Psikologlar insanların özçekimleri hakkında ne düşünüyor?

Yüzlerce instagram kullanıcısı için yapılan bir deney çok sayıda özçekim paylaşan kullanıcıların daha az sevimli, daha az başarılı ve daha güvensiz olduğunu göstermektedir.
Washington Üniversitesi ’nde psikolog olan Chris Barry başarı ya da seyahat tasviri gibi iki yayın benzer içeriklere sahip olsa bile özçekim yayını yapan kişi hakkında oluşan duyguların olumsuz olup normal yayın yapan kişiye karşı oluşan duyguların olumlu bir tepki gördüğünü söyledi.

Psikologlar insanların özçekimleri hakkında ne düşünüyor?

Normal yayın olarak verilen pozlar basitçe başkası çekerken poz verdiğiniz fotoğraflar anlamına gelir.
İlgili: Instagram Beğenilerinden Kurtulmak Zihin Sağlığımız İçin Büyük Bir Fırsat Olabilir
Bu zamana kadar yapılan çoğu araştırmada elde edilen bulgular göz önüne alındığında onları yargılayan insanlara değil ınstagram paylaşımlarının arkasındaki kişiliklere yoğunlaşıldığını göstermektedir.
Baryy’nin yeni bir araştırma yapmak için iki ayrı üniversiteden iki tane lisans öğrencisi aldı ve iki grup oluşturdu. 30 öğrenciden oluşan ilk grup bir kişilik anketi doldurdu ve araştırmacıların son otuz instagram gönderisine ulaşılmasına izin verildi.

Paylaşımların ilk olarak bir selfie mi, yoksa poz mu olduğuna bakıldıktan sonra fiziksel görünüm, ilişki durumu,  olaylar,  etkinlik ve başarı gibi temaları içerip içermediğini belirlemek için gönderilerin analizleri yapıldı.
Bu profiller daha sonra 119 öğrenciden oluşan ikinci gruba gönderildi. Böylece fotoğrafları kendi kendine özümseme, düşük öz saygı, dışa vurma, başarı vb. gibi 13 öznitelik kullanarak oylayabildiler.
Daha sonra psikologlar kullanıcıların hızlı karar vermelerine yol açabilecek instagram gönderisinin herhangi bir öğesinin olup olmadığını görmek için sonuçları gözden geçirdiler. Bir bütün olarak daha fazla poz verenler daha yüksek öz saygı, başarı samimiyet ve benzerlik izlenimini verdi.

Özçekimler çok sert bir şekilde yargılanmaktadır

Özçekimler çok sert bir şekilde yargılanmaktadır. Araştırmacılar bunun neden olduğundan tam olarak emin değiller ama pozların daha doğal olduğunu öne sürüyorlar. Böylece izleyici resimdeki kişiyi gerçek hayatta görebileceğine benzer bir şekilde görüyor.
Ayrıca araştırmacılar özçekimler daha az yayınlandıkları için, paylaşım olduğu zaman göze çarptıklarını ve ınstagrammer hakkında garip ya da sıra dışı bir şey gösterebileceklerini öne sürüyorlar.

Psikologlar insanların özçekimleri hakkında ne düşünüyor?

Araştırmacılar özçekimlerin gerçekte düşük narsisizmle¹ ilişkili olduğunu ve başka bir kişi tarafından çekilmiş bir fotoğrafın yayınlanmasının kendiliğinden oluşan narsisizmle daha açık bir şekilde bağlantılı olduğunu tespit etti. Aynı model FoMo () yanı  ‘eksiklik korkusu’ için bulundu.
FoMo: (Fear of Missing Out) ‘sosyal medyadaki gelişmeleri kaçırma korkusu’
Araştırmacılar ‘bir görüntü için poz vermek ve göndermek, göreceli olarak hazırlanmış  bir görüntü sunma ve birinin sosyal çevresinin bir parçasını hissetme arzusunun göstergesi olabilir’ dedi. Bu durum başkalarının sizi nasıl gördüğünü kontrol etmeye yönelik harcadığı ekstra bir çabadır.
Olumlu olarak değerlendirilen bireyler arasında yüksek oranda nevrotiklik² bulundu.  Bu tür bireyler instagram da ilgi odağı olabilecek kurgusal bir imaj sunmak için büyük özen gösterebilirler.
Bary yaptığı bu çalışma için büyük bir puzzleın küçük bir parçası olduğunu ve çalışma konusunun üniversite öğrencileri olduğunu dile getirmektedir. Ayrıca sosyal medyanın bize niyetten daha çok algı hakkında bilgi verebileceğini öne sürmektedir.
Bary insanların kendi fotoğraflarının ınstagrama yüklemelerinde çeşitli nedenler olsa da, fotoğrafların nasıl algılandığının daha etkili olduğunu söylüyor.
Bulgular ‘Kişilik Araştırma Dergisi’nde yayınlandı.
Narsisizm¹: Özseverlik yani kişinin, kendi bedensel ve ruhsal varlığına karşı duyduğu hayranlık ve bağlılık.
Nevrotiklik²: Toplumsal tavır davranışları tutukluyan ve kişide ruhen hasta olduğu bilinciyle birlikte bulunan ruhsal hastalık.
Bunlar da ilginizi çekebilir:
Psikoloji Nedir? Psikoloji Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler
İnsanların Sizi Hemen Sevmesini Sağlayacak 17 Psikolojik Numara
En Sık Yaşanan 10 Fobi ve Psikolojik Nedenleri
Editör / Yazar: Seval ÖZGÜR
Kaynak: https://www.sciencealert.com/experiment-reveals-what-people-really-think-about-your-selfies

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bir yorum

Robotlar Kuşlar Gibi Tüneyebilir mi?

Şimdiye kadarki en eski parazit DNA, bir Puma dışkısında bulundu