıl Peru’daki bir arkeolog The Guardian’a bilim adamlarının çölde Nazca çizgilerinin yalnızca yüzde 5’inin bulunduğunu söyledi.
Japonya’daki Yamagata Üniversitesi’ndeki araştırmacılar bu iddiayı değiştirmek için yerel arkeologlarla birlikte çalışıyorlar ve en son ortaya çıkarılan antik hatlar, önceki bilinen tasarım sayısını neredeyse ikiye katlıyor.
Güney Peru’daki drone araştırmaları ve havadan görüntüler, Nazca Çizgileri Dünya Mirası Alanı’nda 168 yeni geoglif belirledi ve bu büyük ölçekli coğrafi çizimlerin yaklaşık 50’si insan benzeri figürleri tasvir ediyor.
Hatta insansı çizimlerden biri Homer Simpson tarzı sakallı birini andırıyor.

Manzaraya kazınmış diğer tasarımlardan bazılarında kuşlar, orkalar, kediler ve yılanlar bulunuyor.
Tasarımların ne zaman yapıldığını söylemek zor ama hatların yakınında bulunan kil çömlekler MÖ 100 ile MS 300 arasına tarihleniyor.
Eski çizimlerin çoğu düz araziye kazınmış, bu da onları yakınlardaki seyir noktalarından görmeyi zorlaştırıyor. Çizgiler, altındaki zıt renkli toprağı ortaya çıkarmak için kayaların ve molozların kaldırılmasıyla inşa edildiğinden erozyon, keşfedilmelerini zorlaştırmıştır.
Drone’lar gökyüzündeki gözlerimiz oldu. Bu uçan cihazlar, uzmanların Nazca Çizgilerini her zamankinden daha net bir şekilde görmelerini sağladı.
Hatta topladıkları bilgilerin bir kısmı, farklı kalıpları insan gözünden daha hızlı ve daha güvenilir bir şekilde seçebilen yapay zekâ programları tarafından analiz ediliyor. Hatta 2019’da yapay zeka tarafından yeni bir Nazca çizgi tasarımı keşfedildi.

Nazca Çizgileri
Çizgilerin çoğu sığ 10 santimetre ila 15 santimetre derinliğindedir ve beyaz kumlu yüzeyi ortaya çıkarmak için Nazca Çölü’nün siyah veya kırmızımsı kahverengi demir oksit kaplı çakıllarının kaldırılmasıyla oluşturulmuştur. Alt tabaka, rüzgar erozyonunu bir dereceye kadar önleyen koruyucu bir tabaka oluşturmak için sertleşmiş yüksek miktarda kireç içerir.
Bazı çizgilerin sonunda zeminde bulunan tahta kazıklar, üçgenler, yamuklar ve spiraller gibi nesneler ve şekillerden çiçeklere, ağaçlara ve diğerlerine kadar olağanüstü bir motif yelpazesini kapsayan çizgileri oluşturmak için basit araç ve gereçler kullanıldığını gösteriyor.
Nazca çizgileri, tarihin en merak uyandıran gizemlerinden biridir ve arkeologlar daha fazlasını bulsalar bile bu, bizi amaçlarını anlamaya yaklaştıramayabilir.
Açıklanamayan bir nedenden dolayı MÖ 500 ile MS 500 yılları arasında güney Peru’daki bu toplumlar, çoğu yalnızca yukarıdan bütünüyle görülebilen manzara boyunca basit çizgiler, şekiller ve figürler inşa ettiler.
Çizgiler, onlarca yıl boyunca çeşitli şekillerde yorumlandı ancak en yaygın açıklama, bunların gökyüzünde insanlara tepeden bakan tanrılar için olduğu yönünde. Bir başka popüler teori, bu figürlerin ve kalıpların ritüel astronomik amaçlar için çizildiğini ve bir şekilde yıldızların pozisyonunu yansıtmayı amaçlandığını öne sürüyor.

1994 yılında Nazca çölünün bir bölümü Dünya Mirası Alanı ilan edildiğinde yalnızca 30 civarında ‘geoglif’ bulunmuştu ve bunların çoğu bitki ve hayvanlardan oluşuyordu.
Görünüşe göre bu buzdağının sadece görünen kısmıydı. 2019 yılına kadar arkeologlar, birçoğu insansı figürleri tasvir eden toplamda yaklaşık 200 geoglif bulmuştu.
Yamagata Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından ortaya çıkarılan bu son eklemelerle birlikte bilinen Nazca hatlarının resmi sayısı artık 358’e ulaştı.

Muhtemelen çölde saklanan çok daha eski sanat eserleri var.
Peru Kültür Bakanlığı’nın izniyle Yamagata’daki bilim insanları, bu gizemli tasarımların mümkün olduğunca çoğunu kaydetmeyi görev edindiler.
Ekip, yerel arkeologların yardımıyla çöl tuvalinin tüm uzunluğunun ve genişliğinin haritasını çıkarmayı planlıyor.
Çevirmen: Muhammed Ragıb ÇALIK