Probiyotikler: Mikrobiyota denen bu mikroorganizma topluluğunda 100 trilyon kadar bakteri bulunuyor. Toplam ağırlıkları 2-3 kg yani vücut ağırlığımızın yaklaşık %1’ini bu bakteriler oluşturuyor. Mikrobiyotamın sahip olduğu genetik materyal mikrobiyom deniliyor ancak bu iki terim çoğu kez aynı anlamda kullanılıyor.
Bağırsak bakterileri son yıllarda yapılan araştırmalara göre obeziteden şizofrenliğe kadar bizi hasta edebiliyor. Uzmanların araştırmaları mikrobiyomların sağlıklı kalmamızı sağlayacağını gösteriyor.Bu düşünce sayesinde şirketler,neredeyse her yerden alabileceğiniz, probiyotik adında içinde bakteri bulunan ilaçları satışa sundu.
İlgili: Bakteri Nedir? Bakterilerin İnsan Sağlığına Etkileri Nelerdir?
Peki bunların gerçekten bir faydası var mı?
Probiyotik nedir? Probiyotikler Ne İşe Yarar?
Dünya Sağlık Örgütü probiyotikleri, belirli bir miktarda kullanıldığında kullanan kişiye sağlık konusunda yardım eden canlı mikroorganizma olarak tanımlar.
Yani kısaca probiyotik, vücudumuzun sağlıklı kalmasını sağlayan canlı bir mikroorganizma.
Ama Dünya Sağlık Örgütü ’nün her tanımı gerçeklikle uymuyor. Georgetown Üniversite’sinde yapılan bir araştırmaya göre son bir ayda araştırılan probiyotiklerde -yaklaşık olarak yüz probiyotik- her üç kutunun ikisindeki tıbbi bilgiler kanıta dayalı değildi.
Bu da akılda güvenliğimiz hakkında sorular bırakmadı değil.
Probiyotik pazarının hızla büyümesi sonucu probiyotik olduğu iddia edilen mikroorganizmaların sağladığı söylenen faydaların bilimsel olarak kanıtlanması için şartlar ileri sürülmesine ihtiyaç duyulmuştur.
Probiyotik ürünlerin tüketilmesinin sayısız faydaları vardır. Ancak bunlar bilimsel kanıtlarla desteklenmediği için ABD ‘de Federal Ticaret Komisyonu tarafından yanıltıcı reklam olarak kabul edilip yasaklanmıştır. Avrupa Komisyonu da ürün ambalajlarında probiyotik sözcüğünün kullanılmasını yasaklamıştır.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Probiyotik Bakterilerinin Şok Edici Sırrı: Elektrik Üretiyorlar
Bağırsaktaki bakterilerin yenilenmesi gıda alerjileri için potansiyel bir tedavidir
Bill Gates, bağırsak mikrobiyomları ve obeziteye çare olabilecek araştırmalara yatırım yapıyor
Çeviri: Büşra GÖNÜLTAŞ
Kaynak: http://blogs.discovermagazine.com/crux/2019/07/26/probiotics-microbiome-gut-bacteria-do-they-work/#.XW-eeygzbct
Bir yorum