Peru’daki Esrarengiz Nazca Çizgilerinin Gizemi

Son araştırmalarla Peru ‘da çöle resmedilen egzotik kuşların türleri yeniden tanımlandı. Çalışma Journal of Archaeological Science dergisinde yayınlandı. Nazca çizgileri ve Palpa çizgileri, Peru ‘nun güneyindeki Lima bölgesine 400 kilometre mesafede konumlanmış, Dünya Mirası Sit Alanları ’nın yaklaşık 450 metrekarelik bir bölümünü kaplar.

Bu çizimlerin M.Ö 400 ve M.S 1000 yılları arasında İnkaların ataları tarafından zemine kazındığı düşünülüyor. Zemine yalnızca çizgiler değil, geometrik şekiller, bitki ve hayvan figürleri de kazınmış. Bu figürler tamamı yalnızca bölgenin havadan çekilen fotoğraflarında görülebiliyor. Nasıl ve neden yapıldıkları ise henüz bilinmiyor.

çöldeki nazca çizgileri, Peru (stok görüntü). Kredi: © Jgz / Adobe Stok
çöldeki nazca çizgileri, Peru (stok görüntü). Kredi: © Jgz / Adobe Stok

Hokka ido Üniversitesi, Yamashina Ornitholoji Enstitüsü ve Yamagata Üniversitesi ’nden bilim insanları 2000 çizimden 16 farklı kuş türünü belirlemeyi başardı. Şimdiye dek bu çizimlere üstü kapalı bir bakış atılmıştı ancak bu çalışmayla çizimlerdeki kuşların başları, gagaları, kuyrukları, kanatları, tüyleri gibi farklı özellikleri günümüzde Peru ‘da yaşayan kuşlarla karşılaştırıldı.
Bu araştırmayla önceden sinek kuşu olarak sınıflandırılan çizimin ardıç kuşu, guana kuşu olarak sınıflandırılmış veya sınıflandırılmamış kuşların pelikan olduğu açığa çıktı.

Çizimlerdeki kuşların ilginç yanıysa çizimlerin bulunduğu bölgede değil, ülkenin başka kısımlarında yaşıyor olmaları. Örneğin ardıç kuşları And Dağları ‘nın yakınlarında ve Ekvator ‘da yaşıyor, pelikanlar ise sahil kıyılarında.

Araştırmacılara göre Nazca yerlileri kuşları daha önce yiyecek toplarken görmüş olabilir. Yerliler civarda yaşayan kuşları değil yalnızca egzotik kuşları resmetmiş. Bu da çizmelerinin başlıca sebebi olabilir. Çizimlere ilgili daha fazla bilgi edinmek için yapılan araştırmalar sürüyor.

Editör / Yazar: Şeyma SÜRÜCÜ

Bir cevap yazın

Avatar photo

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bir yorum

    Bilim İnsanları, Okyanusun Altında Saklı Devasa Bir Akifer Keşfetti

    Tarihteki en kötü Nükleer Kaza Çernobil’i kimsenin beklemediği bir şeye dönüştürdü

    Çernobil Faciası: Bitki Yaşamı Nükleer Felakete Karşı Neden Bu Kadar Dayanıklı